Türkiye-İtalya zirvesi İzmir'de yapıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi başkanlığındaki Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesi İzmir'de yapıldı. Zirvede bakanlar arasında ikili görüşmeler de yapıldı.
Swiss Otel Grand Efes İzmir'deki zirvede, İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Ekonomik Gelişim Bakanı Claudio Scajola, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Altero Matteoli ve Savunma Bakanı Ignazio La Russa ile Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ikili görüşmelerde bulundu.
Zirvenin yapıldığı otel güvenlik kordonu altına alındı. Otelin bulunduğu caddeyle, yan sokaklara dün geceden itibaren otomobil park edilmesine izin verilmezken, protokol üyeleriyle gazeteciler ve otelin müşterileri, ayrı kapılardan otele alındı.
Havaalanından zirvenin yapılacağı otele geliş yollarında da trafik durduruldu. Akşam saatindeki yoğun trafikte bir süre beklemek zorunda kalan İzmirliler, heyetlerin geçişi sırasında zaman zaman klakson çaldılar.
İkili görüşmelerden sınırlı şekilde görüntü alınmasına izin verilirken, zirveyi izlemek üzere İzmir'de bulunan Türk ve İtalyan basın mensupları, birinci katta oluşturulan basın odasına alındı. Berlusconi ve bakanlarla birlikte zirveyi izlemek üzere 32 İtalyan gazeteci de İzmir'e geldi.
Swiss Otel Grand Efes İzmir'de yapılan ikili görüşmelerin başlangıcında, sınırlı sayıda kameraman ve foto muhabiri, görüşmelerin yapıldığı salona alınarak, görüntü alınmasına izin verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin baş başa görüştüğü toplantı sırasında, iki ülkenin Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Savunma, İçişleri, Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları da ikili görüşmelerde bulundu.
Erdoğan ve Berlusconi yaklaşık 1 saat görüştükten sonra, heyetler arası görüşmenin yapılacağı toplantı salonuna geçtiler.
Foto muhabiri ve kameramanların görüntü almak için beklediği Swiss Otel Grand Efes İzmir'in birinci katında, Erdoğan ve Berlusconi'nin geçişinden önce basın mensupları ve güvenlik güçleri arasında tartışma yaşandı.
Daha sonra Başbakan Erdoğan ve Berlusconi başkanlığındaki heyetler arası görüşmeler yapıldı. Grand Efes 3 Salonu'nda düzenlenen basın toplantısı öncesinde, Erdoğan ve Berlusconi salona birlikte girdi.
Daha sonra Dışişleri Bakanları Ali Babacan ile Franco Frattini arasında, Türkiye'de bir Türk-İtalyan üniversitesi kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Daha sonra basın toplantısına geçildi.
Erdoğan: "İtalya AB sürecinde Türkiye'nin yanında"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde her zaman yanında olduğunu ve sürekli desteklediğini belirterek, "Bu destek süreci hala devam ediyor. İnanıyorum ki bundan sonra da bu şekilde dayanışma içerisinde bu süreci devam ettireceğiz" dedi.
Swiss Otel Grand Efes İzmir'de düzenlenen Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesinde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, "Değerli dostum ve meslektaşım" diye hitap ettiği Silvio Berlusconi ile temmuz ayında yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye-İtalya zirvesini planladıklarını, kendisinin de zirvenin İzmir'de yapılmasını teklif ettiğini söyledi.
"Tabi EXPO 2015'i kazanırız diye de düşünmüştüm aslında ama kazanamadık, Milano kazandı" diyen Başbakan Erdoğan, hiç olmazsa böyle bir organizasyonu yaparak İtalyanlar'a İzmir'i göstermek istediklerini kaydetti.
Zirvede iki ülke bakanlarının karşılıklı görüşmelerinin olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Bu baş başa görüşmelerle birlikte kendi alanlarında neler yapacaklar, örneğin Dışişleri Bakanlarımız kendi aralarında neler yapacaklar, bunları kararlaştırdılar. Terörle, güvenlikle ilgili ne adım atacaklar, bunları görüştüler. Enerjide, ulaştırmada, sanayide, ticarette neler yapacağız, bunları görüştüler ve bu konuda atılması gereken adımları süratle atarak, bunu da artık uygulama alanına sokacağız. Taraflar olarak bu ortak iradenin olduğunu gördük" dedi.
Türkiye ile İtalya arasında gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek kültürel, birçok alanda geçmişe dayalı güçlü bir birlikteliğin olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, özellikle 6 yıllık Başbakanlığı sürecinde bunun çok daha güçlenerek ilerlediğini vurguladı.
Siyasi alanda İtalya'nın Türkiye'nin sürekli yanında olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, "Özellikle AB sürecinde İtalya her zaman yanımızda oldu. Ve ilk görüştüğüm meslektaşım Silvio oldu. Ve o andan itibaren de AB sürecinde bizi sürekli desteklediler ve bu destek süreci hala devam ediyor. İnanıyorum ki bundan sonra da bu şekilde dayanışma içerisinde bu süreci devam ettireceğiz. Bunun yanında askeri alanda birçok müşterek adımlarımız var. Özellikle Afganistan'da olan dayanışma süreci devam ediyor. NATO içerisindeki dayanışmamız, bunun dışında Kosova'da, Lübnan'da birçok yerlerde birlikte çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor" diye konuştu.
İki ülke arasında 2007 yılı itibariyle 17.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşıldığını, rakamın bu yıl itibariyle 20 milyar doları aşacağına inandığını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu rakamı iki Başbakan olarak yeterli görmediklerini dile getirdi.
Türkiye'de 700'e varan İtalyan girişicinin olduğunu, bunun artarak devamını temenni ettiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, İtalya ile Atak helikopterleri konusunda anlaşma yaptıklarını belirtti.
"Türkiye için sorumluluk üstlendik"
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye için çeşitli vesilelerle görev aldıklarını, sorumluluk üstlendiklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Berlusconi, Swiss Otel Grand Efes İzmir'de gerçekleştirilen Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında sözlerine İzmir'de olmaktan ve böyle bir toplantıda bulunmaktan dolayı kendisi ve çalışma arkadaşlarının büyük keyif aldığını belirterek başladı.
Türkiye'nin dünyadaki dengeleri olumlu etkileyecek "aracılık ve huzur getirici roller üstlendiğini" belirten Berlusconi, şunları kaydetti: "Bu ülke için çeşitli vesilelerle görev aldık, sorumluluk üstlendik ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Türkiye her zaman dinlenebilir ve dinlenmeli biz hep bunu savunduk. Türkiye bu bölgede tüm ülkelerle çok önemli ilişkiler sürdürdü. Bölgedeki her yeni gelişmede çok etkin, yerinde tutumlar takındı. Ben başkanlığımız süresince G-8'e sürekli sayın Başbakan'ın bilgi vermesini, nasıl müdahale edileceği, bu bölgede nasıl davranılması gerektiğini söylemesi gerektiğini söylüyorum, davet ediyorum.
Burası çok stratejik bir bölge. G-8 önümüzdeki yıldan itibaren G-14 olacak. G-8 en fazla sanayileşen ülkeleri içeriyor. Fakat başka önemli ekonomiler var. Hindistan, Çin, Güney Afrika, Meksika, Brezilya aynı zamanda bizim teklifimizle Afrika ve Akdeniz'de gösterdiği etkiden dolayı Mısır'ın da eklenmesini istiyoruz. Daha sonra da hemen G-20'ye geçilmesini savunuyoruz. G-20 genişlemesiyle, dünya ekonomisinin yüzde 80'den fazlası bir araya getirilmiş olacak.
Yeni bir organizma, kurum karşımıza çıkacak. Bu dünya ekonomisinin yönetişimini garanti altına alacak. Şu anda böyle bir kontrol söz konusu değil. Gelecek yıl yoğun bir ortak çalışma dönemi olacak. Omuz omuza bir çok şeyi beraber göğüsleyeceğiz. 6 yıllık ortak tarihimiz var. İlişkilerimiz bizi gerçek dostlar haline getirdi. Gerçekten kendisine sevgi bağıyla bağlıyım. Bunu tekrar ifade etmek istiyorum. Beni ailevi açıdan çok önemli bir törenine şahit olarak davet etmiş bir kişiden söz ediyorum. Bu dostluğu hem iki ülke menfaatlerine, hem Avrupa, hem dünya için kullanma amacındayım."
Ticari ve sanayi açısından iki ülke arasında savunma ve enerji alanındaki işbirliklerinin iyi bir noktada olduğunu, ancak gidilebilecek çok noktanın bulunduğunu belirten Berlusconi, ortak helikopter üretim projesiyle 50'den fazla helikopterin 4 yılda kullanılabilir hale gelecek şekilde üretileceğini, bunun çok önemli bir proje olduğunu dile getirdi.
İki ülkeden firmaların dünyada önemli projeler üstlendiğini, iki ülkeden girişimcilerin üçüncü ülkelerde ortak ihalelere girebileceğini ve çok yol alabileceğini ifade eden Berlusconi, sağlam kökleri olan bu dostluğun iki ülkenin menfaatine kullanılması gerektiğini kaydetti.
Avrupa Konseyi'nde 14 yıldır görev yaptığını ve katıldığı tüm toplantılarda akil adam olarak değerlendirildiğini ifade eden Berlusconi, bugün düzenlenen toplantıyla iki ülke arasında bir geleneğin de başlatılmış olduğunu, bundan sonra her yıl bir ülkede bu toplantının yapılacağını, bu toplantıları sadece en yakın dostlarla yaptıklarını ve toplantının iki ülkenin yakın
dostluğunu, stratejik ortaklığını bir kez daha göstermiş olduğunu ifade etti.
Ortak bildiri yayımlandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Birinci Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi kapsamındaki görüşmelerinde, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde İtalya tarafından sağlanan tam desteğin, bir kez daha teyit edildiği" vurgulandı.
Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında yayımlanan ortak bildiride, bir dizi görüşmeyle başlayan zirvenin, başbakanların riyasetinde iki ülke heyetlerinin de katıldığı ortak bir oturum ile son bulduğu belirtildi.
Zirve kapsamında Başbakan Erdoğan ile İtalya Cumhuriyeti Başbakanı Berlusconi arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyeliği sürecine İtalya tarafından sağlanan tam desteğin, bir kez daha teyit edildiği bildirildi.
Her iki ülkenin Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Orta Asya'nın istikrarına yönelik politikalarının örtüştüğünün tespit edildiği, bunun yanı sıra Afganistan, Balkanlar ve Lübnan'daki barış operasyonlarına sağlanan desteklerin değerlendirildiği belirtilen görüşmelerde tarafların müşterek Akdeniz kimliği ve ortak değerler temelinde Akdeniz bölgesinde işbirliğini genişletme konusundaki kararlılıklarının teyit edildiği kaydedildi.
Ortak bildiride şu hususlara yer verildi: "Uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde duran taraflar, bu çerçevede G-20 Washington Zirvesi öncesinde dünyadaki finansal ve ekonomik durumla ilgili görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Öte yandan İtalyan tarafı 2009 yılında dönem başkanlığını üstleneceği G-8'in faaliyetlerine Türkiye'nin de katılmasına dair seçeneklerin araştırılmasına yönelik iradesini beyan etmiştir. Taraflar Güvenlik Konseyi reformuyla ilgili olarak paylaştıkları ilkeler doğrultusunda, eşit ve etkili çok taraflılığa dayanan bir küresel idare yönünde Birleşmiş Milletler'in etkinliğini ve temsil gücünü teşvik etmeye yönelik müşterek çabalarını teyit etmişlerdir.
Taraflar, Akdeniz'e açılan enerji bağlantılarıyla çok sayıdaki sanayi işbirliği projeleri dahil olmak üzere müşterek çıkarlara yönelik ekonomik ilişkilerini de irdeleme fırsatı bulmuşlardır. Diğer taraftan, zirve sırasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile İtalya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İstanbul'da bir Türk-İtalyan Üniversite'nin kurulmasına dair anlaşmayı imzalamışlardır. Bu çerçevede Türkiye ile İtalya arasında mevcut stratejik ortaklık, İzmir zirvesiyle bir kez daha en üst düzeyde teyit edilmiştir.
Zirve vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi iradesi kuvvetli bir şekilde ifade bulmuştur."
Protesto gösterileri
Öte yandan zirve nedeniyle Swiss Otel Grand Efes İzmir'in yakınında bulunan Cumhuriyet Meydanında Türkiye Komünist Partisine üye bir grup protesto gösterisi yaptı. Meydanda toplanan grup, Türkiye ve İtalya Başbakanları arasında yapılacak görüşmelerin, Türkiye'ye fayda sağlamayacağını iddia ettiler. Basın açıklamasını okuyan grup, olaysız dağıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi grubun, hükümeti protesto amacıyla basın açıklaması yapmasına, havanın kararması nedeniyle izin verilmedi. Hükümeti protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis, havanın kararmasını gerekçe göstererek izin vermedi ve ısrar etmeleri halinde 2911 Sayılı Kanun gereğince işlem yapılacağını bildirdi.
Ellerinde dövizler bulunan grup, polisin uyarısı üzerine açıklama yapmaktan vazgeçerek dağıldı.
Berlusconi İzmir'den ayrıldı
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve beraberindeki heyet İzmir'den ayrıldı. Ülkesine dönen Berlusconi'yi İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer uğurladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!