"Türkiye işçi hakları açısından en kötü ülkeler arasında"
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'na göre, Örgütün 2014 yılı küresel haklar endeksine göre, Türkiye işçi hakları açısından dünyanın en kötü ülkeleri arasında. Türkiye'nin de dahil olduğu kategorideki ülkelerde işçilere yasalarla bazı haklar tanınsa da, bunlar etkin olarak uygulanmıyor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun 139 ülkeyi kapsayan endeksi, 2013 yılının nisan ayı ile 2014'ün mart ayı arasındaki verileri kapsıyor.
Endeksin kriterleri ise, temel haklar, sendika kurma ya da sendikalara katılma hakları, sendika aktiviteleri, toplu sözleşme ve grev hakları.
İşçi haklarının en az ihlal edildiği ülkelere bir puan verilen araştırmada, işçi hakkının neredeyse hiç olmadığı ülkelere ise beş puan verilmiş.
Türkiye beş puanla, işçi haklarının hiç garantisinin olmadığı ülkeler arasında yer alıyor.
Bu kategorideki ülkeler için, "İşçiler için en kötü ülkelerdir. Yasalarda işçilerin bazı haklarının olduğu belirtilse de işçilerin etkin olarak hiçbir hakkı bulunmuyor ve işçiler bu yüzden otokratik rejimlerin haksız ve kötü eğilimli uygulamalarına maruz bırakılıyor" ifadeleri kullanılıyor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu tarafından hazırlanan endekste, İsveç, Norveç, Fransa, Almanya, Güney Afrika ve Uruguay bir puan alan ülkeler arasında gösteriliyor.
Bu ülkeler içinse, "Toplu işçi hakları genel olarak garanti altındadır. İşçiler toplu olarak haklarını hükümet veya şirketlerle birlikte koruyabilir ve toplu sözleşmelerle çalışma şartlarını iyileştirebilirler. Bu ülkelerde işçi hakkı ihlali yok denemez, ancak ihlaller düzenli olarak gerçekleşmez" deniliyor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'na göre, en az 35 ülkede işçiler "demokratik haklar, iyi ücret, güvenli çalışma koşulları ve güvenli iş" taleplerini dile getirdikleri için tutuklanıp hapse atılıyor. En az 9 ülkede ise, işçileri korkutmak için cinayet ya da ortadan kaybolma gibi yöntemler kullanılıyor.
Örgütün verilerine göre, Danimarka işçi hakları açısından tam puan alan tek ülke.
ABD'nin notu ise oldukça düşük. nedeni de sistematik ihlaller ve işçilerin sesini toplu şekilde bastırmak için ciddi çaba sarf etmesi. İşçi hakları açısından en kötü kategoride ise, sürekli çatışmaların yaşandığı Suriye ve Sudan gibi ülkeler bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü