Tunceli sarımsağına dokunan yanacak!
Endemik bir tür olan Tunceli sarımsağını toplayan veya satanlara, Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca 38 bin 751 lira para cezası verilecek.
Munzur Dağları etekleriyle Ovacık, Pülümür, Hozat ve Pertek ilçelerinde doğal ortamda yetişen Tunceli sarımsağı (Alium Tuncelianum), yumurta büyüklüğüne ulaşan tek dişli yapısı, güçlü aroması ve kokusunun az olmasıyla nadir bulunan endemik bitkiler arasında yer alıyor.
Tarla koşullarında üretimi konusunda çalışmalar yapılan, doğal ortamda 1100 ila 2000 rakımlı yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen Tunceli sarımsağının üretiminin artırılması hedefleniyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endemik bir bitki olan Tunceli sarımsağının doğadan kontrolsüzce sökülerek pazara yönelik toplanmasının yasak olduğunu belirterek, sarımsağı toplayanlarla perakende veya toptan satanlara para cezası uygulanacağını söyledi.
Tunceli sarımsağının endemik olması ve Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı'nda "zarar görebilir bitkiler sınıfı"nda yer alması dolayısıyla korunması gereken bir tür olarak değerlendirildiğini anlatan Görsönmez, doğadan
kontrolsüzce sökülerek pazarlanması, ticarete konu edilmesi gibi nedenlerle Tunceli sarımsağının neslinin tehlike altında olduğuna dikkati çekti.
Para cezası 38 bin 751 lira
Çevre Kanunun 9. maddesinin f bendinde biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımında nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunmasının esas olup mevzuata aykırı biçimde ticarete konu edilmesinin yasaklandığını anımsatan Gürsönmez, bu belirlenen esaslara veya aykırı davrananlara aynı kanunun 20. maddesinin k bendine göre 38 bin 751 lira idari para cezası verileceği hükmü bulunduğunu aktardı.
Görsönmez, şunları kaydetti: "Tunceli sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran en önemli özellik çiçek açıp tohum bağlamasıdır. En kolay çoğalma metodu tohumla gerçekleşebilmektedir. Tohumlar ağustos ayında olgunlaşmaktadır. Bu yüzden özellikle çiçeklenme döneminde sökülmesi eylemi Tunceli sarımsağının neslinin tehlikeye düşmesine ve yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Tunceli sarımsağının pazara yönelik toplanması ve satılması yasak olup doğadan toplanan ürünlerin herhangi bir şekilde satışına izin verilmeyecektir. Bu şekilde kamuoyunun bilmesini istiyoruz."
Biyolojik kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak için bu çalışmaları yapmak zorunda olduklarını ifade eden Gürsönmez, "Bu konuda toplumumuzun, ilimizde yaşayan, doğayı seven her ferdin konuya hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz. Kurum olarak da biz çalışmalarımızı en etkin biçimde sürdürmeye çalışıyoruz. İlgili kurumlarla temaslar kurduk, sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşacağız" dedi.
Gürsönmez, cezaların sadece sarımsağı kapsamadığını biyokaçakçılıkla ilgili doğada kontrolsüzce, endemik, zarar görebilir olan nadir bitki türlerine herhangi bir şekilde müdahale edilmesi halinde de Çevre Kanunu'nun ilgili maddesine göre idari para cezası verildiğini kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!
İstanbul'un göbeğinde tehlike saçan duvar!
Reşit olmayan kızla otele girerken yakalandı: Yakınları polise saldırdı!
Kendisini bekleten taksiciye kızdı; lastikleri patlattı