hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Tüm umudumuz Anayasa Mahkemesi"

    Tüm umudumuz Anayasa Mahkemesi
    expand

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, başörtüsü konusundaki Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, "Sadece biz değil Türkiye, Türkiye'nin hukuk birikimi, yargıçları, hukuk karşısındaki bütün otoriteleri bu gelişme karşısında bütün umutlarını Anayasa Mahkemesi'ne bağlamışlardır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deniz Baykal, Kanal D Ana Haber Bülteni'nde Mehmet Ali Birand'ın başörtüsü düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.
     
    Baykal, "Pazartesi gününden itibaren Türkiye'de nasıl bir senaryo göreceğiz?" sorusu üzerine, Türkiye'nin o gün yeni bir ortama uyanacağını söyledi.
     
    85 yıllık cumhuriyette ilk kez 71 yıllık laiklik ilkesiyle ilgili bir anayasa düzenlemesi denendiğini ve bunun önemli bir sürecin başlatılması anlamına geldiğini ifade eden Baykal, "Bu bir son değildir, bir yeni sürecin kapısından girmeye başlamışızdır" diye konuştu.
     
    Türkiye'de laik toplum düzenini sarsan gelişmelerin sadece Anayasa'dan kaynaklı olarak yürütülmediğini savunan Baykal, Anayasa'ya gelmeden, bugüne kadar çeşitli yöntemlerle izlenen eğitim, kültür politikasıyla,kadrolaşma uygulamalarıyla, çıkarılan kanunlarla Türkiye'de laik toplum düzeninin, devlet anlayışının ciddi ölçüde tahrip edildiğini, ama ilk kez bunun Anayasa çerçevesinde bir düzenlemeye tabi olduğunu kaydetti.
     
    Baykal, 11 Şubat Pazartesi günü "çatışmalı bir ortama" uyanılacağını sanmadığını dile getirerek, "Türkiye'de bu düzenlemeyi birden bire toplumun çeşitli kesimlerinin birbirine karşı harekete geçeceği bir düzenleme olarak anlamak doğru değildir. Ama hiç kuşku yok, Türkiye'de gerilim yükselecektir, çatışma ortamı geliştirilecektir, yer yer belki bir takım gerginlikler de yaşanacaktır" dedi.
     
    CHP lideri, "Ama Pazartesi gününden itibaren 'Türkiye'de artık Anayasa değişti, bu Anayasa'ya göre biz kendi anlayışımızı dayatmaya başlarız' biçiminde bir çatışmanın ortaya çıkmasını beklemiyorum. Böyle bir olay olmayacaktır. Olmaması gerekir. İnsanımızın sağduyusu, soğukkanlılığı, iyi niyeti, anlayışı, yılların birikimi, deneyimi, hoşgörüsü bakımından bir acil tehditle, tehlikeyle karşı karşıya gelmeyeceğimiz anlayışındayım" ifadesini kullandı.
     
    Baykal, "Maalesef böyle bir sürecin içine girdik. Türkiye'yi bugünkü noktaya getiren uygulamalar bundan sonra daha da güç kazanmış olarak, Anayasa değişikliğinden güç kazanmış olarak hızla geliştirilecektir. Bugün getirilen değişiklik orada kesinlikle kalmayacaktır" şeklinde konuştu.
     
    CHP lideri Baykal, getirilen düzenlemelerin insan hakları ve demokrasi anlayışıyla kesinlikle ilgisi olmadığını, bunun Türkiye'yi daha "baskıcı, dini anlayışın ve değerlerin egemen olduğu, yönlendirdiği, insan hak ve özgürlüklerinin, herkesin birbirinden farklı olabilme hakkının giderek daha güç sergilendiği" bir ortama çekeceğini söyledi.
     
    "Üniversitelerle sınırlı kalmayacak"
     
    Deniz Baykal, bunun üniversitelerle sınırlı kalmayacağını, uygulamaya geçilmesiyle ilk mezun olacak "türbanlı üniversite öğrencilerinin" devlet dairelerinde görev yapmayı talep edeceklerini, onların bu haktan mahrum etmenin daha güç olacağını, bunun liselere yansımasının da önlenemeyeceğini öne sürdü.
     
    "Yargıya gideceğiz"
     
    Baykal, düzenlemeyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurma konusundaki soruyu yanıtlarken, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını, söz konusu gelişmeler karşısında tek dayanak noktalarının milletin bilinci, kararlılığı ve desteği olduğunu söyledi.
     
    Süreç karşısında başvuracakları tek demokratik mekanizmanın yargı olduğunu belirten Baykal, Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 10 gün içinde başvurularını yapacaklarını bildirdi.
     
    Baykal, "Hazır mıyız? Evet Hazırız. Sadece biz değil, Türkiye, Türkiye'nin hukuk birikimi, yargıçları, hukuk karşısındaki bütün otoriteleri bu gelişme karşısında bütün umutlarını Anayasa Mahkemesi'ne bağlamışlardır. Biz de onların sözcüsü, temsilcisi olarak bu talebi Anayasa Mahkemesi'nin önüne taşıyacağız. Gayet sağlam gerekçelerimiz var" dedi.
     
    Baykal sözlerine şöyle devam etti:
     
    "Bizim Anayasamız içinde Anayasa maddeleri arasında hiyerarşi yoktur.Ama Anayasamızın değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri vardı. Anayasamızın temel karakteriyle ilgili bir Anayasa değişikliği yaparak o'değiştirilemez' denilen, 'teklif dahi edilemez' denilen maddelerin içini boşaltamaya Anayasamızın göz yumması, kendisini savunma mekanizmalarını çalıştırmaması tasavvur edilemez. Anayasamızın laiklikleilgili bu temel ilkesini, şimdi getirilen değişiklik açık biçimde sarsmaktadır.
     
    Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin sadece 'usulu inceleriz, esası inceleyemeyiz' iddiası bu noktada geçerli değildir. Getirilen Anayasa değişikliklerinin esasının da bu açıdan incelenmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Bunu ortaya koyacağız ve geçmişteki Anayasa Mahkemesi kararları bu doğrultuda sağlam dayanaklar oluşturuyor. Umut ediyorum Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirecektir."
     
    Baykal, "17'nci madde bu haliyle çıkarsa onu da Anayasa Mahkemesi'ne götürecek misiniz?" sorusu üzerine de "Bunda hiç kuşku yok" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow