hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Topkapı Sarayı'nda tarihinin en büyük restorasyonu başladı

    Topkapı Sarayında tarihinin en büyük restorasyonu başladı
    expand

    Topkapı Sarayı'nda tarihinin en kapsamlı restorasyonu başladı. Yüzlerce akademisyen, nakkaş ve restoratörden oluşan ekibin bütçesi ise 220 milyon lira.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topkapı Sarayı tarihinin en kapsamlı restorasyonunu geçiriyor. 220 milyon TL’lik bütçe ile yüzlerce nakkaş, restoratör ve akademisyenden oluşan ekip ihtişamlı tarihi yeniden ayağa kaldırıyor.

    Fatih Köşkü'nde meydana gelen çatlaklar ve Gülhane Parkı'ndaki duvarın yıkılmasıyla gündeme gelen Topkapı Sarayı tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini yaşıyor. 700 bin metrekarelik alanda inşa edilen sarayın, 340 bin metrekaresi günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi'ne tahsisli.

    Perge'deki 2 bin yıllık anıt mezarlara demir kapı taktılar

    Çağdaş teknikler kullanılacak

    Sabah gazetesinde yer alan habere göre şu anda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III. Ahmet Kütüphanesi, Harem 1-2- 3'üncü etaplar, Beşirağa Camisi, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki istinat duvarları ile Sur-i Sultanı birinci etabında hummalı restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Yaklaşık 220 milyon liraya mal olacak 24 iş ve projede yüzlerce işci ile restoratörler, nakkaşlar, akademisyenler ve çeşitli bilim dallarında uzmanlar sarayı tekrar eski günlerine kavuşturmak için çalışıyor. Saray yapılarının aslına uygun restorasyonu ve saray koleksiyonlarının çağdaş tekniklerle sergilenerek ziyarete açılması hedefleniyor. Topkapı Sarayı'nda devam eden çalışmalar hakkında konuşan Müze Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı şunları söyledi: "Saray şu anda tarihinin en ciddi restorasyon sürecinden geçiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazılı ve görsel belgelere göre 

    Topkapı Sarayı'nın binalarından avlu ve bahçelerine kadar birçok noktasında güçlendirme, restorasyon, peyzaj ve teşhir ve tanzim çalışmaları sürüyor. Saray yapılarının restorasyonu için bütüncül projeler hazırlanıyor. Güvenlik sistemleri kurulumu sürdürülüyor. Başta Harem olmak üzere saray yapılarının çini konservasyonu, kalemişi ihyaları ve restorasyonu, sıva ve derz ile çatı kurşunu imalatları ve izabesi yapılıyor. Ahşap pencerelerle kündekâri ve sedef kakma kapılar, dolap kapakları temizlenerek onarılıyor. Geçmişte belli bir güzergâh dahilinde ziyaret edilen Harem yapıları, hizmet birimleri boşaltılarak, restorasyon çalışmalarının bitmesinden sonra, yazılı ve görsel belgelere göre yapılacak düzenlemelerle ziyarete açılacak; böylece daha çok mekânın görülmesi ve daha iyi anlaşılması sağlanacak."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow