hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TikTok’ta duygu yüklü dilencilik!

    TikTok’ta duygu yüklü dilencilik
    expand

    Dolandırıcıların yeni adresi TikTok. Suriyeli sığınmacıları istismar eden gruplar yardım amaçlı para talep ediyor. Sosyal medya dilenciliğinde en çok çocuklar ve yaşlılar kullanılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de kamplarda yaşamaya çalışan Suriyeli sığınmacıları istismar eden gruplar, sosyal medya platformu TikTok zerinden görüntüler paylaşıp yardım amaçlı para talep ediyor. Çocuk ve yaşlılardan oluşan sığınmacılar; zor durumda olduklarını belirterek, TikTok kullanıcılarından kendilerine hediye göndermelerini ve hesaba para yatırmalarını istiyor.

    Suriye’de halen süren iç savaşta 13 milyon Suriyeli, ülkesinden göç etmek zorunda kalırken sığınmacıların bir bölümü muhalif grupların denetimindeki çadır kentlerde kötü yaşam koşullarında yaşamaya çalışıyor.

    Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, Türkiye’nin Suriye topraklarında son yıllarda inşa ettiği briket evler sayesinde binlerce aile insani koşullarda yaşam olanağına kavuştu. Ancak son aylarda sosyal medya üzerinden kontrolsüz ve kimler tarafından organize edildiği bilinmeyen yardım faaliyetleri sığınmacıları rencide ediyor.

    Duygu istismarcıları sosyal medya üzerinden sığınmacıları kullanarak yardım adı altında “dilencilik” yapıyor.

    ÇOCUKLAR KULLANILIYOR

    TikTok üzerinden yayımlanan görüntülerde çadırlarda kötü yaşam koşulları gösterilirken yaşlı kadınların ve özellikle çocukların kullanılması dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TikTok’ta duygu yüklü dilencilik
     

    Son günlerde yayımlanan görüntülerden birinde kamera karşısında diz çökmüş etrafı çocuklarla çevrili yaşlı bir sığınmacı, kötü yaşam koşulları altında yaşamaya çalıştıklarını belirterek, TikTok’taki hesabına bağış yapılması için sosyal medya kullanıcılarına yalvarıyor. Çadırlarda kadın ve çocukların yardım isteme görüntülerine de yer verilen videolarda, çocukların İngilizce olarak defalarca “Bana bir hediye gönder” demeleri dikkat çekiyor.

    KULLANICILAR ELEŞTİRİLİYOR

    Dünyanın birçok ülkesinden görüntüleri izleyen insanlar, görüntülerin gerçek olup olmadığını sorgulayarak konuya ilişkin görüşlerini de sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Birçok sosyal medya kullanıcısı, canlı olarak yayınlandığı ileri sürülen görüntülerin canlı olmadığını ve kurmaca olduğunu, bunun insan tacirleri tarafından organize edilen bir dilencilik hareketi olduğunu ifade ediyor. Bir sosyal medya kullanıcısı da bu hesapların sorgulanması sonrası hesapların silinerek yeni hesaplar açıldığına dikkat çekiyor.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow