THY ofisinde eylem!
İstanbul Taksim'de bulunan Türk Hava Yolları'nın (THY) ofisine giren yaklaşık 20 kişilik grup eylem yaptı. 14 kişi gözaltına alındı. DİSK ise Hava-İş Sendikası üyelerinin işten atılmalarıyla ilgili Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu ITUC'a bir rapor ileterek eylem çağrısında bulundu.
THY'nin Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan satış ofisine gelen SDP üyesi bir gruptan bazı kişiler ofise girerken, bazıları da ofisin çatısına çıktı.
Çatıya çıkarak, "Grev hakkı engellenemez. Hava yolu işçileri yalnız değildir" yazılı pankart açan grup üyeleri, polis ekiplerince kısa sürede gözaltına alındı.
Polis ekiplerinin, "Basına sesinizi duyurdunuz, eyleme son verin" şeklinde uyardığı ofisin içindeki kişiler ise işçilerin hakları verilene kadar burada kalacaklarını belirterek, otomatik kapıyı kilitledi.
Eylemcilerin, kapıyı kilitlemeden önce ofiste çalışanların dışarıya çıkmasına izin verdiği görüldü. Bunun üzerine çevrede yoğun güvenlik önlemi alarak takviye çevik kuvvet ekibi çağıran polis, takviye ekiplerin gelmesinin ardından ofisin kapısını aralayarak içeriye biber gazı sıktı.
Bir süre bekleyen polis ekipleri, daha sonra kapıyı zorla açarak eylemcileri gözaltına aldı.
Eyleme katılan 14 kişinin gözaltına alınarak emniyet müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.
CHP ve Levent Kırca'dan destek
Bu arada, havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM'de görüşülmesiyle başlayan eylemler 4'üncü gününde de devam ediyor.
Hava-İş Sendikası üyelerinin Atatürk Havalimanı'nda başlattığı eyleme CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP Milletvekili Musa Çam ve sanatçı Levent Kırca da "THY'de grev yasağına hayır" yazılı tişört giyerek destek verdi.
Eylemcilerle birlikte "Hükümet yasanı al başına çal, Direne direne kazanacağız" diye slogan atan Çelebi ve Çam hükümeti sert bir dille eleştirdi.
"Tüm sendikalar bu eyleme destek versin"
Eylemcilere seslenen CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, "Bu işten atılmalar bir cinayettir. Bu işten atılmaları hukuki hiçbir gerekçesi ve mantığı yoktur ve hiçbir şekilde de izah edilemez. Anayasanın 90 ncı maddesine göre herkesin grev yapma hakkı ve iş bırakma hakkı var. Bu anayasal hakkı, işçiler bir gün kullandılar diye onları işten atma hakları yoktur. Bir kez daha buradan çağrıda bulunuyorum. Tüm işçi sendikalarını hiçbir ayrım gözetmeden bu sürece katkı vermelerini bekliyoruz. İşçilerle dayanışmaya gelsinler" dedi.
"Mücadeleyi sokakta sürdüreceğiz"
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise, "CHP'li milletvekilleri arkadaşlarımla beraber TBMM'de bu işin hukuksuzluğunu, yanlışlığını ve uluslar arası sözleşmelere ve anlaşmalara aykırı olduğunu Türkiye'ye yakışmadığını söyledik. Ama buna rağmen orada kalkan beyni olmayan parmakların sayesinde parlamentodan bunu geçirdiler. Bizler onlar parlamentoda bunu yapsalar bile sokakta mücadelemizi sürdüreceğiz ve hakkımızı arayacağız. Tarih direnen insanları kazandığını göstermiştir. Sizlerde direneceksiniz ve kazanacaksınız" şeklinde konuştu.
Sanatçı arkadaşlarını eyleme çağırdı
Sloganlara eşlik eden ünlü sanatçı Levent Kırca da şunları söyledi:
"Haklı davanızda yüzde yüz haklı olduğunuza inandığım davada yanınızda olmak için buraya koşa koşa geldim. Gelirken başka sanatçı arkadaşlarımı da getirmek isterdim ama sanatçı arkadaşlarımız işlerini kaybetme korkusundan gelemedi. Bende bu yüzden işimi kaybetmiştim. Ben arkadaşlarıma özellikle sesleniyorum. Bıraksınlar üç kuruş paranın peşinde koşmayı emekçi arkadaşlarımızın haklarını alabilmeleri için onların yanında olsunlar. Çünkü sanatçı halka ulaşabilen sesini duyurabilen kişidir. Sanatçı kardeşlerimize buradan uyarıyorum. Bu davalarda sizleri de görmek istiyoruz"
DİSK'ten uluslararası eylem çağrısı
Bu arada DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, havacılık işkolunda getirilen grev yasağı ve Hava-İş Sendikası üyelerinin işten atılmalarıyla ilgili Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu ITUC'a bir rapor ileterek eylem çağrısında bulundu.
DİSK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Serdaroğlu, ILO Konferansı sırasında etkin ve ortak bir protesto gerçekleştirilmesi için ITUC'a yaptığı çağrıda yasal süreç hakkında bilgi vererek "Hava-İş üyeleri, grev haklarını korumak için 29 Mayıs 2012 tarihinde (yasa teklifinin Meclis'te görüşüldüğü gün) bir günlük sevk eylemi (pratikte bir günlük grev) eylemi gerçekleştirdi. Ancak Türk Hava Yolları yönetimi bu eylemi yasa dışı ilan ederek üç yüzden fazla işçiyi işten attı" ifadelerini kullandı.
Sözkonusu sürecin "sivil havacılık sektöründe grev yasağı ve işçilerin işten atılmasının ILO sözleşmeleri, karar ve tavsiyelerine aykırı olduğu" ileri sürülen çağrıda "ITUC'tan kibarca, genel olarak grev sorununu, özelde ise sivil havacılık sektöründeki grev yasağının ILO Konferansı gündeminde olması için çaba göstermesini ve tüm ITUC üyelerine yaşananları dünyaya anlatmak amacıyla ILO Konferansı sırasında etkin ve ortak bir protesto gerçekleştirme çağrısı yapmasını rica ediyoruz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör