TBMM heyeti Gülen'in iadesi için Washington'da yetkililerle görüştü
Darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için temaslarda bulunmak üzere ABD'ye giden TBMM heyeti, Washington'da temaslarda bulundu sonra da BM'de görüşmelerde bulunmak için New York'a hareket etti. Heyetteki milletvekilleri, Washington'un konuyu düşünce kuruluşlarından daha iyi analiz ettiğini açıkladı.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, başkanlık ettiği heyetin ABD'de devam eden temaslarında özellikle son toplantılarda, yaşanabilecek riskler ve Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade sonucuyla ilgili daha ciddi görüşmeler olduğunu söyledi.
Heyette yer alan Özhan ile AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, başkent Washington'da ABD Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nda görüşmelerde bulunarak, Birleşmiş Milletler'deki temasları için New York'a hareket etti.
Washington Post'ta Gülen haberi: Türkiye'ye iade edilecek mi?
Özhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temaslarının geçen pazartesi günü başladığını belirterek, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nda meseleyi çok daha somut bir şekilde konuşma imkanı bulduklarını ifade etti. "Özellikle son toplantılarda, yaşanabilecek riskler ve Gülen'in iade sonucuyla ilgili daha ciddi görüşmeler oldu" diyen Özhan, Savunma Bakanlığı yetkililerinin, Türkiye-ABD ilişkilerindeki derin tarih ve kıymetin farkında olduklarını gördüklerini kaydetti.
Özhan, gerek yönetimle gerekse düşünce kuruluşlarının yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde FETÖ tehlikesinin altını çizdiklerini ve bu konuda muhataplarının konunun ciddiyetine varmaya başladıklarını anlatarak, "Umarım bunlar hızla fiili politikalara tercüme olur ve terör örgütü lideri ve diğer militanlarla ilgili gerekli tasarruf adımları atılır" diye konuştu.
Görüşmelerin tamamında ABD yönetiminin, isimlerinin FETÖ ile anılmasından duydukları rahatsızlığı defalarca dile getirdiğini kaydeden bildiren, "Biz de her seferinde böylesi bir şekilde ABD'nin zikredilmesinin temelinde Gülen'in ABD'de yaşıyor olması olduğunu ve bir darbe sonrası ortaya çıkan komplo dünyasının bundan beslendiğini ve bu konuda atacakları herhangi bir somut adımla bu türden yakıştırmaları, ithamları ve tartışmaları çok hızla sona erdirebileceklerini kendileri söyledik." ifadelerini kullandı.
"Konu devlet kademesinde daha iyi analiz edilmiş"
Salıcı da görüşmelerinde ABD yönetiminin, Türkiye'deki darbe girişimi meselesini bu ülke medyasından ve düşünce kuruluşlarından daha iyi anladığını, sorunun ciddiyetinin farkında olduklarını gördüklerini vurguladı. Konunun, ABD'nin devlet kademesinde daha iyi analiz edildiğini söyleyen Salıcı, "Türkiye'de yaşanan olayın ciddiyeti, bunun gerçek bir darbe olduğu ve insan hayatına mal olduğunu, bunun Türkiye'de yarattığı duygusal karşılığını ve bu durumun siyasal yansımasını daha iyi analiz ettiklerini gördük" değerlendirmesinde bulundu.
'Türkiye NATO ve İncirlik konusunda taahhütte bulundu'
Salıcı, ABD'nin iş birliği yapacağını ve bunun sonucunda Türkiye'nin belgelerin sunulması konusunda hukuki süreçleri bir sıkıntı yaşamadan devam ettirmesi durumunda Washington yönetiminin itiraz edeceği bir konu kalmayacağını anlattı. Türkiye'nin belgelerin sunumuyla ilgili adımlarının başarıyla sonuçlanması durumunda konunun artık siyasi bir karar aşamasına geçeceğine işaret eden Salıcı, istenilen neticeye ulaşılabilmesi için karar noktasında daha fazla çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
"Daha ciddi bir tavır gördük"
Aydın ise Washington'daki görüşmelerde daha güçlü izlenimler almaya başladıklarını ifade etti. Konunun ciddi şekilde ABD'nin gündeminde incelemeye tabi tutulduğunu aktaran Aydın, şöyle konuştu:
"Bizim kararlı ve tek vücut olmuş parlamenter yapıyı karşılarında görünce ciddi bir resim çıkartmışlar. Ev ödevlerine iyi hazırlanarak toplantılara gelmişler. Ziyaretimizin üçüncü günündeki toplantılarda muhatap olarak daha ciddi bir tavır gördük. Kendileri de satır aralarında bahsettiler, gündemlerine alacaklarını belirttiler. İnşallah artık Türkiye, bu bağlamda üzerine düşeni yapmıştır, parlamento adına. Üç parti temsilcileri olarak hepimiz ifade ettik. Onlar da hukuki boyutuna müdahil olamayacaklarını fakat işlemleri hızlandıracaklarını söylediler. Siyasi bir irade hızla oluşuyor gibi geliyor bana."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Erzurum'daki Çığda Ölen Milli Judocu Emre, Son Yolcuğuna Uğurlandı: İkizi Tabutun Başından Bir An Olsun Ayrılmadı...