TBMM Başkanı'ndan HDP'ye "dokunulmazlık" yanıtı
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen HDP Grubuna, Karma Komisyon oluşturulmadan, üyenin bizzat istemesiyle milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının mümkün olmadığını bildirdi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Yılmaz, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da içinde olduğu 80 milletvekilinin "dokunulmazlıklarının kaldırılması"nı içeren dilekçelerine bir yazıyla yanıt verdi.
HDP Grubu'na gönderilen ve dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili sürecin özetlendiği yazıda, yasama dokunulmazlıklarının Anayasa, TBMM İçtüzüğü, Başbakanlık Teşkilatı Hakkında KHK'nın Değiştirilmesi Hakkında Kanun ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün genelgesiyle düzenlendiği belirtildi.
Yazıda, ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar hariç olmak üzere seçimden önce veya sonra bir suç işlediği iddia edilen milletvekili hakkında ilgili savcılıkça hazırlanan fezleke veya seçimlerden önce devam eden ve ilgili mahkemece duruşmasına karar verilen ceza davasının esas dosyasının Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık aracılığıyla Meclis Başkanlığına sunulduğu ifade edildi.
TBMM üyelerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkerelerinin, Anayasa ve Adalet Komisyonlarından oluşan Karma Komisyona havale edildiği kaydedilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:
Karma Komisyonu
"Karma Komisyon Başkanı, dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere ve bir ay içerisinde raporunu vermek kaydıyla Hazırlık Komisyonu kurar. Hazırlık Komisyonu, bütün belgeleri inceleyip gerekirse o milletvekilini dinleyerek raporunu verir. Komisyonun raporunu vermesinden itibaren bir ay içerisinde Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına veya kovuşturmanın milletvekilliği veya bakanlık sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar verir. Karma Komisyonun raporu, kovuşturmanın ertelenmesine ilişkinse Genel Kurulda gündemin 'Başkanlığın Genel Kurula sunuşları' kısmında okunur ve 10 gün içerisinde yazılı itiraz edilmediği takdirde kesinleşir ve ardından Başbakanlığa gönderilir. Karma Komisyonun; yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin raporu ile kovuşturmanın ertelenmesine ilişkin olmakla birlikte itiraz edilmiş raporu ise görüşülmek üzere Genel Kurul gündeminin 'Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler' kısmına eklenir."
"Üyenin istemesi yeterli değil"
TBMM İçtüzüğü uyarınca yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını ilgili üyenin bizzat istemesinin yeterli olmadığına işaret edildi.
Yasama dokunulmazlığı tezkerelerine ilişkin sürecin işletilebilmesi için Karma Komisyonun oluşturulması, bunun için öncelikle Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyeliklerine seçimlerin yapılabilmesi gereğine dikkat çekilen yazıda, komisyon üyeliklerine seçimin henüz yapılmadığı hatırlatıldı.
Karma Komisyon oluşturulmadan milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması hususunda bir işlem tesis edilmesinin mümkün olmadığı belirtilen yazıda, "Belirtilen nedenlerle talep hakkında Başkanlığımızca bu aşamada yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır" ifadesi kullanıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hastanede büyük panik! Karbon filtre patladı, sızan gazı AFAD tahliye etti
Son Dakika! Yangın Faciasında Hayatını Kaybedenlerin Yakınlarına Hakaret... Bakan Yerlikaya Açıkladı: 3 Kişi Gözaltına Alındı
-
SOLOTÜRK, Antalya semalarında
İETT otobüsünün çarptığı kadın hayatını kaybetti
Beylikdüzü'nde yıkım kararı alınan binada tek kalan kiracı: Ben bu oyuna düşmeyeceğim