"Tatlı su kaynakları" uyarısı
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, "Tatlı su kaynaklarımızı çok zor duruma sokuyoruz, kendimizi de acil şekilde su ve enerji kaynağı arar durumda buluyoruz" dedi.
Demirayak, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "5. Dünya Su Forumu" kapsamında "Su, Gıda, ve Enerji Üst Düzey Paneli"nde yaptığı konuşmada, dünyada yaban hayatını destekleme endeksinde, şu anda bir kredi zorluğu çekildiğini, bu kredi sıkıntısı çözülmeden doğal kaynakların çözümünün gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.
Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlasının geçtiğimiz yüzyıldak aybedildiğini belirten Demirayak, dünyanın en büyük nehirlerinin denizle olan bağlantılarını kaybettiğini ifade etti.
Bu nehirlerin dörtte birinin daha bağlantısını kaybedeceğini dile getiren Demirayak, dünyadaki 177 büyük nehrin üçte birinin serbest akışlarını sürdürülebildiğini ve son 30 yılda tatlı sularda yaşayan canlı türlerinin yüzde 50'sinin azaldığını vurguladı.
"Enerji ve gıda için su ihtiyacından söz ederken, ekosistemler için de su ihtiyacını ihmal etmemeliyiz" diyen Demirayak, dünyada kontrolsüz baraj yapımı ve aşırı sulama yapıldığını, tatlı su kaynaklarının tükendiğini, barajlar yüzünden dünyadaki nehirlerin yüzde 60'nın bölündüğünü, şu anda 80 milyon kişiyle 400 barajın yapımının sürdürüldüğünü kaydetti.
Tüm suların yüzde 70'inin yolunun değiştirildiğini belirten Demirayak, "Tarlalara belki su götürüyoruz ama bu kadar kıt kaynaklarımızı,mahsullerimizi sulamakta doğru şekilde kullanamıyoruz. Su sektörünün diğer sektörlerle çalışarak, ekosistemlerin devamlılığını ve bunların ekolojikdeğerlerini korumasını şeffaf, eşit ve üretken bir şekilde yapılabildiğini görmek önem taşıyor. Tatlı su kaynaklarımızı çok zor duruma sokuyoruz ve kendimizi de acil bir şekilde su ve enerji kaynağı arar bir durumda buluyoruz. Bizim uygulamalarımızda büyük değişiklikler gerekiyor. İnsanların zekası,esnekliği ve vizyonuyla bu değişiklik yapılabilir. Bizler, hiçbir şekilde altyapıya da barajlara karşı değiliz ama doğru barajların, doğru yerlerde yapılmasınıesas çözüm olarak düşünüyoruz" dedi.
Nehir yönetiminin iklime uygun yapılması ve hemen adaptasyon önlemlerininalınması gerektiğini dile getiren Demirayak, "Az su kullanan ama daha fazlaverim sağlayabilecek uygulamalar olmalı. Güçlü bir su kaynağı yönetiminingereğine inanıyoruz. Su kaynağı önemli ama bunun yönetiminin sadece Su Bakanlıkları tarafından yapılmaması lazım. Suyla ilgili kararlar Tarım, Enerji,Ticaret, Maliye Bakanlıklarını büyük ölçüde etkilediği kararlardır. Onun için suyu tarım, enerji ve maliye politikalarıyla ele almak lazım" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ... Narin cinayetinde düğüm çözülecek mi? 3. kanlı delil ortaya çıktı
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz