Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci CNN Türk'te açıkladı: Gıda fiyatlarındaki artışın önüne nasıl geçilir?
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Gıda fiyatlarındaki artışlara ilişkin soruları yanıtlayan Kirişci, "Fiyatlarda mazot ve gübreden kaynaklanan bir artış var. Normalde bir çiftçi mazot ve gübre kullanarak ürün yetişirdi. Biz dedik ki; Mart ayındaki desteği 6 ay öne çekiyoruz, Ekim ayında bu desteği üreticimize veriyoruz. Ziraat Bankası bir kart verdi, Mart'ta alacağı parayı biz yükledik. Sonra çiftçiye dedik ki; git mazot ve gübreni al. Biz böyle bir dönemde üreticimizin kullandığı 100 milyon liralık kredinin limitini biz 200 milyona çıkardık. Çünkü derdimiz ne, maliyetleri aşağıya çekmek." ifadelerini kullandı.
CNN TÜRK'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge'nin konuğu olan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci.,"Tarımsal üretim ve gıda güvenliğinde hangi stratejiler, planlamalar ve politikalar gündemde? Kuraklık tehlikesine karşı hangi tedbirler alınıyor? Dünyanın gelecekteki sorunu gıda ve su savaşları mı olacak? Gıda fiyatlarındaki artışın önüne nasıl geçilecek?" gibi gündeme ilişkin soruların cevaplarını verdi. Ahmet Hakan moderatörlüğünde Hakan Bayrakçı ve Melik Yiğitel sordu, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci yanıtladı.
Bakan Kirişci'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
YUSUFELİ BARAJI'NIN ÖNEMİ
Yusufeli Barajı Çoruh Nehri üzerinde kurulu biliyorsunuz. Çevrede sulamaya ilişkin değil de elektrik üretimine yönelik barajlar yapılıyor. Türkiye'nin en yüksek barajı. Dünyada ise 5. büyük baraj. Bu barajın bir özelliği var. Taşkın önleme kapasitesi olarak da muazzam bir baraj.
"MÜHENDİS VE TEKNOLOJİNİN TAMAMI BİZE AİT"
Burası Çoruh Nehri üzerinde kurulan bir baraj. 17 proje var burada. 8 tanesi çok önemli barajlar. Yusufeli 8 barajdan bir tanesi. Diğerleri de hidroelektrik santralleri. Çift eğrilikli ve beton kemerli bir gövde diyoruz. Mühendislik harikası bir örnek var. Dünyada 5., Türkiye'deki en yüksek baraj. Arkasında tutabileceği su miktarı artıyor yükseklik arttıkça. Su akışını düzenlediği için, Borçka, Deriner, Arvin ve Muratlı barajlarının birikintilerini tutma özelliği sağlıyor. Taşkın önleme konusunda da muazzam bir baraj. Yan yüzeyleri de özel uygulamayla suyun direncine dayanıklı hale getirildi. Mühendis ve teknolojinin tamamı bize ait. Yusufeli ilçe. 6 kez yer değiştirmiş bir Yusufeli'ni yeniden değiştirmek zorunda kaldı. Çok daha güzel binalar yaptık. Burada barajın altında kalacak toprağı taşıdık.
"SENELİK GETİRİSİ 375 MİLYON DOLAR"
İlin adı Antalya olsun. 2.5 milyon nüfus var. Elektrikle ilgili ihtiyaç bu barajla karşılanacak. İktidara geldiğimizde baraj sayısı 276 iken 930 baraja yükseldi. Türkiye nüfusunun 30'da 1'ine bu baraj hizmet ediyor. Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek. Bazen 7 yılı bulur barajın kendini karşılaması. Barajın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olacak. Gövde, yüksekliği, depolanan su miktarı bunların hepsi neden. Telefonla görüntü almak istediğinizde 541 metre geri çekilmeniz gerekiyor. Bu ülkede güzellik adına yapılan şeyleri takip ederim. Bunlar Türkiye'nin imaj projeleri. İftihar edilecek bir şey. Önce görmek lazım. 2 gün sonra Konya'da bir açılış daha yaptık. Avşar Barajı. Hangisini anlatalım. AK Parti toplumu hizmetlere çok alıştırdı.
Yusufeli, kendinden sonra gelen barajların ekonomik ömürlerini artırıyor. Nehir üzerine takılabilecek en büyük gerdanlık diyoruz. 8 projeden 3 tanesi 1999'dan bu yana devam eden projelerdi, bitirmek bize nasip oldu. Su tutma sürecinde suyu tutmaya başladık. 9. gününde iki köy suyun altında kaldı. 69. gün 30 Ocak'a denk geliyor. Bir ilçede kimse mağdur edilmeden yeni yerine taşındığı bir süreçte tamamıyla suyun altında kalacak. Final 309. gün. Yeni Yusufeli için 110 kilometre yol yaptık. 2002 yılına kadar 50 km tünel uzunluğu vardı. Bu baraj için 62 km tünel yaptık. 110 bin km'lik yolun 62'si tünel.
GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ NE?
Pandemi dönemi gibi bir salgınla insanlarımız mücadele etti. Sonra insanların olmaz dediği bir savaş patlak verdi. Bu savaş her şeyin tuzu biberi oldu. İklim değişikliği gibi sorunlar da pandemi ile beraber zirve yaptı. Savaşta gösterdiğimiz duruş, yani iki ülke de bizim dostumuzdur duruşu dünyada takdir topluyor. Rusya'nın eline 150 milyon ton hububat var ama kimse bu malı alma cesaretini gösteremiyor. Kara listeye girmemek adına, taşımacılık yapmaya çekiniyor. Biz mazotu gübreyi ithal eden bir ülkeyiz. Kendi gazımızı kullanıp gübremizi üretecek fabrikalarımız olacak. Bugün baktığımızda 9 aylık gayri safi tarımsal milli hasıla 677 milyara çıkmış durumda.
İHRACATTAN DOLAYI MI FİYATLAR ARTIYOR?
Bizler bu konuda tedbirlerimizi de alıyoruz. Fiyat artmasın diye bazı ürünlerin ihracına yasak getirdik. Biz zeytinyağının ihracına bile yasak getirdik. Bizim kültürümüzde şöyle bir şey vardır: Kendine lazım olan komşuya haramdır. Bu ülke üretmiyor demek, bu ülkenin üreticisine hakarettir.
'KENT TARIMI' PROJESİ NELER DEĞİŞECEK?
1 kg domatesin Antalya'dan İstanbul'a nakliyesi ortalama 1.2 TL. 4 gün sürüyor bu, şu dediklerimizin hepsi yaşanıyor. Peki bizim 'Kent Tarımı' ile derdimiz ne? Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. Suyu düştüğü yerde tutacağız diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım. Bu toplum kırsalı terk ederek mutlu olacağını sandı. Kimse bunu isteyerek yapmadı. Bizim bugün kırsalda da elektriğimiz var, kanalizasyonumuz var. İzmir'de Avrupa'nın en büyük sera kümelenmesi olacak. Balıkesir Gönen'de 8 bin dekarlık alanda, jeotermal ısıtmalı alanlarda, Türkiye'de üretilen domatesin yüzde 50'sini üretmiş olacağız. Biz burada bakanlıktan kendi bütçemizden destek verdik. Burada hasat edilen ürünler sınıflandıracak, paketlenecek ve tırlara yüklenip gidecek.
"TARIM MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR"
Bu muntazam seralar, illa jeotermalle olması gerekmez, güneşle de olur rüzgarla da olur. Şimdi biz ne çektiysek, kırsaldan göçerek bir çatışmacı yaşamın içinde kendimizi bulduk. Dolayısıyla bu insanları topluma kazandırılması ve bu insanların bulundukları yerlerde karınlarını doyması bizim için önemli. Mesela biz kadınlar ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu yılın sonu itibariyle 40 milyar lira destek verdik. Amacımız, mesafeyi kısaltmak, o uzun zinciri kesmek adına doğrudan üretildiği yerde tüketilmesini sağlamak. Kent tarımının önemli bir kolu bu. Biz birçok ürün ihraç edilmesin diye çalışmalar yapıyoruz. Bizim meyve üretimimiz 55-57 milyon ton civarında. Ben buğdaydan, çavdardan bahsetmiyorum. Şunu hemen söyleyelim. 2001 yılından beri Çiftçi Kayıt Sistemimiz var. Ama artık 2 dakikada bu e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Biz çiftçiye diyoruz ki, 'git çiftçi olduğu belgele'. Dolayısıyla sizin bu belgeyi almanız gerek. Biz buradaki bürokrasiyi kaldırıyoruz. Ürettikleri ürünü ihraç etmelerine bir mani yok. Tarım milli güvenlik meselesidir, önemlidir diyoruz hep. Şu an bizim elimizdeki ürünün alıcısı var. Biz sadece ihtiyaç olan ürünlerin ihraç edilmesine mani oluyor.
"SERALARLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLADI"
Mesela varisler var, kardeşler 'bana yar olmadı, ona da olmasın' diyorlar. Biz buna 2 yıl sesimizi çıkarmayacağız. Ama arazi 2 yıl sonra kiralanacak. Serayla ilgili çalışma zaten başladı. Bu projeye olan ilgiler devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu zamanlar önemli bir bölümünün müjdesini paylaşmış olacağız. Sera OSB'leri olduğunda, biz bakanlık olarak bunları destekliyoruz. Bir taraftan da üreticinin yatırımı olacak.
SÜT FİYATLARI
Sütte şöyle bir parite var, süt fiyatı, yem fiyatı. Şu anda bizim paritemiz, üreticimiz 1 kilo süt verdiğinde, 1 kilo 400 gram yem alacak.
"EKMEKTE UN REGÜLASYONU UYGULUYORUZ"
Mesela ekmekle ilgili de un regülasyonu uyguluyoruz. Ekmekte unun maliyeti, %27. Vatandaşlarımız, pahalı ekmek yemesin diye. Ekmek bizim temel gıdamız. 7.450 liradan buğday alıyoruz, un sanayicisine 4.500 liradan veriyoruz. Niye? Ekmek yapan fırıncı ucuz etmek satsın diye.
TARIM BİTTİ TARTIŞMASI NEREDEN ÇIKIYOR?
Göreve geldikten sonra, arkadaşlara dedim ki, 'Bu ülke üretmiyor' diyenler de var. Bu güncellenen bir kitapçık (Kamuoyunda gündeme gelen iddialar gerçekler). Bir ülkenin ürettikleriyle global bir oyuncu haline getirdiğini inkar edebilir miyiz? İstanbul mutabakatı, bu tür toplantılar nerede olurdu, İsviçre'de Fransa'da olurdu. Türkiye üretiyor. Üreticiye 'Türkiye üretmiyor' nasıl diyebilirim? Bindiğiniz otomobil yerli ya da ithal olabilir. ABD bizden incir ithal ediyor. Bu ABD'nin acziyetini mi gösteriyor. Türkiye ABD'ye de Avrupa'ya da ihraç ediyor. 'Türkiye buğday ithal ediyor diyorlar' evet. Yurt dışına ihraç edilmesi için ithal ediyor. İç piyasadan vermiyoruz.
SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI
Ben de bakan olduktan sonra Golden türü bir köpeğimiz var. Adı fındık. Mamak Belediyesi'nin sahipsiz hayvanlar bunlar. Görmediğim zaman çok üzülüyorum. Türkiye'nin bu konuyu ciddiyetle ele alması gerekiyor. Bir işlem yapılıyor, kimliklendirme işlemi. Sahipli hayvanların kayıt altına alınması için. Buradaki mesele 8 milyon civarında kedi köpek var sahipsiz. Hayvanlara sokak reva görülmüş gibi bir anlayış olduğu için sahipsiz diyoruz. Buna kendimiz karar vermeyelim dedik. Bilim dünyası başta olmak üzere paydaşlar bir araya gelsin dedik. Bolu'da çalıştay düzenledik. Bunu duyuracağız. Yön haritamızı belirleyeceğiz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Yenidoğan çetesi davasında dizi replikli savunmaya isyan etti: BANA BAKIN SOYSUZLAR!
MSB uzman erbaş alımı başvuru tarihleri: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uzman erbaş alımı başvuru şartları nedir?
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024