hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihin babası Herodot, Bodrum'da doğduğu topraklarda düzenlenen çalıştayla anıldı

    Tarihin babası Herodot, Bodrumda doğduğu topraklarda düzenlenen çalıştayla anıldı
    expand
    KAYNAK DHA

    Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 8 ülkeden dünyaca ünlü 23 tarihçinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı başladı. Herodot'un Bodrumlu olduğunun tüm dünyada tanınmasının hedeflendiği çalıştayda konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Bir şeyin kalıcı olmasının tek yolu 'bilimsel ve akademik çalışmalara konu olmasından' geçiyor. Bunu başarabilirsek Bodrum'un turizm potansiyelinin yanına bilimi, çağdaşlığı, akademik dünyayı, kültürü ve sanatı da yerleştirmiş oluruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bodrum Belediyesi ile Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği iş birliğinde hayata geçirilen ve 31 Ekim'de başlayan 'Hemşehrimiz Herodot Haftası' devam ediyor. Hafta kapsamında, M.Ö. 6'ncı yüzyılın başlarında Halikarnas'ta doğan ve 'tarihin babası' olarak bilinen Herodot'un doğduğu topraklarda anılması için Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayla Bodrum'un tüm dünyada 'Tarihin babası Herodot'un doğduğu yer" olarak tanınması, Herodot'a sahip çıkılması ve onun Bodrumluların hemşehrisi olduğu bilincinin kazandırılması hedeflendiği belirtildi. Herodotla ilgili çalışmalarıyla bilinen dünyaca ünlü tarihçilerin katılımıyla düzenlenen çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tebrik mesajı gönderdi.

    'KATILIMCILAR PROGRAMIN NE KADAR KIYMETLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

    Etkinliğin açılışında konuşan Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Herodot'un aktardığı bilgilerin tarih açısından çok önemli bir kaynak olduğunu belirterek, kitabının mutlaka okunması gerektiğini söyledi. Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı'nın kent için çok önemli olduğunu dile getiren Kaymakam Bayar, "Çünkü klasik deniz, kum, güneş turizminin dışında bir şey. Bodrum, tarihin başlangıcından itibaren bu coğrafyada deniziyle, iklimiyle, güneşiyle inanılmaz bir çekim sahası olmuş, bu durum burayı çok zenginleştirmiş. Bundan 200 yıl sonra da şu an burada yaşayan bazı önemli isimler muhtemelen tarih kitaplarında yerini alacak" dedi.

    Çalıştaya alanında çok önemli uzmanların katıldığına dikkat çeken Kaymakam Bayar, "Bu kadar ülkeden bu kadar sayıda bilim insanını toplayabilmek programın ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'BODRUM ÇOK ÖNEMLİ MEDENİYETLERE VE İSİMLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI'

    "'Herodot kimdir?' derseniz, hemşehrimiz olarak tarif ederiz" diyerek sözlerine başlayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Bodrum'un Antik Çağ'dan bu yana çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve dünyaca tanınmış filozoflar yetiştirdiğini söyledi.

    Başkan Aras, "Herodot tarihin babası ancak bu topraklarda tek değil. Dünyanın ilk kadın amiralinden ünlü coğrafya araştırmacılarına, Neyzen Tevfik'ten Halikarnas Balıkçısı'na, Zeki Müren'den Ara Güler'e kadar birçok sanatçıya ev sahipliği yapmış bir coğrafyadan bahsediyoruz" diye konuştu.

    Aras, günümüzde de çok sayıda ressamın, sanatçının ve kültür-sanat alanında önemli isimlerin Bodrum'da yaşamını sürdürdüğünü kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

    "Bodrum; binlerce yıldır tarihle, kültürle ve sanatla yoğrulmuş, çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafya. Bu topraklarda yaşayan gelecek nesillerin tarihini bilmesi gerekiyor. Çünkü tarihi bilen kişilerin bu topraklara olan saygısı, çevreyi koruma bilinci, barışa ve demokrasiye olan ilgisi artacaktır. Herodot'un heykellerini de yapabilir isimler de verebilirdik ama bunlar da popüler kültür gibi gelip geçici olurdu. Kalıcı olmasının tek yolu bilimsel ve akademik çalışmalardır. Asıl hedefimiz Herodot Araştırma Merkezi kurmak. Araştırmacıların yılın her döneminde Bodrum'a gelerek bu araştırmaları yapmaları için gerekli ortamı hazırlamayı amaçlıyoruz. Aynı çalışmaları Halikarnas Balıkçısı için de yapıyoruz. Halikarnas Balıkçısı da çağımızın filozofudur. Şu an bir Halikarnas Balıkçısı belgeliğini hayata geçiriyoruz. Eğer tüm bunları somutlaştırabilir ve bilimsel çalışmalara konu edebilirsek asıl başarıyı sağlamış oluruz ve Bodrum'un turizm potansiyelinin yanına bilimi, çağdaşlığı, akademik dünyayı, kültürü ve sanatı da yerleştirmiş oluruz. Halikarnas Balıkçısı, Herodot için, 'Yalnız Anadolu'nun değil dünyanın ilk ve en büyük turisti' demiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "MODERN BİR SEYYAH"

    Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörü Haydar Ali Ulusoy ise Herodot'un 30 yaşına kadar Bodrum'da yaşadığını belirtip, modern bir seyyah olarak gezdiği yerlerdeki önemli olayları kaydettiğini ve söz konusu yazıların bugünlere geleceğini o günden öngördüğünü söyledi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow