Ankara Küresel Danışmanlık Grubu (ANKUDA) kurucusu ve ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, AB ülkelerinin hukuktan yana tavır almasını beklediğini belirterek, “Macaristan davet edeceğini söylese de Netanyahu’nun AB ülkelerine adım atacağını sanmıyorum. Kanada, İngiltere, Belçika, Fransa, İrlanda, İtalya, İspanya, Hollanda gibi ülkeler Netanyahu’nun ülkelerine ayak basması durumunda yakalanma kararını uygulayacaklarını açıkladı bile. Zaten AB’de bir süredir antisemitizm konuşmaları yoğun şekilde sürüyor, eğer giderse ciddi toplumsal gösterilere sebep olabilir. Yine de zaman içinde göreceğiz ama mahkeme kararının genel anlamda bağlayıcı olacağını düşünüyorum” diyor.
KISITLI ALANA ZORLANACAK
Kararın uluslararası hukuk açısından da gayet yerinde olduğunu söyleyen, Prof. Dr. Bağcı, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 2008’de bir otobüste yakalanarak UCM’ye teslim edilen Karaciş ve Miloseviç’e de aynısının uygulandığını hatırlatarak, “Yani bu kararın dönüşü yok. Hafife alınacak yanı hiç yok! Dolayısıyla Netanyahu’nun- bir açıdan- siyaseten işi bittiğini söylemek mümkün. ‘Kısıtlı’ alanda kalacak, seyahat planlarını bu kararı uygulamayacağını belirten ülkelere göre yapmak zorunda” yorumunu yapıyor.
İSRAİL’İN ZIRHINDA BÜYÜK BİR GEDİK AÇILDI
Uluslararası bir mahkemenin ABD’ye rağmen İsrail’e yönelik ilk kez böyle bir karar almasının İsrail’in siyasi tarihi açısından da hayli önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bağcı, ekliyor: “UCM’nin bu kararı İsrail’in dokunulmazlık zırhında kocaman bir gedik açtı. Bundan sonra o gedikten geçmek- zaman alsa da- daha kolay olacak.”