Tam 3 bin 500 yıllık! Çalışmalar sonlandırılırken fark edildi
Çorum'da yürütülen arkeolojik kazılarda 3 bin 500 yıllık hububat silosu bulundu. Hitit dönemindeki maden teknolojisinin öğrenilmesi açısından bu yapıların önemli bir buluş olduğu belirtildi.
Şapinuva Ören Yerinde bulunan ve gün yüzüne çıkarılan 3 bin 500 yıllık hububat silosu, doğal toprak içine yapılmış olmasıyla dikkat çekti. Şapinuva Kazı Başkanı Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek, 2014 yılında Prof. Dr. Aygül Süel tarafından yürütülen kazı çalışmalarında iki ayrı işlik (atölye) yapısının çıkarıldığını bu işliklerde Hitit dönemindeki maden teknolojisinin öğrenilmesi açısından bu yapılarının önemli bir buluş olduğunu belirtti.
"AYAK KÖRÜKLERİ BULUNDU"
Bu keşifte bazı ayak körüklerinin bulunduğunu hatırlatan Önder İpek, körüklerin yanı sıra işlikte maden teknolojisinin önemli kanıtlarından potalar, kalıplar ve bazı madeni aletlerin bulunduğunu da dile getirdi. İpek, "2022 yılında bölgede başlayan çalışmalar bu yılda devam ediyor. Ancak çalışmaları sonlandırdığımızda bu alanın bir silo olduğunu gördük. Bu tür siloların örneklerinin Hattuşa ve Alacahöyük'te de olduğunu biliyoruz. Diğer Hitit kentlerinde de bu tür buğday ya da hububat siloları mevcut. Kaman Kalehöyük ve Sivas'taki Kuşaklı Höyük'te de yine bu tür silolarının varlığını biliyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü