Taksim'de iki farklı iftar
Taksim Meydanı'nda Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi'nde ise Antikapitalist Müslümanlar iftar düzenledi.
Beyoğlu Belediyesi'nin Taksim Meydanı'nda kurduğu sofralarda 400 kişi orucunu açtı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın da katıldığı iftar programında meydana kurulan masalarda vatandaşlara, çorba, pilav, türlü ve meyve suyu ikram edildi.
Demircan, iftardan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların ramazanını tebrik ederek, kardeşlik ve bölüşme çağrısı yaptı.
Bütün Müslümanların iftar sofralarında sadece ekmeklerini, pidelerini, zeytinlerini, hurmalarını değil, kardeşliklerini de bölüştüklerini kaydeden Demircan, şöyle konuştu: "Bu bir fırsat. Dolayısıyla bu fırsatı burada bir kez daha yakalamış durumdayız. Beyoğlu Belediyesi olarak 20 yıldır Taksim Meydanı'nda iftar çadırı kuruyoruz. Geçmişte mekanımız evlendirme dairemizdi, orası yıkılınca bu sene burası nasip oldu. Umut ediyorum ki Taksim'deki bu iftar soframız, geçtiğimiz günlerdeki o mutsuz görüntülerin üzerine, bu ramazanın getirdiği bu iklimin de etkisiyle kardeşliğe, güzelliğe, barışa iyi bir örnek olur diye düşünüyorum."
Demircan, Taksim Meydanı'nın yanı sıra Beyoğlu'ndaki mahallelerde 3-4 bin kişilik sofralar kurduklarını da ifade ederek, "Bu stilde bir değişiklik yok ama bütün bu yaşanan olaylar üzerine Taksim'de iftar organizasyonu daha anlamlı ve daha mercek altına gelmiş oldu. Dolayısıyla böyle bir misyonu da var. İftar soframız herkese açık. Bu rahmet ayında herkesi bekliyoruz" diye konuştu.
Antikapitalist Müslümanlar, yer sofrası kurdu
Taksim Meydanı'nda Beyoğlu Belediyesi'nin iftar etkinliği devam ederken, bazı vatandaşlar da "Antikapitalist Müslümanlar" olarak adlandırılan grubun öncülüğünde İstiklal Caddesi'nde oruçlarını açtı.
Galatasaray Lisesi önünden İstiklal Caddesi'nin Taksim girişine kadar uzanan alanda, evlerinden getirdikleri iftariyelikleri gazete kağıtlarının üstüne koyan gruptakiler, birlikte iftar yaptı.
Polis, gruptakilerin oruçlarını açmalarının ardından dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Gruptakiler dağılmamakta ısrar edince çevik kuvvet ekipleri TOMA araçlarıyla birlikte grubun bulunduğu alanda önlem aldı. Polisler bir süre sonra buradan çekildi.
Antikapitalist Müslümanlar, teravih namazını Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde kılacaklarını duyurdu.
Öte yandan, Gezi Parkı girişindeki merdivenlerde toplanan bir grup, slogan attı.
Göstericiler Gezi Parkı'na akın etti
İstiklal Caddesi'nde iftar yapan eylemciler cadde girişindeki polisin çekilmesiyle Gezi Parkı'na akın etti. Göstericilerin Gezi Parkı'ndaki bekleyişi sürüyor. İstiklal Caddesi'nde toplanan kalabalık iftar yaptıktan sonra Gezi Parkı'na yürümek istedi. Çok sayıda çevik kuvvet polisi önce göstericilerin parka yürümesine izin vermeyerek, dağılmaları konusunda ikazlarda bulundu. Bu sırada eylemciler slogan atarak İstiklal Caddesi girişinde bekleyişini sürdürdü. Bir süre sonra çevik kuvvet ekipleri ve hazır bekletilen TOMA'lar caddeden geri çekildi. Ellerinde Türk bayrakları bulunan göstericiler de "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde slogan atarak Gezi Parkı'na akın etti. Kalabalığın parktaki bekleyişi devam ediyor.
Dolmabahçe'deki o camide de teravih namazı kıldılar
"Antikapitalist Müslümanlar", Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde de teravih namazı kıldı.
Gazeteci-yazar İhsan Eliaçık, namaz öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyoğlu'nda gerçekleştirdikleri iftar programını değerlendirdi. Söz konusu mekanın halk arasında "günah sokağı" olarak nitelendirildiğini iddia eden Eliaçık, bu algının yanlış olduğunu söyledi. Eliaçık, insanların bugün iç içe olduğunu ve birbirine sarıldığını belirterek, herkesin koşarak iftara geldiğini aktardı.
Teravih namazını Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde kılma nedenlerine ilişkin de Eliaçık, şunları söyledi:
"Burası meşhur, 'içinde içki içtiler, ayakkabıyla girdiler' diye yazılar yazılan camidir. Bu caminin imamı, 'Burada içki içilmemiştir' diyerek, dik bir duruş sergiledi. Onu tebrik etmek için buraya geldik. Bugün onun arkasında teravih namazı kılacağız. Kendisi burada olsun olmasın fark etmez. Ramazanın bu ilk gününde kendisini tebrik edeceğiz, destek olacağız."
Gezi Parkı ve Taksim'de yaşanan olaylar sırasında göstericilerin camiye sığınmak dışında seçenekleri olmadığını kaydeden Eliaçık, camide içki
içilmediğini vurguladı.
Eliaçık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili Twitter'dan paylaştıklarıyla kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle kendisi hakkında manevi tazminat davası açmasını da şöyle değerlendirdi:
"12 tweetimden dolayı dava açılmış ve 9 yerde hakaret olduğu söyleniyor. Danıştığım avukat arkadaşlarım, 'buradan bir şey çıkmaz' dediler. AİHM, Yargıtay kararları var. Bunlar için 'sert ve haşin eleştiri' tabirini kullanıyorlar. Siyasal eleştirileri şahsi hakaret olarak görmüyorlar. Yaptıklarım siyasi eleştiridir, şahsına yönelik hiçbir şey söylemiyorum."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu