Taksim'de anma töreni
Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenmesi planlanan konser iptal edilirken, olaylarda yaşamını yitirenler için anma töreni gerçekleştirildi.
Akşam mesai saati bitiminden sonra Taksim Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde kalabalık giderek arttı.
Göstericilere destek olmak için İstanbul'un çeşitli üniversitelerinden öğretim elemanları ve sanatçılar, yürüyüş yaptı. Meydan ve parkta toplanan göstericiler de bir süre slogan attı.
Ardından Gezi Parkı'na getirilen bir otobüsten, yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin adları okundu. Parktakiler de hep bir ağızdan "Yaşıyor" diye bağırdı.
Gezi Parkı'nda oluşturulan "Taksim Halkındır" isimli alanda, olaylar sırasında Antakya'da yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in adının yazılı olduğu pankarta karanfiller konuldu.
Halaylar çekerek eyleme devam eden grupların bekleyişi sürüyor.
Zülfü Livaneli, Feryal Önel ve Hüseyin Turan'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar, eylemcilere destek olmak için Taksim Meydanı'na gelirken, bazı yabancı basın kuruluşlarının da canlı yayın yaptığı gözlendi.
Sanatçılar yürüdü
Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek veren bir grup sanatçı, Galatasaray'dan Taksim Meydanı'na yürüdü.
Şevval Sam, Ali Rıza Binboğa, Pelin Batu ve Cezmi Ersöz'ün de aralarında bulunduğu sanatçılar, Galatasaray Meydanı'nda toplandı.
Ellerinde "Sinemama dokunma", "Sanatıma dokunma" ve "Tiyatroma dokunma" yazılı dövizler taşıyan sanatçılar, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.
Sanatçılara, caddedeki vatandaşlar da destek verdi. Grubun yürüyüşü Taksim Meydanı'nda sona erdi.
Meydanda açıklama yapan Ali Rıza Binboğa, halkın, yapılan haksızlıklara karşı bir isyan hareketi başlattığını söyledi.
Cezmi Ersöz de bir süredir devam eden protestolara başından beri destek verdiklerini dile getirerek, "Ancak ilk defa sanatçılar olarak, organize bir şekilde bu desteğimizi gösteriyoruz. Tüm kalbimizle bu haklı mücadelede arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz" dedi.
Öğretim elemanlarından da destek
Öte yandan öğretim elemanları da, sanatçıların yürüyüşünden önce Taksim Gezi Parkı'ndaki göstericilere destek olmak amacıyla Tünel'den Taksim Meydanı'na yürüdü.
Tünel'de bir araya gelen çeşitli üniversitelerden öğretim elamanları, "Üniversite Öğretim Elemanları" pankartı açtı, "Boğaziçi Direniyor", "Kamusal Şiddete Hayır", "Dr. Çapulman", "Dr. Poma", "Olmayan Tarihi Değil, Olanı Koru", "To Chapul Or Not To Chapul" dövizleri taşıdı.
Alkış tutarak ve ıslık çalarak, İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na yürüyen gruptakiler, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Üniversiteler bizimdir, bizim kalacak", "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar attı.
Öğretim elemanlarına İstiklal Caddesi'nde farklı gruplar da ıslık ve alkışlarla destek verdi.
Taksim Meydanı'nda grup adına açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Elemanı Yard. Doç. Dr. Koray Durak, farklı düşünme ve ifade özgürlüğünün demokrasinin ve Anayasa'nın vazgeçilmezi olduğunu vurguladı.
Demokrasilerde devlet görevlilerinin, sosyal kimliği ve siyasal görüşü ne olursa olsun vatandaşlarını kontrol etmeye, yola getirmeye değil, dinlemeye çalışması gerektiğini ifade eden Durak, "Başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde ifade özgürlüğünü kullanmaya çalışanlara karşı gösterilen tahammülsüzlüğü ve polis şiddetini kınıyoruz. Bir an evvel bu şiddetin sonlandırılmasını, barışçıl eylem hakkını kullanırken gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Öğretim elemanları açıklamanın ardından çeşitli sloganlar atarak, Gezi Parkı'na geldi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti