Tahıl koridoru anlaşması nedir, hangi ülkeler imzaladı? Tahıl koridoru anlaşması kapsamı!
Tahıl krizinin çözüme kavuşması adına tahıl koridoru için imzalar atıldı. Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına taşınmasına imkan sağlayan anlaşmaya imza attı. Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasının ardından detaylar merak edildi. Peki, tahıl koridoru anlaşması nedir? İşte tahıl koridoru anlaşması maddeleri…
Rusya-Ukrayna arasında geçtiğimiz aylarda başlayan çatışmalar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi çıkış yapamamış yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi sorunu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres, Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov'un katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde tahıl koridoru anlaşması için İstanbul Dolmabahçe Sarayı'ndaki törende imzalar atıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız." ifadelerini kullandı.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NEDİR?
24 Şubat’ta başlayan Rusya Ukrayna gerginliği sonrasında Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi sevkiyat yapamadı. Bu sorun beraberinde tahıl krizini ortaya çıkardı. Tahıl koridoru anlaşmasıyla Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatının yeniden başlatılmasını içeren anlaşmadır. Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktır.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI KAPSAMI
Tahıl koridoru anlaşması, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri kapsıyor. Anlaşmaya göre gıda yüklü kargo gemiler, kılavuz gemiler aracılığıyla mayınlı limanlardan Karadeniz'e ulaşacak ve önceden belirlenen rotalardan dünya pazarlarına taşınacak. Bu süreçte, Rusya ateşkes uygulayacak ve gemilerin güvenliğini tehlikeye atmayacak. Anlaşma, gıda koridorunu kullanan gemilerin kargolarının Türkiye tarafından oluşturulacak noktalarda Rusya'nın da katılımıyla denetlenmesini içeriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ... İstanbul'a kar yağacak mı? Prof. Dr. Orhan Şen yanıtladı
Son Dakika: Feth-i Kabir yapılmış, mezarı açılmıştı... Cem Garipoğlu'nun mezarından çıkan poşetteki kanın sırrı çözüldü!
SON DAKİKA! İzmir'in Selçuk ilçesinde 5 kardeş yangında can vermişti: İtfaiye raporu ortaya çıktı!
Meclis'te Bakan Yerlikaya'nın önüne barikat! Abdulkadir Selvi yazdı: İsmet Paşa’nın ismini çok yâd ediyorum
2 saati aşan sunum! MİT Başkanı Kalın'ın CHP'ye ziyaretinin kodları