Stefan Füle Ankara'da temaslarda
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, vize muafiyeti konusunda çok önemli gelişmeler beklediğini söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Füle ile bir araya geldi. Görüşmenin basına açık bölümünde kısa bir konuşma yapan Bozkır, görüşmede Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum, hangi fasılların açılmasına ihtiyaç olduğu ve vize konusunu ele alacaklarını belirtti.
Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Fule ve beraberindeki heyet daha sonra Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.
Füle daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından ikili ortak basın açıklaması yaptı. Türkiye-AB ilişkilerinin her iki taraf için de son derece önemli, stratejik ilişkiler olduğunu ve Türkiye'nin engellere rağmen AB hedefinden hiç şaşmadığını söyleyen Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkilerde ortaya çıkan yeni ivmeyi negatif yönde etkileyen Kıbrıs sorunu konusunu ele aldıklarını belirtti.
Davutoğlu, Türkiye'nin 2003'ten bu yana, 2004'te Annan Planı konusunda da takındığı tavırla hem kapsamlı çözüme ulaşılması hem de AB ile ilişkilerde engel teşkil eden hususların aşılması için yürütülen karşılıklı güven arttırıcı önlemler konusunda iyi niyetli iradesini gösterdiğini vurguladı. Füle'nin de ziyaretinden önce Kıbrıs konusunda görüşmeler yaptığını söyleyen Davutoğlu, "Bir an önce kapsamlı müzakerelerin başlaması, liderlerin bir araya gelmesi ve Birleşmiş Milletler'in (BM) daha etkin rolüyle ve zaten birçok konunun ele alındığı geçmiş müzakereler temelinde, bundan sonra dörtlü toplantı ve garantörlerin de katıldığı beşli toplantı da dahil olmak üzere, uluslararası bir konferansa doğru gidişin ve çözümün hızlandırılması sürecinin bir an önce başlaması konusunda güçlü bir irade sahibiyiz" diye konuştu.
Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venezilos ile New York'ta çok önemli adımlar atıldığına değindi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) temsilcilerinin karşılıklı olarak Ankara ve Atina ziyaretlerinin de gerçekleşmesini istediklerini belirtti. Türkiye'nin Kıbrıs'ta kalıcı barışı temin edici çözümün bir an önce sağlanabilmesi için her türlü iradeyi ve kararlılığı gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Şimdi GKRY'den de bu tutumu beklemek, bizim, BM'nin, KKTC' nin ve AB'nin ortak dileğidir. Ümit ederiz ki önümüzdeki günlerde Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakereler başlar ve bu konu Avrupa Birliği ve Türkiye arasında engelleyici bir faktör olmaktan çıkar. Bu, hem Kıbrıs'a barış getirecektir, kalıcı barışı temin edecektir hem de AB'nin, Türkiye'nin katılımı ile küresel bir aktör olma konumunu güçlendirecektir. Türkiye'nin AB'ye katılımıyla birçok açılardan uluslararası gündemi ve küresel gelişmeleri etkileyebilecek son derece tarihi bir adım atılmış olacaktır."
"Vize muafiyetinde önemli gelişmeler bekliyoruz"
Davutoğlu, son haftalarda Türkiye ve AB arasında çok olumlu gelişmeler yaşandığını ve AB'nin İlerleme Raporu'nun son yıllardaki en dengeli, ilişkilerin önünü açan nitelikte çıkmasından sonra yeni müzakere faslının da açıldığını hatırlattı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy tarafından geçmişte bloke edilmiş diğer fasılların da açılmasını ve Türkiye ve AB müzakerelerine gerçek anlamda ivme katılmasını arzu ettiklerini dile getiren Davutoğlu, vize muafiyeti ve Geri Kabul Anlaşması konularında da ilerleme sağlandığını vurguladı.
Davutoğlu, BM Genel Kurulu marjında eylül ayında New York'ta Füle ile görüşmelerden sonra, Brüksel'de ortak yol haritası ve müzakerelerle ilgili son derece iyi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
"Önümüzdeki dönemde çok önemli gelişmeler bekliyoruz. Bugün bunu bir kez daha teyit ettik. Üzerinde çalıştığımız metin ve yol haritası konusunda çok özde ilerlemeler sağlandı. Ümit ederiz önümüzdeki haftalarda sonraki aşamaları belirleyen nihai bazı adımlar atılabilir. Bu konuyu Başbakanımızla hükümetimiz içerisinde değerlendireceğiz" diye konuşan Davutoğlu, vize muafiyeti konusundaki görüş ayrılıklarının önemli ölçüde giderildiğini görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Davutoğlu, vize muafiyetinde kat edilen yolun Türk halkı için Türkiye ve AB ilişkileri bağlamında en önemli pozitif sinyal olduğuna dikkati çekerek, Füle ve AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström'e katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.
Ayrıca, AB ile her yıl yapılan stratejik diyalog görüşmelerinin gelecek bir-iki ay içinde gerçekleştirileceğini belirten Davutoğlu, bir taraftan müzakere fasıllarının yürütülmesi, diğer taraftan vize muafiyet görüşmeleri, üçüncü bir ayak olarak da diyalog sürecinin daha etkin biçimde yürütülmesi açısından Türkiye-AB ilişkilerinin çok sağlam temelde yeni bir ivme kazanmış durumda olduğunu kaydetti.
"Amacımız tüm fasılların açıldığını görmek"
Füle de Türkiye-AB ilişkilerindeki yeni ivmenin geçen yıl beraber başlatılan pozitif gündemin neticesi olduğunu söyledi. AB'nin, her zaman için Türkiye'deki reform sürecinin platformu olmaya devam etmesi gerektiğini belirten Füle, "Bir çiçekle bahar gelmez. Dolayısıyla amacımız tüm diğer fasılların açıldığını görmek" dedi.
Füle, geri kabul anlaşmasının imzalanacak hale getirilmesi ve vize muafiyeti diyalogunun başlaması için Malmström ile yaptıkları yoğun çalışmalar neticesinin bir-iki hafta içinde görüleceğine olan inancını dile getirdi.
Dünya Bankası'nın ilerleyen günlerde Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşmasına dair her iki tarafın da endişelerine değinen bir rapor yayınlayacağını bildiren Füle, bu raporun AB-Türkiye ticari ve ekonomik ilişkilerinin ilerlemesi için kullanılacağını ifade etti.
Füle, Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakerelerin başlaması için en doğru zaman olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:
"İki tarafın yapıcı şekilde görüşmelerini tam anlamıyla desteklediğimizi söylemek istiyorum: Hem Ankara hem Atina'da başmüzakerecilerin bir araya geleceği, çalışmaların en azından kağıt üzerine geçeceği bir deklarasyonun ana hatlarının ortaya çıkacağı, bundan yola çıkarak da müzakerelerin şekillenip başlayacağı bir sürecin başındayız. Ümit ediyorum ki ortaya çıkmış bu fırsat penceresi taraflar en iyi şekilde kullanılacaktır."
Füle ayrıca, Türkiye'de, demokratikleşme sürecinin devamı, yargı paketleri ve bütün reform süreçlerine sivil toplumun da katılımıyla yeni bir dönem olacağını ümit ettiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu ile de görüştü
Stefan Füle, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştü. CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinde gelinen nokta ve üyelik süreci değerlendirildi. Görüşmeye, Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Umut Oran, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve CHP'nin Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç de katıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!