hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haberler... Staj sigortası başlangıcı sayılacak mı? Staj EYT sayılacak mı? Erken emeklilikte çıraklık sayılır mı?

    Haberler... Staj sigortası başlangıcı sayılacak mı Staj EYT sayılacak mı Erken emeklilikte çıraklık sayılır mı
    expand

    EYT'de staj ve çıraklık mağdurları da mevcut... EYT son haberler içerisinde staj konusuna ilişkin detay da netleşti. EYT düzenlemesine dair detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.. Peki, stajyerlik ve çıraklık EYT sayılacak mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için nefesler tutuldu. EYT düzenlemesine ilişkin Beştepe'de toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı. Peki, staj ve çıraklık EYT sayılır mı?

    EYT staj ve çıraklık son durum!

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıntıları açıkladı.

    8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak ifade ediliyor. Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl hizmet şartı ve 5000 prim gün sayısının tamamlanması da koşullar arasında yer alıyor.

    Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

    EYT sorunu kesinlikle bitti, Cumhurbaşkanımız ifade etti sürdürülebilir olması, adil olması lazım dedi. Avrupa gümüş kuşağı konuşurken, emekli oldular. Hayırlı olsun büyük bir beklenti vardı. 6 milyon toplamda vatandaşımız vardı.

    Şartlarımız şöyle öncelikle kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi var. Erkelerde 25 yıl süre var. İkinci kıstas 5 bin prim günü sayısı. 5 bin günü doldurmayanlar var. 274 bin işsiz var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    STAJYERLİK SİGORTA GİRİŞİ SAYILACAK MI?

    Stajyerler davalarında haklı sigorta başlangıçları var. Stajyerlik sorunu devam ediyor. Beklentimiz bunun komisyona dahil edilmesidir.

    Bakan Bilgin stajyerler gündemimizde yok dedi. Diğer mağduriyetleri oluşturmamamız lazım. Stajyerler bizim temennimiz, burada uzun dönem sigorta borçlarını ödeme istiyorlar.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

    Elbette her reform, düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir.

    Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürebilir olmadığına inanıyoruz.

    Geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermeden ülke ekonomisi üzerine kaldıramayacak yükler bindireceği için uzun yıllar böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık.

    85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını kitabını sağlamca yapmadan herhangi taahhüt altına girmek istemedik.

    Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan sabit gelirli vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışıyla gösterdik, gösteriyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücret rakamı da bu iradenin bir tezahürüdür. 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşı ile beklentilerini karşılayan adımın müjdesi ile kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz.

    Devlet için fedakarlık anlamına gelen düzenlemeyle birlikte sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum.

    Her konuda her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi milletimiz için yapıyor ve adıyoruz.

    Hatırlayacak olursak ülkemizde emekli olabilmek için üç şartı, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor.

    Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor.

    Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.

    Bu düzenleme ilk çıktığında 5.6 milyon emekli varken bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren Türkiye'ye ulaştık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı artışlarla reel olarak bu k esimi kendi geliri ile geçinebilmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık.

    Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaş sınırı uygulanmayacaktır.

    Bir kısmı hizmet birleştirme, borçlandırma işlemlerini zaten başlatmıştır. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

    Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

    Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır amacımız.

    EYT'nin ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.

    Hepinize sevgi, saygıyla kalbi selamlarımı sunarken 2022 artık geride kalıyor. Şimdiden 2023'ün sizler, bizler için, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Kalın sağlıcakla.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow