Eklenen ve çıkartılan dersler nelerdir? | 2017 MEB yeni müfredat
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı, 2017 yeni müfredat üzerine olumlu ve olumsuz eleştiriler gelmeye devam ederken, okullarda eğitim olarak çıkartılan ve eklenen konu başlıkları belli olmaya başladı. 15 Temmuz darbe girişimi, Aziz Sancar, Kenan Sofuoğlu, STEM, kodlama konular eklenirken; İsmet İnönü ve Evrim konuları artık öğretilmeyecek. Atatürk üzerine işlenen derslerde daraltılmaya gidildi. Muhalefetin eleştirdiği Atatürkçülük konusunda eğitim sendikaları "inceleyeceğiz" açıklamasında bulundu.
MEB yeni müfredatta konu başlıkları belli olmaya başladı. 15 Temmuz darbe girişimi, İsmet İnönü, Aziz Sancar, Kenan Sofuoğlu, Evrim, Felsefe, STEM, kodlama gibi başlıklar eklendi ve çıkartıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı taslak üzerinden eğitimciler arasında olumlu ve olumsuz eleştiriler gelmeye devam ediyor. Konu başlıkları ve eğitimcilerin yeni taslak üzerine eleştirileri neler?
15 Temmuz darbe girişimi: Temmuz 2016 yılında yaşanan darbe girişimi artık derslerde anlatılacak. 6. sınıfta öğrencilerin işlediği konu "Sosyal Bilgiler" dersinde darbenin siyasi hayata karşı etkileri üzerinde başlık üzerinden öğrencilere öğretilecek.
İsmet İnönü: Ortaöğretimde "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" dersinde 2. Dünya Savaşı üzerinden anlatılan İsmet İnönü yeni taslakta öğrencilere öğretilmeyecek.
Aziz Sancar ve Kenan Sofuoğlu: 2015 yılında NOBEL Kimya ödülünü alan Aziz Sancar, lisede Kimya dersinde anlatılacak. Sporda başarılarıyla adından çok söz ettiren Kenan Sofuğlu, ortaöğretimde "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" derslerinde konu başlığı olacak.
Evrim: Lisede biyoloji dersinde "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" konu başlığı altında öğrencilere bilgiler öğretilirken, Evrim artık öğretilmeyecek. Evrim yerine "Canlılar ve Çevre" dersinde "genetik değişim" üzerinden öğrencilere genetikte süreklilik başlığı altında bilgiler öğretilecek.
Felsefe: Felsefe'de ders başlıkları azaltıldı. Derste anlatılan "Varlık, Ahlak, Sanat, Din" konu başlıkları kaldırıldı. 15 Temmuz darbe girişimi felsefe dersinde alt başlık altında öğretilecek. Alt başlık olarak: Çağdaş Felsefe
Kodlama: STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) ve kodlama artık ders olarak öğrencilere öğretilecek.
Eğitim Sendikaları eğitim sistemini sadeleştirecek olan yeni düzenleme için ilk olarak "inceliyoruz" açıklamasında bulundu. Eğitim-Bir-Sen Geneş Başkan Vekili Latif Selvi, Atatürk üzerine yapılan olumsuz eleştirelere katılmadı. Selvi, okullarda "Atatürk"ün öğretilmesine dair bir problem olmadığını söyledi. Habertürk Gazetesi'nden Lütfi Erdoğan'ın haberine göre Latif Selvi, Atatürk üzerinden fikir empozesi mi yapılıyor yoksa icraatlar mı anlatılıyor gibi soruların cevaplarını bulacaklarını söyledi. Değerlendirme altına aldıklarını söyledi. Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk, inceliyoruz açıklamasında bulundu. Atatürk konusundaki tartışmalara değinen İsmail Koncuk "Atatürk’ün sevdası ve mücadelesi, silah arkadaşları gibi konular yeni nesillere aktarılmalı. Bu konu en doğru şekilde sunulmalı. Bu konuda bir kısıtlamaya gidilmişse bu bizim için ciddi bir eleştiri sebebi olacak." açıklamasında bulundu.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni sistemi Cuma günü açıkladı
2017 yeni müfredat Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz tarafından üzerine önemli açıklamalar geldi. Basın toplantısı düzenleyen Bakan İsmet Yılmaz, yeni sistemde nelerin olacağını, nelerin olmayacağını, nelere dikkat edileceğini, neleri sadeleştireceğini açıkladı. Basın toplantısında “Görüşüm var” diyen herkesten (Öğretmen, veli, öğrenci) görüşlerini bekleyen Bakan Yılmaz, tarih verdi: 10 Şubat’a kadar! Eğitim dünyasını yakından ilgilendiren bu yeni sistem üzerine sorulan sorular ve cevaplar…
Ne zaman başlıyor?
Yeni sistem 2 yıldır proje aşamasındaydı. Bakan 2017 Eylül ayında, okulların açılmasıyla projeyi aktif edeceklerini söyledi. Bakan Yılmaz “Eğitime dair güncelleme, yenileştirme ve geliştirme çalışmalarımızın bir sonucu olarak taslak programlarımızı askıya çıkarıyoruz. Taslak program görüşlere sunulmaya ve görüşler doğrultusunda iyileştirmeye hazır hale geldi. Kamuoyunun katkılarını, paydaşlarımızın katkılarını alacağız, ortak aklın süzgecinden geçirerek öğrencilerimizin önüne getireceğiz. 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren de sınıflarımızda öğretmenlerimiz, bu çerçevelere uygun olarak derslerini yürütecekler” dedi.
Yeni sistemde ders saatlerinde azalma olacak mı?
Bakan Yılmaz, ders saatlerinde kesinlikle azalma olmayacağını söyledi. Kesimler görüşlerini belirledikten sonra saatler konusunda değil de sadeleşme konusunda konu netlik kazanacağını söyledi. Dünya ve Avrupa’daki ders saatleri ortalamalarına bakıldığında, Türkiye’nin ortalamadan daha düşük olduğunu dedi. Derslerin sadeleşmesi, ders içeriklerin hafifletilmesi, azaltılması olabilir ama saatlerde azalma söz konusu olmayacak sözlerini dile getirdi.
Görüşler, fikirler ne zaman sona eriyor?
Bakan Yılmaz, eğitimdeki yeni sisteme dair kimin fikri veya görüşü varsa 10 Şubat’a kadar bize sunabilir açıklamasında bulundu.
Yeni sistemde sınavları (TEOG, LYS, YGS) etkileyecek mi?
Ders sayıların azaltılacağını söyleyen Bakan Yılmaz, azalan derslerden dolayı aklan gelen soruyu kendisi cevapladı: Öğrencilerin girdiği sınavları yeni sistem etkilemeyecek.
Hangi sınıflar yeni sistemle tanışacak?
Birinci sınıf, beşinci sınıf ve dokuzuncu sınıf… Bu sınıfta okuyan öğrenciler yeni sistemle ilk tanışacak olanlardır.
Eğitimdeki bu yeni düzenleme nasıl oluştu?
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz toplam 53 farklı derslerle ilgili taslak programların hazırlandığını söyledi. 53 taslak programlardan 19’u ilköğretim, 34 tanesi ise ortaöğretim için oluşturulduğunu açıkladı. Bu taslak programına bin kişiden fazla insan destek sundu. Bu program “Talim Terbiye Kurulu” tarafından incelendi ve askı sürecine çıkarıldığını dile getirdi. 10 Şubat’ta kesimlerden görüşler alındıktan sonra 20 Şubat’tan sonra “Talim Terbiye Kurulu” ders kitaplarını yeni sisteme göre yazacağını söyledi.
Öğrenciye ne sunacak?
Ezber sisteminden günlük hayata geçiş olarak görülen yeni sistemde öğrencinin günlük hayatta daha başarılı olması ve üniversite eğitiminde kendini geliştirmesi, öğrencinin zihin becerilerini arttırma üzerine hazırlanan taslaktır.
Tatilde ödevlere devam mı?
Devam değil. Öğrenci okuyarak değil, yaşayarak eğitimine devam etmeli diyen Bakan Yılmaz, yaz tatillerinde “ Kendisini zenginleştirecek kitap okuma, sinemaya gitme kültürel mekanları gezme gibi etkinlikler yapsın öğrenci istiyoruz” açıklamasında bulundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Rapor güncellendi: Meteoroloji'den 3 il için sarı ve turuncu kodlu alarm!
Çocukluk hayali 87 yaşında gerçek oldu! Cübbe giyip dava yönetti
Muğla'da zincirleme kaza! İki araç alev aldı: Yaralılar var...
Bedelli askerlik yerleri 2025 sorgulama tarihi: Bedelli askerlik yerleri ne zaman belli olacak, hangi gün?
5 ay evli kaldı, 2 yıldır boşanamıyor