hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Sabih Kanadoğlu hayatını kaybetti

    Son dakika... Sabih Kanadoğlu hayatını kaybetti
    expand

    Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanadoğlu, 20 Mayıs 1938'de Menemen'de doğdu. İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Kanadoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1959 yılında mezun oldu.

    Mesleğe Burhaniye hakim adayı olarak başlayan Sabih Kanadoğlu, sırasıyla Orhaneli ve Erzurum cumhuriyet savcılığı, Bingöl Sulh hakimliği, Tokat ve Kırşehir ağır ceza mahkemesi başkanlığı, İzmir ceza hakimliği ile Bakırköy ağır ceza mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulundu.
    19 Temmuz 1984 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilen Kanadoğlu, 26 Aralık 1994 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 11'inci Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçildi.

    Sabih Kanadoğlu, 21 Ocak 2001'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine başlamıştı. Kanadoğlu, evli ve üç çocuk sahibiydi.

    "367" tezini ortaya atmıştı.

    Vural Savaş'ın ardından Başsavcılık görevine gelen Kanadoğlu, Savaş'ın Anayasa Mahkemesinde açtığı Fazilet Partisi'nin ve Halkın Demokrasi Partisi'nin kapatılması istemiyle açtığı davalarda süreci yürütmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 21 Ağustos 2001'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin ikinci fıkrasından mahkum olduğunu, bu nedenle milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığını, dolayısıyla kurucu üyede olamayacağı gerekçesiyle, kurucu üyelikten çıkarılması için partiye ihtar verilmesini istemiş, Anayasa Mahkemesi de partiye ihtar vermişti. 

    Kanadoğlu, 23 Ekim 2002'de, AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

    Sabih Kanadoğlu ayrıca 2007'deki Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde, Anayasa'nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken nitelikli çoğunluk olan 367 oyun, sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu tezini ortaya atmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow