hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA! Reisi'nin helikopteri nasıl düştü? Emekli general canlı yayında anlattı! 'Benim öngörüm...'

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri nasıl düştü? Emekli General Kazım Dalkıran CNN TÜRK'te anlattı. Dalkıran, kazanın olası nedenlerini ve teknik detaylarını paylaşarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Helikopter kazasının olası nedenleri ilk kez teknik olarak bu kadar detaylı şekilde kamuoyuyla paylaşıldı. İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     EMEKLİ GENERAL KAZIM DALKIRAN ŞU İFADELERLE ANLATTI;

    Ben bunu iki şekilde ifade ediyorum. Birincisi idari hata, ikincisi pilotaj hatası, ikisi, havacılık kazası diye ifade ediyorum. Çünkü ben de pilot olduğum için bu tür şartların içerisinde çok defa karar verme sürecinde bulunduk ve karar verdik. Örnek olarak söyleyelim, bizim geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız benzer kazalar var. 1993 yılından başlayım, ben 1989'da pilot oldum. Sayın Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, Kars'ta bir tatbikata katılacağı için tatbikatta böyle onun uçuşu için iki tane helikopter, bir tanesi bu helikopterin benzeri AB212 dediğimiz helikopter, birisi de Türkiye'ye yeni gelmiş olan Sikorsky helikopteri, O dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız, o zamanki rahmetli Cumhurbaşkanımızı uçurmak için bölgeye giderken Şubat ayında Elbistan bölgesinde kaza yaptı ve içindekiler vefat ettiler. Dolayısıyla  biz, Cumhurbaşkanımızın VIP görevi için gittiği olay çok bilinmediğinden bir kaza olarak normal kayıtlara geçti. Havacılık kazası olarak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sonra benzer kazalar devam etti. Özellikle Muş ile Tatvan arasında Rahva düzlüğü vardır. Orada benzer kazalar birkaç defa tekrar etmiştir. Muş'ta hava çok güzeldir. Rahva bölgesine gelindiğinde, boyun noktasına gelindiğinde, birden orada dağ oturmuştur, o boyun noktasına oturmuştur. Pilot onu gördüğünde Eğer erkenden onun üzerinden geçme kararı almadıysa tamamen bir göremez duruma düşer ve bu durumda da böyle olduğu anlaşılıyor. O zaman da geç kalmıştır. Çünkü görüş tamamen kaybolur özellikle karlı bölgelerde ve burada da ağaçlık bölgelerde böyle bir sorun olur. Ağaçlık bölgelerde ikinci bir sorun ortaya çıkar. Normal zeminde onun yerden yüksekliğini gösteren bir alet bilgisi vardır. O bilgi biraz daha az bir mesafe gösterir. Daha doğrusu yüksek bir mesafe gösterir. Pilot onu geçeceğini düşünür. Burada olan olayda şöyle olduğunu ben değerlendiriyorum; geç kalarak bulutun içerisinden geçiş kararı vermiş. Yükselme kararı vermiş. Diğer iki helikopterin zaten geçmiş olması onu gösteriyor. Onlar geride olduğu için. Bu helikopterin de gücü yeteri kadar olmadığından önce palin muhtemelen ağaçlara vurdu. Ağaçlara vurduktan sonra pal vurduğunda helikopter kendi etrafında dönmeye başlar ve Kuyruk vurur, kuyruk parçalanır. Öngörünün ötesinde tamamen olan olay bu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow