hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa'da hissedilen deprem!

    Avrupa Sismoloji Merkezi verilerine göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçe merkezine yakın noktada 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD ise depremin şiddetini 5,2 olarak duyurdu ve merkez üssünü Battalgazi olarak belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem Türkiye saati ile 16.04'te yerin yaklaşık olarak 13-14 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Bölgede yaşayan DHA muhabiri sarsıntının 30 saniye kadar sürdüğünü söyledi.

    BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından yaptığı ilk açıklamada; 'Malatya Battalgazi’de 5.2 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur.' dedi.

    Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, CNN TÜRK'te vatandaşları orta ve ağır hasarlı binalardan uzak durmaları konusunda uyardı.

    Osman Güder, 'Şu an insanlar konutlarından araçlarına geçiyorlar. Araç trafiği oluşmuş durumda. Belediyedeki arkadaşlar dışarı çıktılar. Muhtarlarımızla görüşmeler yapılıyor. Yıkımın olduğu bir habere ulaşmadık. Vatandaşlarımıza yıkımı bitmeyen hasarlı binalar varsa, uzak durmaları konusunda uyarıyoruz. Şu an can kaybıyla ilgili bir bilgi ulaşmadı. Muhtarlarımızla iletişim halindeyiz. Şu an bize ulaşan can, mal kaybı bilgisi bize ulaşmadı. Vatandaşlarımız kesinlikle orta ve ağır hasarlı binalardan uzak dursunlar.' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: 6 ŞUBAT'TAN SONRA OLAN ARTÇILAR 1-2 YIL DEVAM EDEBİLİR

    Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:

    Öncelikle bölge halkına geçmiş olsun. Malatya ve çevresinde 4'ü geçen depremler vatandaşları çok tedirgin ediyor. Bu depremin de ne olduğuna bakacak olursak artçı deprem olarak kabul edebiliriz. Hemen kuzeyinde de faylar var. Bu sayıda çok sayıda deprem oluyor. Bu depremin Doğu Anadolu Fayı üzerine düşmesi nedeniyle artçı olarak kabul edebiliriz. 4 büyüklüğünde, 3 büyüklüğünde deprem olabilir. Hasarlı binalardan uzak durulması lazım. Daha deprem sürecini bitirmedik. Artçı depremler devam ediyor. 5.2'nin artçısı 1-2 gün içinde biter. 6 Şubat'tan sonra olan artçılar 1-2 yıl devam edebilir. O yüzden depremi tanımlardan deprem bir an değil süreçtir tanımını kullanırız. Daha bu süreç bitmiş değil. Bu ilk değil. Geçtiğimiz günlerde ve aylarda da 5'in üzerinde deprem olmuştu. Vatandaşlarımızın yetkililerin açıklamasını dikkate alması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1999'dan sonra çalışmalar İstanbul'da beklenen deprem üzerine yoğunlaşmıştı. Kimse Anadolu'ya yönelmemişti. 2020'de İzmir civarlarında yıkım oldu. Buranın da zemini kötüydü ve biliniyordu. Yine İstanbul beklenirken 6 Şubat depremleri meydana geldi. 50 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Türkiye bir deprem bölgesi, Türkiye'nin yüzde 100'ü depremden etkilenebilir. Buna göre hazırlanmak gerekiyor. Bizim yapamadığımız dayanıklı şehirler oluşturamıyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow