Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu CNN TÜRK'te: Hafter’in artık masada olmaması lazım
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hande Fırat'ın moderatörlüğündeki Gece Görüşü programına katılarak başta Libya konusu olmak üzere gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in meşruiyetinin olmadığını, bundan sonra da masada muhatap alınmaması gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;
LİBYA
Bizim için Libya ziyareti sürpriz olmadı. Libya konusunda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz çalışmaları sizler de takip ediyorsunuz.
Kapsamlı bir heyet ile, MİT Başkanımız Hazine ve Maliye Bakanımız Enerji Bakanımız başta olmak üzere görüşmelerimizi yaptık. Meşru Libya yönetimine desteğimizi tüm dünyaya göstermek için gittik. Sahada enine boyuna ne yapılacağına dair konuları ele aldık. Hiç kimseyle bilgi paylaşmadık. Libya yetkilileriyle temaslarımızı bilmeyen yok. Ruslarda son görüşmelerden sonra kalıcı bir ateşkes için Libyalılarla görüşmemiz gerektiğini biliyordu. Siyasi süreçte somut adımlar atılacak mı? Meşru yönetimle bunları görüşmemiz gerekiyordu ve görüştük. Ateşkes ilan edersin. Geçmişte de yaptık iyi niyetle yaparsın ama Moskova’ya gittik Hafter’in tavrı ortadaydı. Hafter’in göstermelik ateşkes çağrısını samimi bulmuyoruz. Libya ile başka ilişkilerimiz var. Deniz yetki alanları ile ilgili bir anlaşmamız oldu. Bu zenginlikleri birlikte nasıl yapabiliriz, bunları konuştuk. Ekonomik iş birliğimiz var. İstikrara kavuşturulan bölgelere firmalarımız döndürülebilir mi, ekonominin tüm boyutlarını görüştük. Tüm konuları 1 güne sığdırdık. Kapsamlı ve verimli görüşmeler gerçekleştirdik.
Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışlama hamleleri vardı. Üçlü dörtlü anlaşmalar imzalanıyordu. Biz Türkiye’nin içinde olmadığı hiçbir anlaşmanın geçerliliğinin olmadığı söylüyoruz. Bunu sondaj çalışmalarımızla ve Libya ile anlaşmamızla gösterdik. Bunu kanıtlamış olduk.
"BİZ OLMASAYDIK BU SAVAŞ 10 YIL SÜRERDİ"
UMH toplantılarda ateşkesin şartlarını söyledi. Geçmişte ateşkes çalışmaları oldu, bunlar boşa çıktı, çünkü Hafter bunlara uymadı saldırganlığını arttırdı. Ateşkes sonrası somut adımlar nedir? Hafter’e nasıl güveneceksin? Gittik Moskova’ya akşama kadar anlattık, Serrac metne imzayı attı ama Ruslar Hafter’i ikna edemedi. Sonuçlar belirlenmezse o ateşkes başarılı olmaz. Geçmişte Hafter’den dolayı ateşkeste başarılı olamadık. Hafter’in bundan sonra muhatap alınmaması gerekiyor. Herkesin kabul ettiği bir metni Hafter kabul etmedi. Ateşkes ilan ettin, ondan sonra bunu kalıcı hale getirecek planlarınız yoksa o ateşkes kalıcı olmaz hemen bozulur. Bizden kaynaklanan sebeplerle değil ama bir ateşkes konusunda başarısızlık oldu, Hafter’i destekleyenler yüzünden.
Bu savaş Trablus içinde sokak savaşına dönseydi büyük bir kaos olurdu ve biz olmasaydık bu savaş 10 yıl sürerdi. Laf olsun diye bir ateşkes ilanı gerçekçi değil.
Bizim iktidarımız döneminde Afrika açılımı başladı. Birçok yerde ofisimiz var. Kızılayımız AFAD’ımız aynı şekilde. Birçok şehirde hastanelerimiz var. BU süreçte Afrikalıların söylediği şey şu; Sömürgeci anlayışıyla gelmeyen tek ülke sizsiniz.
Birçok ülke davet ediyor bizi. Libya’da da çok sayıda petrol kuyuları var. Anlaşmadan sonra orada da mutlaka zenginlikler vardır. Kazan kazan anlayışıyla Avrupa şirketlerinin yerine bizim firmalarımız enerji konusunda iş birliği yapsa bu kötü bir şey mi? Bunun neresinde zarar var? Bizim dış politikadaki önceliğimiz bu. Kazan kazan anlayışıyla gitmemiz lazım. Biz sömürgeci değiliz iş birliği yapmaya hazırız. Oradaki çıkarlarımız gözetmek başka türlü yorumlanmasın.
"HAFTER'İN ARTIK MEŞRUİYETİ YOK, MASADA OLMAMASI LAZIM"
Biz gittiğimiz hiçbir yerde ayrımlara girmiyoruz. O ülkeyi bölelim sömürelim anlayışı sömürgecilerin anlayışıdır. Siyasi bütünlüğünü sağlamak için eşit bir şekilde paylaşılması gerekiyor. Ama ekonomik reformlarla ilgili tecrübe paylaşımın yapmaya başladık. O ülkede kabileler var aşiretler var, hepsinin farklı yapıları var. Tüm bunlarında desteği alınarak bir anlaşma sağlandı. Hafter'in artık meşruiyeti yok, masada olmaması lazım. 7 milyon nüfusun 5 milyondan fazlası UMH tarafında olsa bile niye kalan kardeşlerimiz dışlansın.
Daha önce kontrol ettiği alanı üç katına çıkardı. Bu şehirlerde o insanların beklentileri var. Her şeyden önce temel ihtiyaçlar… Libya halkına verilecek hizmetler konusunda da UMH’ye biz destek veriyoruz.
Hafter gibi bir zihniyetin burada olması ancak fitne, kavga ve iç savaşı getirir.
Bazıları bölelim yönetelim bazıları enerji kaynakları bölgesi bizim olsun kalanı bölelim anlayışında. Bu doğru değil. Abu Dabi yönetiminin bunu yaptığını görüyoruz. Şimdi Yemen’i de bölmeye çalışıyor. Fitneyi tetikliyor. Bu düşüncede olan ülkeler var. Biz buna kesinlikle karşıyız. Bu bölgedeki kaosu daha da derinleştirir.
Hatasından dönüp Libya’yı birleştirmek için meşru yönetimle hareket etmek isteyen ülkeler varsa , sonuçta atılan doğru adımlarla bizimle birlikte hareket etmek isteyen olursa biz bunlarla hareket ederiz. Bu Libya içinde geçerli Doğu Akdeniz içinde.
Bundan sonraki süreçte UMH’nin yanında olacağımız ve her türlü desteği vereceğimiz vurguladık. Verdiğimiz destekler geçmişte de Libya ile askeri iş birliği anlaşmalarımız vardı onlardan bir tanesini güncelledik ve imzaladık. Önümüzdeki günlerde bu iş birliğinin kapsamı genişleyebilir. İhtiyaca göre bunlar değişebilir. Bunlar çok kolay. Statülerin hukuki olarak belirlenmesi gibi görüşmelerimiz var. Bunları bir çerçeveye oturturuz.
Bizim şu anda bir taraftan UMH’ye verdiğimiz destek diğer taraftan da kalıcı ateşkesin sağlanması için sarf ettiğimiz çabalar BM çatısı altında Libya’nın siyasi birliğinin tekrar sağlanması konusundaki çabalarına destektir.
Libya’da da Rusya var, şirketiyle uçaklarıyla… Diğer taraftan Fransa’da burada var. Fransa’nın rolü son derece olumsuz. Son zamanlarda buraya ilgi gösteren ABD var. Trump’ta telefon görüşmesinde Libya görüşüldü.
İtalyan Bakan dün gelecekti ama Libya2ya gidince erteledik. Yarın beraber olacağız. Libya dosyasını konuşacağız. Libya’nın kuzeye gelince en çok İtalya ve Malta’yı etkiliyor. Fransa’nın olumsuz tutumunu da görüyoruz ama İtalya dengeli bir şekilde her tarafla görüşüyor. Libya’nın siyasi birliği konusunda bizden farklı düşünmüyor. Bir de ikili ilişkilerimizi canlandırmamız lazım .Herkesin ekonomisi coronavirüsten dolayı etkilendi.
VOLKAN BOZKIR BM GENEL KURULU BAŞKANI OLDU
Önemli görevler yaptı. Ben öğrenciyken New York’ta başkonsolostu.
Volkan Bozkır, oradaki daimi temsilcilerle neler yapacak, öncelikleri nedir? Gerek dünya gerek BM için bunları çok güzel bir şekilde anlattı ve herkesin takdirini kazandı. Bana göre gelmiş geçmiş en başarılı genel kurul başkanlığını olacak. Buralarda kazanmak zor, kazandıktan sonra intiba bırakmak çok daha önemli. Ermenistan ve Rum kesimi engellemeye çalıştı. 178 oy ile Volkan ağabey seçildi bu büyük bir başarı.
“FRANSA ROTASINI ŞAŞIRDI”
(Fransa'nın taciz iddiası) Fransa Barış Pınarı Harekatı sonrası rotasını şaşırdı. Sen bir NATO müttefikine böyle davranırsan karşılığını alırsın. Gerekli tedbirler alınmıştır. Oraya en çok Fransa silah veriyor. Biz meşru bir yönetime destek veriyoruz. Fransa darbeci tarafa veriyor. NATO diyor ki; "Rusya Akdeniz’de yayıldı." Buna yol açan ülke Fransa. NATO’nun hilafına yapıyor. Fransa’nın Nijer’de yapaya çalıştıkların görüyoruz. Şu anda birçok yerde kaos var. Bunun nedeni Fransa’dır. Biz Fransa gibi yıkıcı bir ülke değiliz. Fransa’nın yaptıkları endişe vericidir. Açıklamaları yersiz ve boştur.
Ege’de her kıtanın sahanlığı olabilir mi?
Bize kırmızı bölgeyi bırakmaya çalışıyorlar. Bunun mümkün olmadığını biz söylerken Yunanistan bu hayal içerisindeydi. Bize 2 kilometre uzaklıkta Meis açık bir şekilde görülüyor. Bizim kıta sahanlığımızı söyleyeyim. Kırmızı ile net bir şekilde görülüyor bizim kıta sahanlığımız. Kırmızı bölge daha önceki kıta sahanlığımızın çizgisiydik. Sarı çizgilerde Rum tarafının kendine ilan ettiği kıta sahanlığı. Bizim kırmızı çizgimiz 7.8. parsellerde sondaj çalışmaları yaptık yapıyoruz. Yunan adalarına biz 6 millik kara suları verdik. Fazlası hukuka aykırı.
S-400 ne zaman aktive edilecek?
Savunma sanayinde yerli üretime ağırlık veriyoruz. En iyisini üretmeye başladık. Daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. ABD’nin her şeyde ön şartı var.
ABD bu konuda çok yapıcı adımlar atmadı. Sayın Trump, F-35 ile ilgili Türkiye'nin haklılığını vurguluyordu. ABD, Rusya ve NATO müttefikleri ile görüşüyoruz. Bunları gündemimizden çıkarmak istiyoruz.
Bir taraftan kararlı tutumumuzu bir taraftan yapıcılığı sürdüreceğiz.
SURİYE
Genel anlamda Suriye’ye baktığımız zaman farklı gelişmeleri görüyoruz. Özerk bir bölge kurdurma çalışmalarını bu ülkeler sürdürüyor. Bazı körfez ülkeleri destek veriyorlar para teklif ediyorlar. BU yıkıcı faaliyetleri gösteriyorlar. İdlib bölgesine gelecek olursak. Burada 5 Mart mutabakatı işliyor .Sahada zorluklar var. Devriyelerin önü kesilmek isteniyor ama bizim istihbaratımız devreye giriyor ve bunun önü açılıyor .Rejim fırsat buldukça ateşkesi bozmaya çalışıyor. İdlib’deki bölgeyi güvenli hale getirmeye çalışıyoruz. Burası güvenli hale getirildikten sonra askerimizin nerede nasıl görev yapacağını arkadaşlarımız karar verecektir. Yeni duruma göre yeni düzenlemeler olabilir, bu kaçınılmaz.
ABD’nin Esad’a yaptırımı
Rejim ile ABD çalışmak istemediği gibi bölgede daha da köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. ABD’nin Suriye’yi bölmek için, Suriye’yi zayıflatarak desteklediği PKK/YPG için yapıyorsa bunu doğru değil.
Rejim konusunda Rusya ile ayrı düşüyoruz. Rejim konusunda ABD ile aynı düşünüyoruz diye ABD’nin Suriye’yi bölme çabalarına destek vermiyoruz.
KARTAL-PENÇE OPERASYONU
PKK inlerinde bile barınamıyor. Kuzey Irak’ta kontrol ettikleri bölgeleri var.
Bölgedeki oyunları bozduk bozmaya da devam ediyoruz.
Türkiye içinde PKK’yı nasıl görüyorsak, Suriye’deki YPG’yi aynı görüyoruz ve aynı kararlılığı gösteriyoruz. Maalesef her ülke başka ülkelere göre PKK’yı YPG’yi farklı politikalar izleyebiliyor. Dünyada terör konusunda kararlı bir iş birliği konulmamasının sebebi de bu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!