Son dakika: CHP ve HDP, HSK adayları için kurulacak alt komisyona üye vermeyecek
16 Nisan referandumuyla Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) olarak değiştirilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) Meclis'in adaylarının belirlenmesi için oluşturulacak alt komisyona CHP ve HDP üye vermeyeceklerini açıkladı.
CHP ve HDP'den 16 Nisan referandumuyla Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) olarak değiştirilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) Meclis'in adaylarının belirlenmesi için oluşturulacak alt komisyona üye vermeyecekleri açıklandı. CHP'nin Anayasa Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan, "Mühürsüz seçimle oluşturulan gayri resmi bir yapı üzerinden gayri resmi bir yargı düzeni yaratma girişimlerine herhangi bir katkı vereceğimizi düşünmüyoruz" dedi. HDP'li Mithat Sancar da "Süreci meşrulaştıran hiçbir faaliyette yer almayacağız" ifadesini kullandı.
TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Meclis tarafından seçilecek HSK üyelerini belirlemek için toplandı. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 7 üyelik için Meclis'e 83 kişinin başvurduğunu belirtti.
Yeni Hakim ve Savcılar Kurulu için süreç başladı
CHP'nin anayasa komisyonu üyesi Bülent Tezcan, Meclis'in seçeceği HSK üyeliğine aday belirlemek için bir alt komisyon kurma çalışması olduğunu kaydederek, bu komisyona CHP'nin üye vermeyeceğini açıkladı. Tezcan şöyle konuştu:
"Karma komisyon işi aday adaylarının içinden adayların tespit edilerek genel kurula gönderilmesidir. Ama belli noktalara işaret etmeyi zorunluluk veya görev olarak görüyoruz. Süreci daha başından itibaren sakat bir biçimde inşa etmeye dönük girişimler tıpkı mühürsüz seçimin yarattığı gayri meşru ortam gibi bundan sonraki süreçte yargıda da esaslı bir meşruiyet tartışmasını başlatacaktır. Biz bu meşruiyet sorununun bir parçası olmayacağız. Bu yapılanmalara katkı veren pozisyonda olmayacağız. Belki bu çalışmalarda aday seçim sürecinin belirlenmesine ilişkin bazı çalışmalar yapılacak. Sayın başkanın bizimle gayri resmi görüşmelerinde söylediği bir alt komisyonun ön çalışmaları yaparak komisyona getirilmesine ilişkin bir eğilim var. Şunu vurgulamayı zorunlu hissediyoruz. Mühürsüz seçimle oluşturulan gayri resmi bir yapı üzerinden gayri resmi bir yargı düzeni yaratma girişimlerine başlarken oluşturulacak bu komisyona katılarak herhangi bir katkı vereceğimizi düşünmüyoruz. Bu nedenle bu komisyona CHP olarak üye vermeyeceğiz. Yapının başından sakat kurulan bir süreçle başlarken aşağıda yanlış bir temele çakıl taşlarının nasıl dizileceğine ilişkin bizden alabileceğiniz bir katkı yoktur."
Mithat Sancar: Süreci meşrulaştıran hiçbir faaliyette yer almayacağız
HDP'li Mithat Sancar da ana komisyonda çalışmalara katılacaklarını ancak HSK adaylarının belirleneceği bir alt komisyon kurulması halinde üye vermeyeceklerini söyledi. Sancar "Hem anayasa hem referandum süreci gayri meşru, hem de getirilecek sistem adalet konusundaki yaraları kangrene dönüştürecektir. Bu süreci meşrulaştıran hiçbir faaliyette yer almayacağız. Sonucu belli bir maça çıkmayı kimse bizden beklemesin. Bizim üzerimizden bir meşruiyet verilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
Öte yandan MHP'li Adalet Komisyonu üyesi Celal Adan ve HDP'li Mithat Sancar arasında anayasa değişikliği için yapılan referandum sonuçlarına ilişkin meşruiyet tartışması yaşandı. MHP'li Adan 16 Nisan referandum sonuçlarının meşru olduğunu söylerken, HDP'li Sancar ise bu sonuçların meşru olmadığını savundu. Celal Adan "Askeri, polisi vuran şerefsizlerden sonuna kadar hesap sorulacaktır. Buna kim alınganlık gösterirse göstersin. Burada PYD, PKK bir terör örgütüdür diyemeyenler bizim için askeri ve polisi vuran kadar suçludur" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı
Son Dakika! Bedelli Askerlik 2025 Sevk Tarihleri ve Yerleri Açıklandı!
Telefon Kılıfını Beğenmedi, Kurşun Yağdırdı
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?