hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA! CHP-İmamoğlu Etkisi Anketlere Yansıdı: Yarış Kızışıyor! İşte üç anket ve üç çarpıcı sonuç

    SON DAKİKA CHP-İmamoğlu Etkisi Anketlere Yansıdı: Yarış Kızışıyor İşte üç anket ve üç çarpıcı sonuç
    expand

    Türkiye, siyasi anlamda sıcak bir döneme girerken kamuoyu araştırmaları da bu dalgadan etkileniyor. Anket firmaları, "sıcak dalgaya yakalanmak" ifadesiyle bu tür olağanüstü gelişmelerin anket sonuçlarına etkisini vurguluyor. Uzmanlara göre anlık yükselişler kalıcı olmayabilir, bu nedenle verilerin sistematik biçimde takip edilmesi gerekiyor. Nisan ayında yayımlanan Genar, Betimar ve Areda Survey’in son anketleri; Ekrem İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk operasyonunun ardından siyasetteki dengeleri gözler önüne serdi. Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, araştırma şirketlerinin son verilerini ele alarak anketlerle ilgili bir değerlendirmeyi bugünkü köşesinde kaleme aldı. İşte Selvi'nin yazısı;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anketçiler, “Sıcak dalgaya yakalanmak” diyorlar.
     
    Olağanüstü gelişmelerin yaşandığı sırada anket yapmanın yanıltıcı olabileceğini anlatmak için. O anda dalgalar kabarmış olabilir. Bir siyasi med-cezir yaşanabilir.

    Bunun için sadece o anlık verilere bakmak yeterli olmaz. Sistematik olarak takip etmek gerekiyor.

    Bir de geçmiş 4-5 seçim anket yapmış ve sonuçları isabetli olarak tutturmuş firmalara kulak vermekte fayda var. Sadece o olayla ilgili sesini duyuran anket firmasından uzak durmakta yarar var.

    Bunun en büyük kurbanı CHP oldu. CHP’ye fatura kesen anket firmaları Kılıçdaroğlu’nu ilk turda yüzde 55’le kazanıyor gösteriyorlardı. Hatırlarsanız o zamanlar, yüzde 65’e kadar çıkanlar olmuştu. Ben de açık artırmaya çıktılar demiştim. Sonuç hüsran.

    Önümüzde üç kamuoyu araştırma şirketinin anketi duruyor. Genar, Betimar ve Areda-Survey’in nisan ayı anket sonuçlarını paylaşacağım.

    CHP Mİ AK PARTİ Mİ?

    19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’na yapılan yolsuzluk operasyonundan sonra muhalif kitleleri eylemlilik haline geçiren CHP’nin oylarında bir miktar artış gözüküyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gürkan Duman’ın başkanı olduğu Betimar’ın anketinde CHP yüzde 32.5, AK Parti yüzde 30.6 çıkıyor. MHP yüzde 10.1 alırken, DEM Parti yüzde 9.4, Zafer Partisi yüzde 4.3, İYİ Parti yüzde 3.6, Yeniden Refah Partisi ise yüzde 2.9 çıkıyor.

    İhsan Aktaş’ın başkanı olduğu GENAR’ın Türkiye raporunda ise AK Parti ile CHP başa baş bir tablo ortaya koyuyor.

    AK Parti yüzde 35.8 çıkarken, CHP yüzde 35.6 çıkıyor.

    DEM Parti’nin yüzde 9 çıktığı ankette, MHP yüzde 8.8, Zafer Partisi yüzde 2.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 2.4, İYİ Parti yüzde 2.3 çıkıyor.

    Yusuf Akın’ın genel müdürü olduğu Areda-Survey’de ise CHP yüzde 34.9, AK Parti yüzde 32.6 çıkıyor. MHP’nin yüzde 8.1 çıktığı ankette, DEM Parti yüzde 8.5, İYİ Parti yüzde 4.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 2.6, Zafer Partisi ise yüzde 3.4 çıkıyor.

    ÜÇ NOKTA

    1- Bu sonuçlara göre CHP, İmamoğlu ile birlikte bir rüzgâr yakalamış ama bu ona seçim kazandırmaya yetmiyor. 

    2- Siyasi kutuplaşma CHP ve AK Parti’ye yaramış. Küçük partilerden büyük partilere doğru bir oy kayması yaşanmış.

    3- Yerel seçimlerde birinci parti olarak çıkan CHP birinciliğini ağustos ayına kadar sürdürmüştü. Bu kez nefesi nereye kadar yetecek? CHP sadece parti içi sorunlara odaklandığı, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısının muhalefete önemli fırsatlar sunduğu bir ortamda halkın sorunlarına eğilmediği için yükselişleri de geçici oluyor. İmamoğlu hakkındaki yolsuzluk davası ilerledikçe CHP’nin oy oranı ne olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İMAMOĞLU ALGISI

    Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına yol açan yolsuzluk operasyonu, siyasi dengeleri etkiledi.

    Genar’ın anketine katılanların yüzde 36.7’si ‘yolsuzluk yaptığına inanmadığını’ söylerken, ‘yolsuzluk yaptığına inanıyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 28.5, ‘dava sonucunu beklemek gerekir’ diyenlerin oranı ise yüzde 25.6 çıkıyor.

    Betimar’ın anketine katılanların yüzde 55.8’i ‘siyasi karar’ olarak görürken, yüzde 33.6’sı ‘yargı kararını doğru bulduğunu’ ifade ediyor.

    Areda-Survey’in anketine katılanların yüzde 48.1’i Ekrem İmamoğlu’na ‘haksızlık yapıldığına’ inanırken, yüzde 48.2’lik bir kesim ise ‘yolsuzluk olduğuna’ inanıyor.

    Ekrem İmamoğlu kararını ‘siyasi bulanların’ oranı yüzde 48.9 çıkarken, ‘hukuki’ diyenlerin oranı yüzde 45.1’de kalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SÜREÇ YÖNETİMİ

    İmamoğlu’nun diploması 18 Mart’ta saat 18.00’de iptal edildi. İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk operasyonu ise 19 Mart sabah 06.35’de başladı. Aradaki fark sadece 12.5 saat. Operasyonun üst üste gelmesinin toplumun bir kesiminde sorgulamaya ve İmamoğlu lehine bir mağduriyet algısının oluşmasına neden olduğu anlaşılıyor. Süreçlerin kendisi önemli olduğu kadar süreç yönetimi de önemlidir. Süreç yönetimindeki yanlışlar mağduriyet algısının oluşmasına neden olmuş gibi gözüküyor. İmamoğlu’na yönelik operasyonun bir yolsuzluk, rüşvet ve irtikap olayı olduğunu anlatmakta yetersiz kalındığı anlaşılıyor.

    YABANCILARA ŞİKÂYET

    Bu süreç en çok Özgür Özel’e yaradı. Ama bu süreçte iki önemli yanlışı oldu. Biri Türkiye’yi yabancılara şikâyet etmesi, diğeri ise boykot kararıydı. İngilizlere karşı Kurtuluş Savaşı vermiş olan Atatürk’ün partisinin lideri İngiliz Başbakanı Starmer’den yardım dilendi. “Terk edilmişlik hissediyoruz” dedi.

    Genar’ın anketinde Özgür Özel’in çağrısını yanlış bulanların oranı yüzde 49.2 çıkarken, destekleyenlerin oranı ise yüzde 29.3’te kalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Betimar’ın anketine katılanların yüzde 37.9’u Özgür Özel’i desteklerken, yüzde 47’lik bir kesim yabancılara şikâyeti yanlış buluyor.

    Areda-Survey’in anketine katılanların yüzde 40.8’i doğru bulurken, yüzde 48.1’lik bir kitle yanlış buluyor.

    BOYKOT TERS TEPMİŞ

    Özgür Özel’in boykot kararı vatandaştan veto yemiş.

    Ekonomik boykotta makas daha da açılıyor. Betimar’ın anketine katılanların yüzde 52.1’i yanlış bulurken yüzde 41.2’si ise destekliyor.

    Areda Survey’in anketine katılanların yüzde 41.1’i boykotu desteklerken, yüzde 58.5’lık bir kesim boykota karşı çıkıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow