Son dakika: BTK Başkanı'ndan Wikipedia açıklaması
BTK Başkanı Fatih Sayan "Yargı kararları uygulanmadan Wikipedia'nın açılması mümkün değil. Kimse 'ben Türk mahkemelerini tanımam' deme hakkına sahip değil" dedi. Sayan bununla birlikte yasalara uygun davranılması halinde her tür işbirliğine açık oldukları mesajını verdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Wikipedia'nın bazı sayfaları hala kaldırmadığını belirterek, "Türkiye bir hukuk devleti, bu kararlar uygulanmadan Wikipedia'nın açılması mümkün değildir." dedi. Sayan, BTK'da düzenlenen Türkiye Bilişim Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Wikipedia'nın bazı sayfalarıyla ilgili hukuki süreçlerin tamamlandığını ancak verilen kararlara karşın bunların kaldırılmadığını hatırlattı.
Son dakika: BTK Başkanı'ndan Wikipedia açıklaması
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna dikkati çeken Sayan, "Bu konuda söylenecekleri mahkemeler tarafından söylüyoruz. Bu kararlar uygulanmadan Wikipedia'nın açılması mümkün değildir." ifadesini kullandı. BTK Başkanı olarak birkaç sayfa için Wikipedia'nın kapanmasına üzüldüğünü belirten Sayan, Türkiye'nin bilgi medeniyeti olduğunu vurguladı.
'Olayın detaylarını bilmeden verilen mesajlar değerlendirilmiştir'
Çin 20 bin kişiyle 'rakip Wikipedia'sını kuruyor
Türklerin en büyük filozoflarından hükümdarlarına kadar, bileni övüp değer verdiğini anlatan Sayan, şöyle devam etti:
"'Öğrenen, öğreten ya da onlara hizmet eden olun' düsturuyla hareket ederiz. Bunu bilmeyen ve bulunduğu yerdeki kurallara uyma konusunda ağır davranan site yöneticilerine, Wikipedia'ya bakıp bizi tanımalarının iyi olacağını bildirmek isterim. Her branşta olduğu gibi milletimiz bilginin inceliklerinde derinleşmiş ve buna bilmenin başka bir boyutu olan irfan adını vermiştir. Bu noktada bilgiyi işlemiş, kıyaslamış, faydalısını tercih etmiş milletimiz her olayı Anadolu irfanı dediğimiz bakış açısıyla değerlendirir, yüzeysel olarak bakmaz. Olayın detaylarını bilmeden verilen mesajlar bizim tarafımızdan bu irfanla değerlendirmiştir."
Sayan, bilgi kadar, bilginin doğruluğunun ve saptırıcı olmamasının önem taşıdığını vurgulayarak, bilgi taşıyıcıların hiçbir menfaat ve art niyet için doğruyu yanlışla değiştirmemesi gerektiğini kaydetti.
'Bilgiyi veriyorsa teyit ediyor olması gerekir'
Wikipedia'ya çağrı yapan Sayan, "Wikipedia bilgiyi veriyorsa teyit de ediyor olması gerekir. Benim çağrım Wikipedia'nın kapanmasına sebep olan problemleri halletmesi, bu noktada gerekirse sistemin rehabilite edilmesidir. Bu anlamda yıllardır söylediğimiz, internette yalan haberle uluslararası mücadele konusunda son dönemde yaşanan gelişmeleri önemsiyoruz. Hatta bu eksikliği Wikipedia yöneticilerinin de görerek 'wikitribune' isimli inisiyatifi başlatmalarını olumlu buluyoruz. Yalan haberle mücadele hepimizin faydasına bir durumdur." diye konuştu.
İBB Wikipedia kurucusu Jimmy Wales'un Türkiye'ye erişimini engellediSayan, görüşüp, tartışmaya açık olduklarına işaret ederek, insanların, devletlerin, platformların bir düzen içinde devam edebilmesi için belirli kurallar silsilesinin, düzen ve hukukun herkes için gerekli olduğunu kaydetti.
'Wikipedia'nın açıklması için her türlü desteği vermeye hazırız'
Wikipedia'nın kendi topluluk kurallarına aykırı hareket eden editörleri uyardığını belirten Sayan, "Buna karşın site, hukuki olarak ifade özgürlüğünü kullanabilmek için gereğinin yapılacağını söyleyen editörü, 'legal haklarımı kullanacağım' dediği için kendi iç kurallarına göre vandalizmle suçlayabilmekte, platformun kendi kuralları içinde bunu uygulamayı hakkı olarak görmektedir." dedi.
Wikipedia ilk resmi hamleyi yaptıSayan, art niyetli editörler nedeniyle yanlış gündem maddelerinin tutulmasında ısrar edilmesini yanlış bulduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:
"Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk içinde herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Kimse 'ben Türk mahkemelerini tanımam' deme hakkına sahip değildir. Olay yargıya intikal ettiği için ben daha fazla konuşmak istemiyorum. Wikipedia'nın açılması yolunda üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu da belirtmek istiyorum."
Ne olmuştu?
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya bazı içeriklerden dolayı Türkiye’den erişimin engellenmesinden sonra sitenin bağlı olduğu 'Wikimedia Vakfı'dan ilk resmi hamle geldi. Vakıf, idari tedbir kararından sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etmişti. Wikipedia'ya BTK tarafından uygulanan idari tedbir kararı sosyal medyada geniş yankı bulurken, yapılan paylaşımlarla yasağın nedeni tartışılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı