hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma davasında kamu görevlileri yargılanıyor

    KAYNAKİHA

    301 maden işçisinin can verdiği Soma maden faciasına ilişkin yeni dava başladı. Daha önce soma davasında yer almayan 28 kamu çalışanının ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşma, yaklaşık 4 saat sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    28 kamu görevlisinin yargılanmasında ilk adım atıldı. Soma maden faciasında ihmali bulunan kamu görevlileri ilk kez hakim karşısına çıktı.

    2015'te açılan ve 3 yıl süren ilk davada kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemişti. Ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada bazı kamu görevlilerinin ihmali tespit edilmiş, bunun üzerine 28 kişi hakkında iddianame düzenlenmişti. Savcılığın hazırladığı iddianamede, şüphelileri "görevi kötüye kullanma" suçlaması yöneltildi.

    Soma davasında kamu görevlileri yargılanıyor

    Kamu görevlilerinin yargılanmasında 12 madenci yakınının rolü büyük. Yakınlarını kaybeden madenci yakınları Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuş, mahkeme yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Bu da kamu görevlilerinin yargılanmasının önünü açtı.

    Davanın ilk duruşması sona erdi, bir dahaki duruşma ise 12 Eylül'e ertelendi. Dava sonrası Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona açıklama yaptı: “Zaman aşımına uğradığı noktasında sanık vekillerin elbette ki bu yönde talepleri oldu. Bu celsede oldu ama Türk Ceza Kanunu açık, CMK açık 66. ve 67. maddeler açık. Burada zaman aşımına uğraması söz konusu değil.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma davasında kamu görevlileri yargılanıyor

    2015'te başlayan dava 22'nci duruşmayla 2018'de tamamlanmıştı. Soma Kömür İşletmeleri'nin yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası almış, diğer 37 sanık beraat etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow