hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sokak hayvanları kanun teklifi 5. ve 9. maddeleri: Sahipsiz hayvan yasası maddeleri neler?

    Sokak hayvanları kanun teklifi 5. ve 9. maddeleri: Sahipsiz hayvan yasası maddeleri neler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Sokak hayvanları yasası, başıboş köpeklerin korunması, bakımı ve topluma kazandırılması amacıyla düzenlenen önemli yasal düzenlemelerden biridir. Köpek yasası maddeleri ve sokak hayvanları yasası 5. madde gündemde yer alıyor. Başıboş köpeklere yönelik teklifte sokak hayvanları için barınak, korunma, sahiplenme ve iyileştirmeye yönelik birçok detay bulunuyor. İşte, sokak hayvanları yasasının maddeleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin beşinci maddesi de komisyonda kabul edildi. 17 maddelik yasada sokak hayvanları rehabilite edilmesi, barınak imkânlarının genişletilmesi, denetlenmesi, sokağa bırakılmasına karşın para cezası gibi birçok tedbir yer alıyor.

    SOKAK HAYVANLARI YASASI 5. MADDE NEDİR?

    TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5. maddesi kabul edildi. Verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı. “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.

    VETERİNERLİK HİZMETLERİ KANUNU 9. MADDE 3. FIKRASI NEDİR?

    Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak;

    a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

    c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.

    Sokak hayvanları kanun teklifi 5. ve 9. maddeleri: Sahipsiz hayvan yasası maddeleri nelerBAŞIBOŞ KÖPEK YASASI MADDELERİ KAPSAMI

    -Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören teklife göre, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki belediyelerde olacak.

    -Düzenlemeye göre başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak, sahiplendirilinceye kadar bakımları barınaklarda sağlanacak. Teklifle "yakala-kısırlaştır-sal" metodu "Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir" olarak değiştiriliyor.

    -Hayvan bakımevlerine alınan köpekler rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak. Bunun için belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakım evleri kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

    -Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek. Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlar, hayvan başına 60 bin lira ceza ödeyecek, köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak.

    -Teklifle, evcil hayvanlara yönelik dijital kimliklendirme süresi de uzatılıyor. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

    -Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.

    -Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow