Sokak hayvanları kanun teklifi 5. ve 9. maddeleri: Sahipsiz hayvan yasası maddeleri neler?
Sokak hayvanları yasası, başıboş köpeklerin korunması, bakımı ve topluma kazandırılması amacıyla düzenlenen önemli yasal düzenlemelerden biridir. Köpek yasası maddeleri ve sokak hayvanları yasası 5. madde gündemde yer alıyor. Başıboş köpeklere yönelik teklifte sokak hayvanları için barınak, korunma, sahiplenme ve iyileştirmeye yönelik birçok detay bulunuyor. İşte, sokak hayvanları yasasının maddeleri...
Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin beşinci maddesi de komisyonda kabul edildi. 17 maddelik yasada sokak hayvanları rehabilite edilmesi, barınak imkânlarının genişletilmesi, denetlenmesi, sokağa bırakılmasına karşın para cezası gibi birçok tedbir yer alıyor.
SOKAK HAYVANLARI YASASI 5. MADDE NEDİR?
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5. maddesi kabul edildi. Verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı. “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.
VETERİNERLİK HİZMETLERİ KANUNU 9. MADDE 3. FIKRASI NEDİR?
Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak;
a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.
BAŞIBOŞ KÖPEK YASASI MADDELERİ KAPSAMI
-Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören teklife göre, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki belediyelerde olacak.
-Düzenlemeye göre başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak, sahiplendirilinceye kadar bakımları barınaklarda sağlanacak. Teklifle "yakala-kısırlaştır-sal" metodu "Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir" olarak değiştiriliyor.
-Hayvan bakımevlerine alınan köpekler rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak. Bunun için belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakım evleri kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
-Uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
-Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek. Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlar, hayvan başına 60 bin lira ceza ödeyecek, köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak.
-Teklifle, evcil hayvanlara yönelik dijital kimliklendirme süresi de uzatılıyor. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
-Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.
-Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji tarih verip uyardı... 37 ilde kar, İstanbul'da sarı alarm!
KPSS 2024/2 merkezi atama başvuru tarihleri ne zaman? KPSS 2024/2 tercih kılavuzu yayınlandı mı?
Görüntüler Türkiye'nin kanını dondurmuştu! Taksici o saniyeleri anlattı
HABER || İstanbullular dikkat! Tarih verip uyarı yapıldı
Bursa'da feci kaza! Tanker böyle patladı: 1 kişi hayatını kaybetti