Seyahat izin belgesi nasıl alınır? e-Devlet, telefon, SMS ile şehirler arası seyahat izin belgesi alma! Seyahatte zorunlu sayılacak haller neler?
26 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 günlük tam kapanma ile ilgili açıklama yapmasından sonra seyahat izin belgesi nasıl alınır sorusu gündem oldu. Yasağa kadar şehirler arası yolculuk yapmak isteyenler e-Devlet, telefon ve SMS ile seyahat izin belgesi alma yollarına başvuruyor. Peki, Seyahat izin belgesi nasıl alınır? Şehirler arası seyahat için zorunlu haller sayılacak durumlar neler? İşte tüm detaylar..
Seyahat izin belgesi alma ekranı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra yoğun ilgi görmeye başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından seyahat ile ilgili genelge de açıklama sonrası yayımlandı. Belirtilen dönem içerisinde uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla seyahat edecek kişilere biletleme işlemi yapılmadan önce mutlaka seyahat izin belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek, geçerli bir seyahat izninin bulunması halinde biletleme işlemi gerçekleştirilecek.
29 Nisan ve 17 Mayıs tarihler aralığında toplu ulaşım aracıyla seyahat edecek kişilerin seyahat izin belgesi almaları gerekiyor. Seyahat izin belgesi almak isteyenler e-Devlet ekranı üzerinden, Alo 199 iletişim hattını arayarak bu belgeyi alabiliyorlar.
E-DEVLET, TELEFON VE SMS İLE SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?
Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Bu belge Alo 199 iletişim hattı üzerinden de talep edilebiliyor. Seyahat izin belgesi, ALO 199 üzerinden veya e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifresi ile alabilecekler. Seyahat izin belgesini e Devlet üzerinden alacak olanlar için ise e Devlet şifresinin edinilmiş olması gerekiyor.
Değerlendirme sonucu başvurucuya SMS ile bildirilecek. Başvurusu onaylananlar, otogar veya havalimanlarında oluşturulan başvuru masalarından vatandaşlık numaraları ile doğrulama yapıldıktan sonra kabul edilecek.
T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra açılan sistem üzerinden yeni başvuru linkine tıklayınız. Daha sonra açılan sekme üzerinden başvuru türünü ve belge türünü seçmeniz gerekiyor.
SEHAYAT İZİN BELGESİ ALMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ!
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirler arası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek.
Zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/ Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebilecekler. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.
Tam kapanma sürecinde seyahat izin taleplerinde yaşanabilecek artış göz önünde bulundurularak Vali ve Kaymakamlar yeterli sayıda personel görevlendirilmesi başta olmak üzere seyahat izin taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilerek karara bağlanabilmesi için her türlü tedbir alınacak.
Belirtilen dönem içerisinde uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla seyahat edecek kişilere biletleme işlemi yapılmadan önce mutlaka seyahat izin belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek, geçerli bir seyahat izninin bulunması halinde biletleme işlemi gerçekleştirilecektir.
SEYEHAT İÇİN ZORUNLU HALLER SAYILACAK DURUMLAR
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi),
Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,
Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beylikdüzü'nde Doğal Gaz Kaçağı Nedeniyle Patlamada 1 kişi Can Vermişti: İhmal Gözler Önüne Serildi!
Son Dakika! Artvin'de heyelan; Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji'den sarı kodlu alarm: Kuvvetli sağanak geliyor
SON DAKİKA || Bitlis'te 20 aracın karıştığı zincirleme: 33 kişi yaralandı!
Sitede kadın güvenlik görevlisini rehin alıp dehşet saçmıştı! Yeni detaylar ortaya çıktı