Savcılık, ODTÜ Rektörü hakkında görevsizlik kararı verdi
Mescit tartışmalarıyla geçtiğimiz ay hedef tahtasına oturtulan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar hakkında üç öğrencinin suç duyurusuyla başlatılan adli soruşturmada, savcılık görevsizlik kararı vererek, dosyayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) gönderdi.
Kampüsünde 2 cami ve 15 mescit bulunduğu belirtilen ODTÜ'de başlayan mescit tartışması ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar hedef tahtasına oturtulmuştu. Yeni bir mescit inşası talebine karşı çıkan öğrencilerin karşı imza toplayarak inşaatın durdurulmasını sağlamasıyla gerilimin arttığı üniversitede, 22 Aralık'ta bir grup öğrenci basketbol sahasında toplu halde namaz kılmıştı ve ardından da öğrenciler arasında olaylar yaşanmıştı. Bir öğrencinin de darp edildiği görüntüler kamuoyuna yansımıştı ancak olayın boyutunun gösterilenden bambaşka olduğu daha sonra ortaya çıktı. Saldırıya uğrayan ve evet mescitten çıkan öğrenci, kendisine saldıranların da İslamcı öğrenci grubu olduğunu açıkladı. Kamuoyuna "namaz kılan öğrencilere saldırdılar" olarak yansıtılan olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmuş, üniversite yönetimini suçlayarak, YÖK'ü göreve çağırmış ve "takipçisi olacağız" demişti. Yaşananlara ilişkin bazı akademisyenler ve muhalefet partilerinin temsilcileri de konuşmuş yaşanan gerilimin suni olarak yaratıldığını ve nedeninin de yaklaşan rektörlük seçimleri olduğunu söylemişti.
Mescit tartışmalarının hedefindeki isim ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar'a suç duyurusu
Hedefteki rektör Prof. Dr. Ahmet hakkında bu süreçte üç öğrenci suç duyurusunda bulunmuş ve rektörü "görevini gereği gibi yapmayarak hürriyeti tahdit, yaralama, tehdit, hakaret, dini ibadetlerin engellenmesi gibi suçların oluşumuna sebebiyet vermekle" suçlamıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu suç duyurusuna ilişkin görevsizlik kararı vererek, dosyayı YÖK'e gönderdi.
ODTÜ'den Binali Yıldırım'a cevap
Memur Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş tarafından verilen görevsizlik kararında, Acar'ın idari görevli olduğu belirtilerek, "Bu suçlar idari görev kapsamında işlendiği iddia edildiğinden 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53. maddesi gereğince YÖK Başkanlığınca soruşturma yapılması gerekmektedir" denildi.
Yükseköğretim Kanunu'na göre, Acar hakkında ilk soruşturma YÖK Başkanınca veya diğer disiplin amirlerince doğrudan veya görevlendirecekleri uygun sayıda soruşturmacı tarafından yapılacak. Son soruşturmanın açılıp açılmamasına ise Yükseköğretim Kurulu üyelerinden teşkil edilecek üç kişilik kurul karar verecek. Hakkında lüzum-u muhakeme kararı çıkması halinde Acar'ın buna Danıştay 2. Dairesinde itiraz hakkı bulunuyor. Acar hakkında men-i muhakeme kararı çıkması durumunda ise bu kendiliğinden Danıştay 2. Dairesince incelenerek, karara bağlanacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı