Savcılık: "Ceylan mühimmata vurdu ve..."
Diyarbakır Başsavcılığı, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde hayvan otlatırken ölen 14 yaşındaki Ceylan Önkol'un ölümüne, daha önce araziye atılmış ancak patlamamış mühimmatın yol açtığını açıkladı. Önkol ile ilgili kriminal rapora göre de Ceylan'ın ölüm nedeni havan topu değil. TSK da bölgede havan atışı yapılmadığını belirtmişti. Konuyla ilgili son açıklama da İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan geldi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Eyyüp Mutlu, bilirkişi raporu doğrultusunda, Ceylan Önkol'un "Daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 mm'lik bomba atar mühimmatına elindeki tahra (Eğri budama bıçağı) ile vurarak patlaması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varıldığını" bildirdi.
Emniyet Müdürlüğü'nde görevli iki patlayıcı madde uzmanı bilirkişi tarafından 12 Ekim'de rapor düzenlendiğini hatırlatan Mutlu, olayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Olay yerinde yapılan incelemeler neticesinde elde edilen metal parçaları ile Ceylan Önkol'un vücudundan otopsi sonucunda çıkarılan metal parçaları detaylı olarak incelendi. Bu incemeler neticesinde;
patlamadan mütevellit parçalanmış, deforme olmuş, üzerlerinde küçük oval çıkıntılar bulunan muhtelif ebatlarda 12 adet metal parçalarının 40 milimetrelik bomba atar mühimmatı iç gövdesinde yer alan ve parça tesiri yaratmak amacıyla kullanılan metal aksama ait olduklarının, başka bir deyişle bu metal parçalarının bir havan topuna ait olmadığı,
40 milimetrelik bomba atar mühimmatına ait olduğu, 40 millimetrelik bomba atar mühimmatlarının emniyetli atışa olanak vermek amacıyla namludan çıktıktan sonra belli bir mesafe sonra kuruldukları ve hassas tapalarının aktif hale geldiğinin, ancak her türlü fabrikasyon mühimmatın atıldıktan sonra düştüğü yerde patlamamasının olası bir durum olduğu,
söz konusu 40 mm'lik bombaatar mühimmatının da daha önce atılmış, ancak patlamamış, sert bir cisimle üzerine vurulması neticesinde patladığı,
Ceylan Önkol'un olay anında elinde olduğu iddia edilen ve olay yerinde görüntülenen tahra (Bir tür eğri budama bıçağı) üzerinde de patlamanın parça tesirlilerinden meydana geldiği,
değerlendirilen deforme izinin mevcut olduğu, havan mühimatının cidar kalındığının fazla olduğu, bu seseple olay yerine 60 milimetrelik veya 81 milimetrelik bir havan mühimmatının düşmesi halinde mutlak surette çok daha büyük parçalar ile kuyruk kısımlarının olay yerinde tespit edilmiş olması gerektiği,
örnek olması açısından söz konusu havan mühimmatlara ait başka bir olayda elde edilen patlama sonrası görüntü fotoğrafları ile karşılaştırma yapıldığı,
tüm bu hususlar ışığında Ceylan Önkol'un menşei ve modeli tespit edilemeyen, daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 milimetrelik bomba atar mühimattına eldeki tahra ile vurarak patlaması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varıldığı' bildirilmiştir."
Kriminal rapor
Ceylan Önkol'un ölümüyle ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kriminal laboratuvarında hazırlanan rapora göre, Ceylan'ın ölümüne havan topunun neden olmadığı kesinleşti. Raporda, atış yapıldığına dair bir bulguya ulaşılmadığı da belirtildi.
Yetkililer, olay sonrasında etrafa yayılan şarapnel parçalarının toplanarak uzmanlar tarafından incelenmeye alındığını, ortaya çıkan ilk ve kesin bulgunun patlayıcının havan topu olmadığını ortaya koyduğunu bildirdi.
Yetkililer, atış yapıldığına dair bir bulgunun da bulunmadığını ifade ederek, "Ancak, patlayıcı askeri bir malzeme olup olmadığını konusunda araştırma ve inceleme devam ediyor. 120, 80 ve 60'lık havanlar var. Eğer havan atışı olsa ve bu 120'lik havan ile gerçekleşse idi karşıdaki kişinin parçası bulunmazdı. Bu nedenle incelemeyi hassasiyet içinde sürdüyoruz" diye konuştu.
Bir açıklama da Atalay'dan
İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, "Yapılan çalışma ve tespitlerin sonunda Ceylan Önkol'un arazide bulduğu 40 milimetrelik lancer bombasına elindeki nacar ile vurması neticesinde patlamanın olduğu tespit ediliyor" dedi.
Atalay, Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından Lice'de ölen Ceylan Önkol'un ölüm sebebine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır ve bölgede incelemelerde bulunduğunu anımsatan Atalay, Lice'de Ceylan Önkol'un hayatını kaybetmesine sebep olan olayla ilgili yapılan çalışmaların sonucu hakkında bilgi aldığını söyledi.
Kriminal polisin çalışma yaptığını ve kendisini de bilgilendirdiğini aktaran Atalay, "Yapılan çalışma ve tespitlerin sonunda Ceylan Önkol'un arazide bulduğu 40 milimetrelik lancer bombasına elindeki nacar ile vurması neticesinde patlamanın olduğu tespit ediliyor" dedi.
Atalay, otopside çocuğun cesedinden çıkan ve olay yeri inceleme çalışması neticesinde elde edilmiş metal parçalarının detaylı incelendiğini ve bu parçaların 40 milimetrelik lancer bombasına ait olduğunun anlaşıldığını kaydetti.
Lancer bombasının tüfekle atılabilen küçük bir bomba olduğuna işaret eden Atalay, "Gerek değişik şekillerde incelenmesi, gerek olay yeri, gerek bilirkişi, gerek laboratuvardaki verilerden varılan sonuç, orada eskiden kalma küçük bir bomba var; bu lancer bombası. Orada oynarken veya gördükten sonra elde bir nacar diye nitelendirdiğimiz bir metal şey var Ceylan Önkol'un, onunla buna vurduğu gibi bir tespit yapılıyor. Bu nacarın da fotoğrafı var. Orada meydana gelen vurma sonucu oluşan hasar var. Patlamanın o şekilde meydana gelmiş olabileceği tahmin ediliyor" dedi.
TSK'nın açıklaması
Geçen hafta olayın teknik incelemesi hakkında bilgi veren TSK, "Bu olayla bizi yıpratmaya çalışıyorlar. TSK'ya karşı asimetrik harekat sürdürülüyor" açıklamasında bulunmuştu.
Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, olayın meydana geldiği bölgede iki karakol bulunduğunu, bunların Ceylan Önkol'un öldüğü yere 8 ve 9 kilometre uzaklıkta olduğunu kaydederek, bu mesafenin karakollarda bulunan havanların menzili dışında olduğuna dikkati çekmişti.
Olayın herhangi bir atış sonrası meydana gelen patlamaların oluşturduğu çukurdan farklı olduğunu söyleyen Tuğgeneral Gürak, "Diğer yandan, Ceylan Önkol'un hayatını kaybetmesine neden olan bir patlama vardır. Ancak bu patlamanın neyin sonucu olduğu Cumhuriyet Savcılığınca yaptırılan kriminal çalışmaları sonucunda belli olacaktır. Bu nedenle bu çalışmaların sonuçlanması beklenmelidir" demişti. TSK'nın detaylı açıklaması için tıklayın
Olayın gelişimi
14 yaşındaki Ceylan Önkol, 28 Eylül'de her gün yaptığı gibi hayvanları otlatmak üzere araziye çıkmış, saat 11.30'da bir patlama duyulmuştu. Patlama üzerine olay yerine giden köylüler Ceylan'ın parçalanmış cesediyle karşılaşmıştı.
Doktor ve savcı "güvenlikli olmadığı" gerekçesiyle Ceylan'a olay yerinde otopsi yapmamıştı.
Ceylan'ın cesedi 6 saat olay yerinde bekletildikten sonra jandarma karakoluna götürülerek otopsi yapılmıştı.
Otopsinin ardından hazırlanan adli muayene tutanağında Ceylan'ın vücudunun çeşitli bölgelerinde irili ufaklı şarapnel parçası görüldüğü belirtilmişti.
Olayın kamuoyana yansıması ve tepkiler üzerine Lice Cumhuriyet Savcısı helikopterle olayın olduğu yere gitmiş, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden gelen 2 bomba uzmanının yardımı ile bir kez daha keşif yapmıştı. Bulunan şarapnel parçaları bomba uzmanlarına incelenmek üzere teslim edilmişti ve dosya ile ilgili gizlilik kararı alınmıştı.
Aile askeri birlikten atılan havan atışıyla kızlarının öldüğünü iddia ederken, Genelkurmay Başkanlığı bölgede havan atışı yapılmadığını açıklamıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü