Sandık görevlisi ücreti 2023 ne kadar? Seçim sandık görevlisi ücret bilgisi!
İkinci tur seçimin bitmesinin ardından sandık görevlisi ücreti ne kadar? sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Oy kullanma sürecinde seçim görevlisi olanlar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) görevli ücretleri araştırmalarına başladı. Seçimin yapılacağı gün sandık başında görev alan kişiler YSK’nın belirlediği oranda ücret alıyor. Peki, sandık görevlisi ücreti ne kadar? İşte detaylar...
Oy verme işleminin yapıldığı 14 Mayıs ve 28 Mayıs Pazar günü yurt genelinde binlerce kişi sandık görevlisi olarak çalıştı. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de sonuçların sayımında ve oy kullanma işleminde yer alan sandık görevlileri yer aldı. Seçimin ikinci tura kalmasının ardından sandık görevlisi ücretleri de yeniden merak edilmeye başladı.
İki çeşit sandık görevlisi bulunmaktadır; İlki sandık kurulu görevlisidir. Devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir. İkinci kategorideki sandık görevlileri ise partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılmaktadır. Sandık başında kamu görevlisi vazifesiyle yer alacak olan seçim görevlisi memurlar, YSK tarafından belirlenecek olan okullarda görev alacak.
SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ 2023 NE KADAR?
14 Mayıs’ta ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimlerde görev alan sandık görevlisi ücretleri henüz açıklanmadı. Ancak genel hesaplama yönteminin 2000 x memur maaş katsayısı olması dolayısıyla 0,433684 x 2000 = 867 TL civarında belirlenmesi bekleniyor. 2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;
Başkan ve Üyeler: 261,00 TL
Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL
SANDIK GÖREVLİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Seçim görevlisi olarak atanan kişilerin görevleri, ülke veya bölgeye göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle, seçim görevlileri şu görevleri yaparlar:
Oy verme yerlerinin belirlenmesi ve hazırlanması
Oy verme sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi
Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması
Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması
Oy sayımı ve sonuçların ilan edilmesi
Seçim görevlileri, seçim günü boyunca çalışırlar ve seçim sonrasında, oy sayımı ve sonuçların bildirilmesi işlemleri tamamlanana kadar görevlerini sürdürürler.
SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
-İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.
Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında;
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-18 yaşını doldurmuş olmak,
-Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.
-Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamıyor fakat müşahitlik yapabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İnterpol'ün aradığı lüks otomobiller Türkiye'de bulundu
KYK burs sonucu sorgulama ne zaman? e-devlet GSB 2024-2025 KYK burs sonuçları açıklandı mı?
Özel harekattan operasyon! Katil 'kirpi' yuvasında yakalandı
Çukura gömüldü! FETÖ elebaşı terörist Fetullah Gülen'in cenaze töreninde dikkat çeken detay!
Bir kadın daha cinayete kurban gitti! Öğretmen koca, ayrı yaşadığı eşini katletti