SON DAKİKA HABERİ: Saldırgan sokak köpeği düzenlemesi komisyondan geçti mi?
Saldırgan sokak köpeklerine yönelik kanun teklifinin Meclis Tarım Komisyonu'ndaki görüşmeleri başladı. Dün komisyonda sert tartışmalar yaşandı. Peki, bundan sonra nasıl bir süreç olacak? Yasa komisyondan ne zaman geçer? Meclis'e ne zaman gelir? Uygulama hemen başlar mı? Tüm detayları CNN TÜRK Muhabiri Arda Erdoğan aktardı.
Arda Erdoğan'ın komisyondan izlenimleri şöyle:
İLK 3 MADDE TAMAMLANDI
Oldukça gergin bir atmosferde gerçekleşti komisyonun ilk toplantısı. Aslında az önce tamamlandı ilk toplantı demek daha doğru olacak. Zira dün öğleden sonra saat 14:00'te başlayan görüşmeler tam 18 saatin ardından tamamlandı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler bitti, ardından maddelere geçildi ve yasanın ilk 3 maddesi AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla tamamlandı.
KOMİSYON KALAN 14 MADDE İÇİN PAZARTESİ YENİDEN TOPLANACAK
İktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında özellikle sahipsiz sokak hayvanlarının saldırgan olanların uyutulması hususundaki madde üzerinden bu sebeple oldukça sert tartışmaların yaşandığı notunu düşmemiz gerekiyor. Komisyon, pazartesi gününe kadar çalışmalarına ara verdi. Pazartesi günü ilk 3 maddenin ardından geri kalan 14 maddenin görüşmesine geçmek üzere tekrar toplanacak.
AİLELER MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ
Ankara'da sahipsiz hayvanların saldırısına uğrayarak ağır yaralanan ilkokul 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz'ın muhalefet milletvekillerine tepki gösterdiğini de burada hatırlatmamız gerekiyor. Sokak hayvanlarının saldırıları nedeniyle çocuklarını kaybedenler, çocukları yaralanan aileler de buradalardı komisyon görüşmelerine katıldılar. Onların da yasaya tepki gösteren muhalefet milletvekilleriyle sert tartışmalar yaşadığını da dün gün boyunca gözlemlemiş olduk.
YASA TEKLİFİ NE GETİRECEK?
Peki bu teklif ne getirecek? Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite edilmesi mümkün olmayan, cinsi sebebiyle saldırgan olarak ifade edilen sahiplendirilmesi mümkün olmayan sokak hayvanlarının uyutulmasının önü açılacak. Yasa teklifine göre, sahipsiz hayvan popülasyonunun kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasıyla hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesi yine ötenaziye kapı aralayan sebepler olarak gösteriliyor ve hayvanların ötenazi ile uyutulmasının da altı çiziliyor.
HAYVANLARIN UYUTULMASINA KİM KARAR VERECEK?
Peki, hayvanların uyutulmasına kim karar verecek? Belediye barınaklarındaki veterinerler hangi hayvanların uyutulup uyutulmayacağını belirlemiş olacaklar.
YASAYA UYMAYANA HAPİS CEZASI
Belediyeler yeni yasayla yakala-kısırlaştır-sal metodu yerine yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir modeline geri geçecek. Belediyeler önümüzdeki 4 yıl boyunca yeterli miktarda yeterli kapasitede barınak açmakla yükümlü kılınacak. 17 maddelik teklif geçerse belediyeler bütçelerinin belli oranlarında kaynak ayırmak durumunda kalacaklar bu barınakların kurulması ve işletmesi için. Kaynağı ayırmayan belediye başkanlarına ve sorumlularına 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Belediyeler 2028 yılına kadar bu barınakları kurmakla mükellef hale getirilecek. Pazartesi gününden itibaren yasa teklifinde görüşmeler komisyonda devam edecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLAMA TARİHİ: 2025 bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları ne zaman açıklanacak?
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
Türkiye'nin En Soğuk Noktası! Baraj Gölü Dondu: Hava Sıcaklığı Eksi 26 Dereceye Düştü
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Kahreden detaylar: Aynı aileden 14 kişi can verdi! Yangın esnasında annesini arayıp helallik istemiş