Şair dolmuşçu, vatandaşın ilgi odağı oldu
Üsküdar'da dolmuş şoförlüğü yapan ve aynı zamanda şair olan Kazım Erdem, minibüsünde bulundurduğu gazete, dergi ve kitaplarla vatandaşların okuma alışkanlığı kazanmasını amaçlıyor. Harem-Gebze arasında direksiyon sallayan Erdem, arkadaşları arasında "şair baba" diye tanınıyor. Duygularını mısralara döken Erdem'in bir de şiir kitabı bulunuyor.
Üsküdar'da 20 yıldır dolmuş şoförlüğü yapan ve aynı zamanda şair olan Kazım Erdem, vatandaşların okuma alışkanlığı kazanması için minibüsünde gazete, dergi ve kitap bulunduruyor.
Kırşehir'in Ömeruşağı köyünde 1970 yılında hayata gözlerini açan ve ilkokul mezunu olan Erdem, köyde yapacak iş bulamayınca para kazanmak için 1992'de "taşı toprağı altın" İstanbul'a geldi.
Erdem, açtığı market iş yapmayınca 2 ay sonra inşaat işçisi olarak yurtdışına gitti ama memleket hasretine daha fazla dayanamayıp 1996'da tekrar İstanbul'a döndü. İstanbul'da bu kez dolmuş şoförlüğü yapmaya başlayan Erdem, işleri iyi gidince yanına eşini de aldı.
Erdem, yaklaşık 20 yıl çeşitli hatlarda dolmuş şoförlüğü yaptığı sürede, dünyaya gelen 5 çocuğunu da okuttu. Halen Harem-Gebze arasında direksiyon sallayan Erdem, arkadaşları arasında "şair baba" diye tanınıyor.
Duygularını mısralara döken Erdem'in bir de şiir kitabı bulunuyor. Şimdilerde ikinci şiir kitabı için hazırlık yapan Erdem, dolmuşçuların hayatını anlatan bir roman üzerinde çalışıyor.
İstanbul'un en uzun dolmuş hattında görev yapan Erdem, aynı zamanda yolcularının da kitap okuma alışkanlığı kazanması için mücadele ediyor. Dolmuşunda yolcularının okuması için gazete, dergi ve kitap bulunduran Erdem'in bu alışkanlığı, minibüsüne binen yolcularca da takdirle karşılanıyor.
"Dolmuşçulara bakış açısı olumsuz"
Hayat öyküsünü AA muhabirine anlatan Kazım Erdem, Harem-Gebze hattında 17 yıldır minibüsçülük yaptığını, 376 dolmuşçu arkadaşıyla birlikte güzel işler ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi.
Erdem, dolmuşçular konusunda vatandaşın bakış açısının genelde olumsuz olduğunu belirterek, dolmuşçuların da güzel işler yapabileceğini vurguladı.
Türkiye'de okuma kültürünün giderek azaldığını öne süren Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle akıllı telefonların çıkması, bunda oldukça etkili oldu. İnsanlar, sürekli telefonlarla meşgul oluyor. Kimse bir şeyler okumuyor. Harem-Gebze hattı, İstanbul'un en uzun dolmuş hattıdır. Hattımız yaklaşık 50 kilometre ve bu da 1 saat 20 dakikaya tekabül ediyor. Bu uzun yol boyunca yolcuların çok sıkıldığını fark ettim. Bu nedenle yolcuların bir şeyler okuması için aracımda kendi yöreme ait gazete ve dergi, Kırşehir'i tanıtan broşür, yolcunun ilgisini çekecek, tarihi bilgilerden veya başka memleketlerin yöresel özelliklerinden bahseden kitaplar bulundurmaya başladım."
Bir süre böyle devam ettiğinde yolcularda okuma isteği oluştuğunu aktaran Erdem, okuyan yolcularının da sıkılmadığının farkına vardığını dile getirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Otel faciasında 12. kattan atladı! Kararı babasıyla görüntülü konuşma sırasında vermiş
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 2025 ne zaman, saat kaçta? Yılın ilk MGK toplantısı gündem konuları...
İstanbul Kartal’da Toprak Kayması: Park Halindeki Otomobil İnşaat Alanına Düştü
BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLAMA TARİHİ: 2025 bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları ne zaman açıklanacak?
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?