Sağlık çalışanları ölümü göze alarak Kobani'den yaralı taşıyor
Kobani savaşı Mürşitpınar sınır kapısının dibine uzandı. Yaralıları Kobani'den kurtarmak çok daha zor bir hal aldı. Ancak, gönüllü sağlık çalışanları ölüm riskini göze alarak yaralıları Suruç Devlet Hastanesi'ne taşımaya devam ediyor. CNN TÜRK muhabiri Murat Can Bilgincan ve kameraman Selim Türk'ün haberi...
Patlayan bombalar, dağılan şarapnel parçaları ve susmayan sirenler...
Ambulanslar, Kobani savaşında yaralananları sınır kapısından alıp bölge hastanelerine sevk ediyor. Şanlıurfa Valiliği'nce yapılan açıklamaya göre, 4 haftada 545 yaralı Türkiye'ye giriş yaptı.
Suruç'ta göze ilk çarpan manzaralardan biri hızla sınıra gidip gelen ambulanslar. O ambulanlar yaralıları Suruç Devlet Hastanesi'ne getiriyor. Ambulans şoförleri ve doktorların önemli bir bölümünü gönüllüler oluşturuyor.
Herşey Kobani'deki sağlık ekibinin Kızılay'a haber vermesi ile başlıyor. Ambulans şoförleri acilen direksiyon başına geçiyor. Mürşitpınar sınır kapısına geldiklerinde ise onlar büyük bir tehlike bekliyor.
Sokak çatışması olduğu için içeri girmek çok riskli bir iş. Kafaların üzerinden mermiler geçiyor. Uçak atış yaptıktan sonra mevzi alma sürecinde içeri giriliyor.
Süreç her zaman istendiği gibi ilerlemiyor. Kimi zaman yaralıların Mürşitpınar sınır kapısında uzun zaman beklemesi gerekiyor.
Bir doktor, "3 gün önce hastalar sınırda bekletildi. 6 hastayı orada kaybettik. Güvenliğimiz alınamadığı için onları kaybettik" diyor.
Sınırdan geçebilen yaralılar Suruç Devlet Hastanesi'ne getiriliyor. Durumu ağır olanlar Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne sevk ediliyor.
Peki hastanelerdeki gönüllü doktorlar daha çok hangi vakalarla karşılaşıyor?
Doktorlar, "Bomba atılmış, duvar yıkılmış... Bu tür yaralılar geliyor, çeşitli yerlerine şarapnel parçaları girmiş hastalar geliyor" diye konuşuyor.
Şanlıurfa'daki devlet hastanelerinin doluluk oranı yüzde 95'in üzerinde. Zaman zaman durumu ağır olmayan hastaların apar topar taburcu edilmesi gerekiyor...
Kobani'nin az bilinenleri
Görevli doktor, "Diyarbakır Batman da öyle. Hava ambulansı olursa Adana Mersin gibi illere daha rahat hasta gönderilir" diyor.
Şanlıurfa'daki gönüllü sağlık çalışanları Kobani'nin yaralıları için hayatlarını riske atıyor. Yaralar kapandığı zaman duydukları manevi haz onlara yetiyor.
IŞİD'in tank parçaları Türkiye'ye düştü
Ambulans şoförü de, "Yaklaşık 3-4 gün önce bir yaralımız vardı. Sırtında şarapnel vardı. Ayakta görünce mutlu oldum" ifadelerini kullanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM KONULARI 23 ARALIK 2024 | BUGÜN Kabine Toplantısı saat kaçta? Memur ve emekli zammı, asgari ücret...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Az önce deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? AFAD son deprem listesi! Malatya, Muğla...
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası