Sağlık Bakanlığı Suriyelilere sağlanan sağlık hizmetlerini açıkladı
Türkiye'de 5 yılı aşkın süredir bulunan Suriyeli mültecilere Sağlık Bakanlığınca sağlanan sağlık hizmeti kapsamında 1 milyona yakın kişi hastanelerde yatarak tedavi edildi, 800 bini aşkın ameliyat ve 177 bin 568 doğum gerçekleştirildi. Suriyeli göçmenlere 20 milyon 252 bin 984 poliklinik hizmeti verildi.
Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli göçmenlerden 1 milyona yakın kişi aradan geçen 5 yılda hastanelerde yatarak tedavi edildi, 800 bini aşkın ameliyat ve 177 bin 568 doğum gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığınca, geçici koruma altına alınan Suriyelilere sunulan sağlık hizmeti kapsamında, 29 Nisan 2011-30 Eylül 2016 tarihleri arasında 20 milyon 252 bin 984 poliklinik hizmeti verildi.
Aylan bebeğin babası: Ölümü hiçbir şeyi değiştirmedi
Türkiye'de 2.7 milyon Suriyeli var
Suriye'deki savaş nedeniyle 29 Nisan 2011'den itibaren Türkiye'ye gelmeye başlayan mültecilere geçici koruma statüsü verildi. İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 2016'da Türkiye'deki sayıları 2 milyon 753 bin 696'ya ulaşan Suriyeli mültecilerin 252 bin 494'ü 10 ilde bulunan 24 geçici barınma merkezinde kalıyor. Yine bakanlığın verilerine göre, Suriyelilerin 2 milyon 195 bin 465'i İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Bursa, İzmir ve Mardin'de yaşamlarını sürdürüyor.
Halk Sağlığı Kurumu bünyesindeki Göç Sağlığı Hizmetlerince
Suriyelilere yönelik sağlık hizmeti ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) genel koordinasyonunda yürütülüyor. 25 Ağustos'a kadar Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Suriyelilere sağlanan sağlık hizmeti, bu tarihten itibaren Türkiye Halk Sağlığı Kurumu çatısı altında oluşturulan Göç Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığınca verilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı bu hizmetin sunumunu düzenleyen "Geçici Koruma Altına Alınanlara Verilecek Sağlık Hizmetlerine Dair Esaslara Ait Yönerge"yi 2015'te revize etmişti.
İstanbul'daki tüm tabelalara artık Arapça da eklenecek
Sağlık hizmeti ücretsiz veriliyor
Geçici koruma altındaki Suriyelilere, Türk vatandaşlarına benzer şekilde temel ile koruyucu, tedavi edici, acil sağlık hizmetleri şeklinde ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında ücretsiz veriliyor.
Buna göre, sınırdan geçişlerde ilk sağlık değerlendirmesi yapılan bu kişilere, 0 ay-14 yaş için OPV, 9 ay-15 yaş için KKK, yaşına uygun olarak 5'li ya da 4'lü karma, gebelere difteri-tetanos aşıları yaptırılıyor ve sonraki süreçte de Türkiye'deki aşı takvimine uygun olarak aşılama faaliyetlerine devam ediliyor.
Erdoğan'dan Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık müjdesi
Sunulan sağlık hizmetleri
Sınır ötesinden gelen yaralılar, ambulanslarla hastanelere naklediliyor ve tedavileri yaptırılıyor. Geçici barınma merkezlerinin tümünde 112 acil sağlık hizmetleri, birinci basamak sağlık hizmetleri, nüfusu fazla ve uzak yerlerde de kapasite doğrultusunda ikinci basamak sağlık hizmetleri sunuluyor. Geçici barınma merkezlerinin dışındaki Suriyeliler ise geçici gönüllü sağlık merkezleri, göçmen sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile bu hastanelerin sevk etmesi halinde üniversite ve özel hastanelerden ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini alabiliyor.
'20 milyon 252 bin 984 poliklinik hizmeti verildi'
Geçici koruma altına alınan Suriyelilere, 29 Nisan 2011 ile 30 Eylül 2016 tarihleri arasında sağlık hizmet sunumunda karşılaşılan "dil" sorunu, yoğun başvuru yapılan birimlerde tercümanlar bulundurulmasıyla aşılmaya çalışılıyor. Göçmenlere sağlık hizmeti sunan personele (tercüman, hemşire, doktor), AFAD, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi kuruluşlarla birlikte göçmen sağlığına yönelik eğitimler veriliyor, sunulan hizmetlerin ihtiyaçlara uygun olarak niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.
Suriye dramını yaşatan Ana Şehir filmine yoğun ilgi
'Göçmen sağlığı birimleri' oluşturuluyor
3 milyon Suriyelinin yoğun yaşadıkları yerlerde, dil sorununa kalıcı çözüm oluşturmak ve sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla, kültürler arası farklılıkların gözetildiği bir anlayışla birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu "Göçmen Sağlığı Birimleri" oluşturuluyor. Bu kapsamda, 16 ilde açılan 85 göçmen sağlığı biriminin sayısının artırılması için çalışma yapılıyor.
Yeni doğan taramaları, ücretsiz vitamin takviyesi
Türkiye'de uygulanan programlar kapsamında, geçici koruma altına alınan Suriyelilere yönelik yeni doğan taramaları gerçekleştiriliyor. Suriyeli bebek ve çocuklara ücretsiz demir ve D vitamini dağıtılıyor, Suriyeli hamilelere de demir ve vitamin takviyesi ücretsiz veriliyor.
CHP'li vekiller Suriyeli mültecilerin dramını kitaplaştırdı
Aşı kampanyaları gerçekleştirildi
Standart aşılamaların yanında, bilim komisyonunun tavsiyeleri doğrultusunda aşı kampanyaları gerçekleştirildi ve bu kapsamda 0-5 yaş arasındaki çocuklara 9 tur çocuk felci aşısı yapıldı. Su kontrolü başta olmak üzere çevre sağlığına yönelik hizmetler yürütüldü.
177 bin 568 doğum gerçekleşti
Geçici koruma altına alınan Suriyelilere günümüze kadar 20 milyon 252 bin 984 poliklinik hizmeti verildi, 967 bin 452 kişi hastanelere yatırılarak tedavi edildi ve 824 bin 796 kişi hastanelerde ameliyat edildi. Toplam 177 bin 568 doğum gerçekleştirildi ve 35 bin 671 kişi sınırdan girdikten sonra hastanelere nakledildi.
Geçici koruma altına alınan Suriyelilere yönelik, sıtma, tüberküloz, şark çıbanı gibi özellikli hastalıklar konusunda sağlık taramaları yapıldı. Tespit edilen hastaların ilaçları ücretsiz dağıtıldı ve bu hastaların tedavileri tamamlandı.
Mobil Kanser Tarama Aracı 2016 yılı içerisinde Osmaniye Cevdetiye geçici barınma merkezinde misafir olan 600 kadına 4 gün boyunca serviks ve kolon kanseri taraması yapıldı. Kampta ikamet eden vatandaşlara koruyucu sağlık hizmetleri ile kanser taramaları hakkında bilgi verildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü