Sağlık Bakanı: Halep'ten gelen 54 yaralı tedavi altına alındı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Halep'ten saat 09.00 itibarıyla gelen 54 yaralının tedavi altına alındığını bildirdi. Kanal 24'te katıldığı yayında konuşan Akdağ, bölgede insanlık suçunun işlendiğini söyledi.
Haberin Devamı
/

Akdağ, Birleşmiş Milletler'in ve dünyada "süper güç" diye ifade edilen ülkelerin bu mesele konusundaki kayıtsızlığını çok çirkin bulduklarını belirterek, "Bu insanlık dışı bir şey, böyle bir meseleye kayıtsız kalmak. Birbiriyle savaşan grupların birbirine zarar vermesi, silah sıkması, bomba atması güzel bir şey değil ama sonuçta iki taraf birbiriyle savaşıyor, 'Bir savaş halidir' diyebilirsiniz ama masum insanları bombalamak, kadınları, çocukları, yaşlı insanları, hastaları, hastaneleri... Ondan sonra medeniyetten bahsetmek mümkün değil" diye konuştu.
/

Bakan Akdağ, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda aldıkları önlemleri şöyle anlattı:"Cilvegözü'ne 3 sahra hastanesi kurduk, 13 ambulans ekibimiz, personelleriyle beraber, 3 de UMKE ekibimiz var. Toplamda 50'yi aşkın arkadaşımız, şu anda Cilvegözü'nden Türkiye'ye gelenleri karşılıyorlar. Sınırda müdahaleler yapılıyor, daha sonra üç ilimize, başta Hatay olmak üzere Adana ve Mersin illerimize gerekli olanları oradan sevk etmek üzere bütün hazırlıklarımız tamam."
Haberin Devamı
"800 yatak rezerve edildi"
/

Hatay'da yaralıların en çok Reyhanlı ilçesinde bulunduğunu dile getiren Akdağ, "Ayrıca Türkiye'nin farklı illerinde de Ankara dahil olmak üzere 800'ün üzerinde yatağı rezerve etmiş durumdayız. Birdenbire büyük bir Suriyeli akımı gelir, bununla birlikte çok ciddi yaralı gelir düşüncesiyle bunu yaptık" dedi.Gelen yaralıların büyük bir çoğunluğunun "gecikmiş vakalar" olduğuna işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:"Yani diyelim ki yaralanma olmuş, felç durumu var ya da bir uzuv kaybı var, uzun zamandır hiç müdahale edilememiş. Dolayısıyla Reyhanlı'da ya da Hatay'daki vakaların önemli bir bölümünü daha uzun tedaviler, rehabilitasyonlar yapmak üzere uygun hastanelere nakledeceğiz. Öte yandan sınırın hemen ötesinde belki birkaç kilometre içinde bir sağlık tertibatı da almamız gerekebilir. Bunun için de bütün hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız."
/

Akdağ, yaralı sayısının sorulması üzerine, "Şu ana kadar saat sabah 9.00 itibarıyla bize intikal eden yaralı sayısı 54" bilgisini verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
'7 bin 500 kişi Doğu Halep’ten İdlib’e geçiş yaptı'
/
Bu sabah itibarıyla 7500 kişi Doğu Halep'ten İdlib'e geçiş yaptı. Tahliye süreci devam ediyor. Barınak, gıda, ilaç, vd tedbirler alındı.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) 16 Aralık 2016
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Halep’te dün başlayan tahliyelerle ilgili sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu sabah itibarıyla 7 bin 500 kişi Doğu Halep’ten İdlib’e geçiş yaptı. Tahliye süreci devam ediyor. Barınak, gıda, ilaç ve diğer tedbirler alındı" ifadelerini kullandı.
'20 bin kişi tahliyeler bitene kadar nöbet tutacak'
/

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, Halep’teki insan kıyımına karşı bin 500 yardım TIR'ının akşam saatlerinde bölgeye ulaşacağını ve beraberinde gelen 20 bin kişinin, bölgeden son sivil tahliye edilene kadar nöbet tutacağını bildirdi.