hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sadece Balon balığı değil, Kızıldeniz'den gelen 61 tür Akdeniz'i işgal etti

    Sadece Balon balığı değil, Kızıldenizden gelen 61 tür Akdenizi işgal etti
    expand
    KAYNAK DHA

    Akdeniz sahillerinde Hint Okyanusu'na ait bir tür olan Balon balığıyla ilgili alarm durumu yaşanırken, iklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen 61 balık türü daha tespit edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'deki egzotik göçlerin, hem Atlas Okyanusu'ndan hem Kızıldeniz'den gerçekleştiğini söyledi. Akdeniz'e yeni giren türler olduğunu belirten Doç. Dr. Gökoğlu, en son yakaladıkları balon balığı türünün hem Atlantik hem Pasifik'te bulunduğunu kaydetti.

     

    Zehirli ama fileto yapılıp satılıyor

    Balon balığının Türkiye kıyılarında önce İskenderun'da ardından Antalya Körfezi'nde ortaya çıktığını anlatan Doç. Dr. Gökoğlu, "Göçlerin ekolojik, avcılık, turizm ve çevre açısından etkileri var. Ekolojik anlamda dışarıdan gelen her balık diğerlerinin besinine ortak oluyor. Güçlü ise diğerlerini itekliyor. Yeni tür baskın hale geliyor. Doğu Akdeniz, özellikle Süveyş Kanalı aracılığıyla göçlerin en fazla yaşandığı yer. Şu ana kadar 61 türün Antalya Körfezi'nde kaydı var. Bu tür sayısı İsrail, Mısır ve Lübnan kıyılarında 100'ü geçti. İskenderun Körfezi'nde sayı 80'i buldu" diye konuştu.

    'Siyanürden 50 kat zehirli' ve artık sürüler halinde rastlanıyor

    Avlanan balıkların yüzde 30'u Kızıldeniz orijinli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Doç. Dr. Gökoğlu, balıkçıların avlarında, yüzde 30 oranında Kızıldeniz orijinli balık yakaladığını söyledi. Gökoğlu, ayrıca Türkiye kıyılarında bulunan 5 tür barbun balığından 3'ünün Kızıldeniz orijinli olduğunu, bu 3 türün çok baskın hale geldiğini, kıyılarda sürüler halinde gezdiğini belirtti.

    Ege'de zehirli balon balığı tehlikesi

    Ekonomik değeri yok

    Akdeniz'in, biyolojik çeşitlilik açısından değiştiğini gördüklerine de dikkat çeken Doç. Dr. Gökoğlu, bu türlerin ekonomik olmadığını ve tüketilmediğini vurguladı. Gökoğlu, "Bu balıklar, balıkçının ağına yakalandığında balıkçıya zaman kaybettiriyor. Balıkçılık operasyonlarını güçleştiriyor. Balon balığı gibi balıklar balıkçılık av araçlarına zarar veriyor. Misinayı kestiği halde yine de balıkları yemeye devam ediyor. Balıkçıya ekstra bir iş gücü çıkartıyor. Turizm açısından bakıldığında da bir denizanasının kıyılarda olması durumu olumsuz etkiliyor. Ölüsü kıyıya vurduğunda kirlilik oluşturuyor. Bazı canlılar toksin de içeriyor" diye konuştu.

    Sadece Balon balığı değil, Kızıldenizden gelen 61 tür Akdenizi işgal etti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow