Regaib Kandili ne demek, kandilin önemi nedir, hangi ibadetler yapılmalı?
Regaib Kandili ibadetleri İslam alemi için kutsal kabul edilen günde ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen Müslümanlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, Regaib Kandili önemi nedir ve bu günde hangi ibadetler yapılır?
Regaib Kandili Müslümanlar için oldukça önemli bir yere sahip. İslam alemi için mübarek kabul edilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının yani üç ayların habercisi olan Regaib Kandili her yıl Recep ayının ilk cuma gecesi kutlanır.
Geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı hutbede üç ayların ve Regaip Kandili’nin önemi anlatılmıştı. O hutbede yer alan bazı önemli noktalar şöyle; Recep, Şaban ve Ramazan’ı içinde barındıran üç aylar, Regâib gecesiyle başlar. Miraç ve Berat gecesiyle devam eder. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, ülfet ve muhabbetimizi artıran Ramazan bayramıyla taçlanır. Üç aylar, hasretle yolunu gözlediğimiz, gönül hanemize konuk ettiğimiz kutlu misafirimizdir. Allah Resûlü (s.a.s), üç ayları karşılarken şöyle dua etmiştir: “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.”
Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece feyz ve bereketle dolu Regâib gecesidir. Regâib, özlenen, rağbet edilen ve değer verilen demektir. Regâib gecesi, üç ayların müjdecisi, Kur’an ayı Ramazan’ın habercisidir. Bu gece, akıp giden hayatımızda asıl kazancın, Cenâb-ı Hakk’a yönelmek, kulluk sözümüzü tutmak olduğunu bize hatırlatır.
REGAİP KANDİLİ'NDE YAPILMASI GEREKENLER
Regaip gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan kaza namazı kılmalı, kazası olmayan da nafile namaz kılar. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, tesbih çekip, tevbe istigfar etmeli. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevabdır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir. Perşembeyle birlikte, Cuma günü de oruç tutmak daha iyidir. İşte üç ayların müjdecisi olan Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler ve davranışlar...
- Kur'an-ı Kerim okunmalı
- Peygamberimiz (a.s.m)'ın mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okunmalı
- Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet etmeli
- Allah rızası için namaz kılmalı
- Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yapmalı
- Günahların bağışlanması için Allah'tan af dilenmeli ve tövbe edilmeli
- Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okunmalı
- Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmeli
- Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirmeli
- Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşmeli
- Dargın ve küskünleri barıştırmalı
- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı
- Hayattaki büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefonla aranarak tebrik edilmeli
- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli.