hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prof. Dr. Mehmet Ceyhan CNN TÜRK'te anlattı: Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor?

    Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan etmesi ile beraber tüm dünya Maymun Çiçeği virüsüne karşı alarma geçti. Sağlık Bakanı Memişoğlu, Türkiye'de herhangi bir vakaya rastlanmadığını açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan CNN Türk ekranlarında virüse ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklama yapmış ve "Maymun çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Ama şu ana kadar tanı koyulmadı" ifadelerini kullanmıştı.

    Tüm dünyanın diken üstünde olduğu konuya dair Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan CNN Türk ekranlarında Akıl Çemberi programında önemli açıklamalar yaptı.

    Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın açıklamaları özetle şöyle:

    Bu bir pandemi. Ama insanların aklına covid pandemisi geliyor ancak bu farklı bir virüs. Covid pandemisi solunum yolu ile bulaştığı için tek kişi 300 kişiyi enfekte ediyordu. Burada bulaşımın temel yolu temas olduğu için böyle bir katlı artış yok. O yüzden covid'deki gibi hastanelere yığılma maymun çiçeğinde olmaz.

    TEDBİR ALMAK LAZIM

    Tedbir almak lazım ama korkmamak lazım. Covid'de olduğu gibi, okullar kapanacak, iş yerleri kapanacak gibi bir durum söz konusu değil. Risk grupları için, aşı gerekiyor. Aşısı var ve bilinen en eski aşılardan bir tanesi. Çiçek hastalığını ortadan kaldıran aşı ile aynı aşı. Ancak çiçek hastalığı ortadan kaldırılınca, aşıyı da ortadan kaldırdılar. 1980'lerden önce doğanların bu aşısı var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESKİDEN ÇİÇEK AŞISI OLANLAR HASTALIĞA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDI MI?

    Kadınların kollarından değil, bacaklarından yapıldı bu aşı, erkeklerin ise kollarına yapıldı. Burada şöyle bir yanlış anlama var. Yüzde 85 önlüyor diye. Eskiden yapılan aşı, bir miktar korur ancak yüzde kaç olduğunu kimse bilmiyor. Şöyle bir gözlem var. Çocukluğunda çiçek aşısı yaptırmış kişilerde bu virüs daha az bulaşıyor, ancak bir oran yok. Yüzde 85 yeni aşılananlar için.

    Bu hastalık kemirgen ısırıkları ile bulaşan bir hastalık. Maymunlardan bulaşması gibi bir durum yok. Fare, sincap ısırmaları ile bulaşabiliyor. Ancak bizim kemirgenlerde bizim şu an yok. Bizim için önemli olan insandan bulaşan kısmı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow