hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prof. Dr. Ateş Kara CNN TÜRK'te anlattı: Maymun Çiçeği nasıl bulaşıyor?

    KAYNAKMecit Çelebi | CNN TÜRK

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Maymun Çiçeği virüsü ile ilgili merak edilenleri Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ateş Kara CNN TÜRK'te anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maymun Çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Belirtileri neler? Ölümcül bir virüs mü? Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ateş Kara, Afrika'da başlayan Maymun Çiçeği salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu:

    Bizim ülkemiz açısından bir risk olmadığını söyleyebiliriz. Bazı hastalıkların yayılmaları ve geçiş yolları önem taşıyor. Koronavirüs ve grip solunum yoluyla yayılıyor. Şuan konuştuğumuz virüsün geçişi cinsel yolla bulaşıyor, çok yakın temas gerektiriyor. Burada birkaç noktanın altını çizmemiz gerekiyor. Bu virüs çiçek virüsüne benzer bir virüs ama çiçek virüsü gibi bulaşmıyor. İnsanlar birincil hedefi değil ama zaman içerisinde mutasyon geçirerek böyle bir foruma dönebilir mi? Evet, dönebilir. Yapısal olarak daha stabil bir virüs o yüzden çok büyük mutasyonlar geçirmesini beklemiyoruz.

    Prof. Dr. Ateş Kara CNN TÜRKte anlattı: Maymun Çiçeği nasıl bulaşıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖLDÜRÜCÜ MÜ?

    Ölümcüllüğünden korkuyoruz ama bizim söylediğimiz formda da 100 kişide 1 kişi kaybediliyordu ama 13 Haziran'da yayınlanan bir yazıda Demokratik Kongo ve çevresinde rakamın yüzde 3-4 bandına çıktığını gösteriyor. En önemli bulgusu halsizlik, ateş ve vücutta küçük sıvı dolu döküntüler. Özellikle cinsel yolla bulaşma hikayesi ön planda. Sosyal temasla, aynı ortamda bulunmayla, tokalaşmayla bulaşmıyor.





    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow