Poyrazköy iddianamesi kabul edildi
Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından kabul edilip edilmeyeceği belirsiz olan Poyrazköy iddianamesi, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi, dava açıldı. İddianamede Kafes Eylem Planı ve azınlıklara saldırı iddiaları da yer alıyor.
"Ergenekon" soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin hazırlanan iddianamede, 4'ü tutuklu 5 sanığın 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 29,5 yıldan 57'şer yıl, diğer 12 sanığın da 7,5 ile 39'ar yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
"Ergenekon" soruşturmasını yürüten savcılardan Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile 5'i tutuklu 17 sanık hakkında dava açıldı.
İddianamede, tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat ve Eren Günay ile tutuksuz sanık Mustafa Turhan Ecevit'in, "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak", "Patlayıcı madde bulundurmak", "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek" suçlarından 29,5'ar yıldan 57'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Tutuklu sanık Ergin Geldikaya'nın "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak", "Patlayıcı madde bulundurmak" ve "6136 sayılı Kanuna muhalefet etmek" suçlarından 17,5 yıldan 39 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, tutuksuz sanıklar Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Sadettin Doğan, Levent Görgeç, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık'ın "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5'ar yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.
İddianamede, şüpheliler Şahin Özen ve Aşkın Lale hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan takipsizlik kararı verdiğine de vurgu yapıldı.
İddianamenin tamamı için tıklayın (pdf)
"Ergenekon" soruşturması kapsamında Poyrazköy Keçilik mevkiinde yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatla ilgili 5'i tutuklu 17 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin kabulüne ilişkin karar ertelenmişti.
Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptaline ilişkin kısa kararını inceledi ve yaklaşık 300 sayfa ve soruşturma delillerinin içinde bulunduğu 24 ek klasörden oluşan iddianameyi kabul etti.
Poyrazköy Keçilik mevkiinde 21 Nisan 2009 tarihinde başlatılan kazılara 28 Nisan 2009'a kadar devam edilmiş, kazılarda 15'i dolu 21 lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 adet hakem bombası, 3 adet gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 23 işaret fişeği, 45 sis bombası, 15 aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve 1 adet siyah renkli kamuflaj kremi tüpü ele geçirilmişti.
Duruşma 9 Nisan'da
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, "sanık" olarak Tayfun Duman, Ergin Geldikaya, Levent Bektaş, Mustafa Turhan Ecevit, Ercan Kireçtepe, Eren Günay, Erme Onat, İbrahim Koray Özyurt, Şafak Yürekli, Muharrem Nuri Alacalı, Levent Görgeç, Mert Yanık, Dora Sungunay, Halil Cura, Sadettin Doğan, Ferudun Arslan ve Ali Türkşen yer alıyor.
İddianamede, "bir adet ateşli silah ve mutad sayıda mermi bulundurma", "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması", "silahlı terör örgütüne üye olmak", tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "önemsiz tür ve miktarda patlayıcı maddeyi satın almak, kabul etmek veya bulundurmak", işlenen suçlar olarak sıralandı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın görüleceği duruşma tarihini de 9 Nisan 2010 olarak belirledi.
Tensip metni
Mahkemenin tensip metninde, sanıklara atılı eylemlerin 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun dışında kaldığı belirtildi.
Tensip metninde, "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak", "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak yürütme organı ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Patlatıcı madde bulundurmak", "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından şüpheli Levent Bektaş ve arkadaşları hakkında CMK'nın 250. maddesinde yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin incelendiği kaydedildi.
Sanıklara atılı eylemlerin 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun dışında kaldığı gibi Askeri Ceza Kanunu'nun 54. maddesinin atıfta bulunduğu Türk Ceza Kanunu'nun hükümlerinin de dışında kaldığı ifade edilen tensip metninde, dolayısıyla atılı eylemlerin sırf askeri suç ve askeri suç benzeri suçlar kapsamında değerlendirilmeyeceği bildirildi.
Tensip metninde, atılı eylemlerin nitelikleri gereği askeri mahal dışında gerçekleşip sonuç doğuracağı kaydedilerek, 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun'un 9. maddesi kapsamında değerlendirilmeyeceği, yine niteliği gereği görev kapsamında da değerlendirilmeyeceği belirtildi.
Atılı eylemlerin her halükarda 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca "terör suçu" sayıldığı anlatılan metinde, 3713 sayılı kanunun 9. maddesindeki hüküm dikkate alındığında CMK'nın 251/1 maddesi gereğince CMK 250/1 maddesinde sayılan suçlara bakmakla görevlendirilmiş İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev ve yetkisinde olduğu bildirildi.
Tutuklu 5 sanığın tahliye taleplerinin reddine karar verildiği anlatılan tensip metninde, şöyle denildi:
"Silivri'de devam eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 2 davada özellikle mahkememizdeki davanın iddianamesinde yazılı olan 'Ergenekon' tabir edilen silahlı terör örgütü ile ilgili olarak bu örgütün varlığı, yapısı, varsa eylemleri konusunda bilgiler içeren ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyaların da bu örgütle ilgili gelen Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ile başka kurumlardan gelen bu husustaki yazıların tasdikli birer suretinin istenmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na yazı yazılmasına karar verildi."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
3 milyon insanın su ihtiyacını karşılıyor... Sapanca'da sular çekildi tarih fışkırdı!
Dikkat! Alarm verildi, tarih belli oldu: Meteoroloji'den sağanak, kar ve karla karışık yağmur uyarısı
İzmir'de yürekleri yakan facia... Yangında 5 çocuğu ölen anne ilk kez konuştu: Gözümün önünden gitmiyor
Yarım asırlık tehlike! Böyle sergilendi
HABER || YER: Antalya... Atatürk'e hakaret edince cezasını aldı!