Poyrazköy davasında 4 tahliye
"Kafes Eylem Planı" ve "Amirallere Suikast" dosyalarıyla birleştirilen, Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili davada, tutuklu teğmenler Alperen Erdoğan, Yakut Aksoy, Burak Düzalan ve Tarık Ayabakan'ın tahliyesine karar verildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Erdoğan, Düzalan, Aksoy ve Ayabakan'ın üzerlerine atılı suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak, oy birliğiyle tahliyelerine karar verildi.
Mahkeme heyeti, sanıkların üzerine atılı "örgüt üyeliği" suçunun CMK'nın 100/3. maddesinde sayılı suçlardan olduğunu ve kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların devam ettiğini dikkate alarak, bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmetti.
Davanın tutuklu sanığı emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın avukatı Hüseyin Ersöz, içindekileri barkovizyon eşliğinde mahkeme salonundakilere gösterdiği 1 No'lu CD ve 3 No'lu DVD'de, Kafes Eylem Planı'nın olmadığını söyledi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık avukatlarının beyanları alındı.
Avukat Ersöz, Poyrazköy Keçilik mevkisindeki mühimmatın bulunmasına ilişkin aramayı, uydudan yeryüzünün görüntülenmesini sağlayan "google earth" programını kullanarak canlandırdı.
Hazırladıkları videoyu salondaki projeksiyonla mahkeme heyetine de izleten Ersöz, tanık ifadeleri ve olay yeri fotoğraflarına dayanarak mühimmatın nasıl bulunduğunu gösterdi.
Ersöz, ABD'de adli analiz alanındaki Cyber Diligence Inc firmasının sahibi Yalkın Demirkaya ve Boğaziçi Üniversitesinin hazırladığı bilirkişi raporlarına da değindi.
ABD'deki raporun adli, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği tarafından sunulan raporun ise teknik olduğunu ifade eden Ersöz, iki raporda da içinde Kafes Eylem Planı'nın çıktığı iddia edilen data stash programı ile okul videosuna rastlanılmadığının yer aldığını kaydetti.
Avukat Ersöz ayrıca, mahkemeden aldıkları hash değerlerine göre "power ıso" adlı bir program kullanıp, duruşma salonunda 1 No'lu CD ile 3 No'lu DVD'yi açarak, barkovizyon eşliğinde salondakilere de gösterdi.
Bu CD ve DVD'de Kafes Eylem Planı ile ilgili data stash programı ve okul videosunun yer almadığını belirten Ersöz, Bektaş'a ait jpg formatındaki fotoğrafların bazılarını da açtı.
Ersöz, "Mahkeme bunları açtığında jpg dosyasından başka bir şeyin olmadığını görecek. Müvekkilim, suç unsuru olmayan resimlerle ilgili 19 aya yakın zamandan beri tutukludur. Vicdanınıza sesleniyorum. Açın ve sadece jpg dosyasının olduğunu görün" dedi.
TÜBİTAK raporu
Duruşmada üye hakim Mehmet Karababa da, ara karar doğrultusunda TÜBİTAK tarafından flash bellek ile ilgili hazırlanan raporun dosyaya gönderildiğini kaydetti.
TÜBİTAK bilirkişisi Yılmaz Çankaya tarafından hazırlanan raporda, sanıklardan Tarık Ayabakan'a ait olan flash belleğin, bu sanığa ait ve avukatında bulunan bilgisayarında kullanılıp kullanılmadığına ilişkin inceleme yapılmasının istendiği belirtildi.
Raporda, bilirkişi tarafından bilinen yöntemler ve araçlar kullanılarak yapılan inceleme sonucunda, USB depolama cihazının (flash bellek), söz konusu dizüstü bilgisayarda kullanıldığına dair herhangi bir emarenin tespit edilemediği anlatıldı.
Raporda ayrıca, bilirkişi tarafından mahkemenin isteği üzerine sanıklara ait flash belleklerin imajlarının alındığı belirtilerek, 1 No'lu CD ve 3 No'lu DVD'nin de imajlarının alınıp avukatlara verildiği kaydedildi.
Raporda, bu kapsamda alınan imajların, ilgili medyanın bire bir kopyası olmayabileceğinden adli analiz için kullanılamayacağı ifade edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü