hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "PKK çocukları kaçırıp eğitiyor"

    PKK çocukları kaçırıp eğitiyor
    expand

    Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, PKK'nın, Avrupa ülkelerinde aralarında kızların da bulunduğu çocukları kaçırıp onlara silahlı eğitim verdiğini söyledi.

    Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, "Terörizmle mücadeledeki asıl sıkıntının uluslararası hukuki düzenlemelerin olmamasından kaynaklanmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Esas sıkıntı ulusal hukuk sistemlerine uluslararası siyasi iradenin yansıtılmamış olmasıdır" dedi.
     
    Orgeneral Saygun, Bilkent Oteli'nde düzenlenen "Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu-2"nun kapanışında yaptığı konuşmada, küresel bir boyut kazanmış olan terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin şart olduğundan kimsenin şüphe etmediğini söyledi.
     
    Orgeneral Saygun, bugün gelinen noktada terörizmle mücadele konusunda en üst seviyede belgelenmiş olan uluslararası siyasi iradenin sahada uygulamasının tam bir karşılığının olmadığının sempozyumda gündeme geldiğini belirtti.
     
    Bunun doğal bir sonucu olarak terörizmin küresel ölçekte yükselen bir problem olmaya devam ettiğini anlatan Orgeneral Saygun, sempozyum esnasında bu konuların da ayrıntılı bir şekilde ele alındığını dile getirdi.
     
    "11 Eylül saldırısı meydan okumadır"
     
    Orgeneral Saygun, bazı çevrelerin ABD'de gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarını "terörün miladı" kabul ettiğini belirterek, "bunun doğru olmadığını, 11 Eylül'ün teröristlerin imkan ve kabiliyetlerini sergiledikleri açık ve net bir meydan okuma olduğunu" söyledi.
     
    Bu darbe ile terörün dünyanın tek süper gücün Atlantik ötesindeki topraklarında bulunan, ekonomik ve askeri merkezlerini vurma imkanı ve kabiliyetinde olduğunu gözler önüne serdiğini ifade eden Saygun, bu suretle dünyanın herhangi bir yerini istediği zaman vurabileceğini de gösterdiğini kaydetti.
     
    Orgenaral Saygun, terörün o zamana kadar çok fazla dikkate alınmayan muazzam tahrip gücünün bütün dünya tarafından dehşetle izlendiği ifade ederek, bu nedenle 11 Eylül saldırılarından çıkarılan mesajların dünyada hiçbir ülkenin terörden masun olmadığı, terörün herhangi bir ülke veya bölgeyle sınırlanamayacak bir boyutta olduğunu söyledi.
     
    Saygun, bunun sonunda terörizmle mücadelede küresel işbirliği çağrılarının dünyada yankı bulduğunu, terör tehdidinin farkına varan ülkeler arasında belirli bir anlayış birliğinin oluştuğunu dile getirdi.
     
    "Çoçukları kaçırıp silahlı eğitim veriyorlar"
     
    Konuşmasında bazı Avrupa ülkelerini de eleştiren Orgeneral Saygun, bazı ülkelerin terör örgütü PKK'nın faaliyetlerini göz yumduğunu, PKK'nın, Avrupa ülkelerinde aralarında kızların da bulunduğu çocukları kaçırıp onlara silahlı eğitim verdiğini söyledi.

    Orgeneral Saygun, "Bugün Avrupa'nın artan bir şekilde uluslararası terörün barınma ve yayılma merkezi haline geldiği ve terör tehdidinin üstlendiği bir platform teşkil etmeye başladığı yolunda ciddi endişeler ifade edilmektedir" dedi.
     
    Saygun, gerçekten de aranan teröristlerin demokratik düzenin sağladığı serbestliği, azınlık hakları, kişi hak ve özgürlükleri, ifade özgürlüğü gibi medeni dünyanın temel ve ortak değerlerinin arkasına saklanarak, bu değerleri kendi amaçları için kullanabildiklerini vurguladı.
     
    Orgeneral Saygun, "Bazı Avrupa ülkeleri bu terör örgütünün basın ve yayın organlarının ülkelerinde barınmasını ve terörü desteklemenin de ötesinde, teşvik eden faaliyetlerine göz yummaya ve himaye etmeye devam etmektedirler" dedi.
     
    "Kırmızı bültenle aranan teröristlere Avrupa ülkelerinde sığınma hakkı veya vatandaşlık hakkı tanınmakta" diyen Saygun, teröristlere diplomatik himaye sağlanmakta, yakalanan teröristler yargılanmamakta veya yargılanmadan serbest bırakıldığını kaydetti.
     
    Aranan teröristlere Schengen vizeleri verilerek Avrupa'da serbestçe dolaşmalarına da imkan sağlanmakta olduğunu ifade eden Saygun, bazı ülkelerin topraklarında terör örgütlerinin kamplarının bulunduğunu hatırlattı.
     
    Saygun, örgütün uyuşturucu, insan kaçakçılığı gibi birçok finans kaynağı olduğunu belirterek, destekledikleri örgütün Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 80'ni kontrol ederek aslında kendi haklarını zehirlediğini söyledi.
     
    Saygun, terörle mücadeleyi olumsuz etkileyen bir diğer hususunda teröristlerin gelişmiş iletişim imkanlarını yaygın olarak kullanabilmesi olduğunu söyledi.
     
    "PKK'nın yıllık geliri 400-500 milyon euro"
     
    Orgeneral Saygun, sempozyumda "terörizmle uluslararası mücadelede ortak ve kararlı bir hareketin topyekun bir biçimde yürütülmesi için, siyasi ve ekonomik başta olmak üzere terörizme yönelik her türlü desteğin kesilmesinin şart olduğu"nun ortaya konulduğunu söyledi.
     
    Küreselleşmenin sunduğu olanaklar çerçevesinde terör örgütlerinin sınır aşan suç örgütleriyle mafya tipi işbirliği geliştirdiğini ve onların faaliyetlerinden yararlandığını ifade eden Orgeneral Saygun, "Bu kapsamda PKK/Kongra-Gel'in küresel bir terörist örgüt ve mafya tipi yapılanmasıyla da aynı zamanda organize bir suç örgütü olduğu aşikardır" dedi.
     
    Saygun, terör örgütünün başta uyuşturucu olmak üzere, insan, sigara, akaryakıt ve silah kaçakçılığı, haraç toplama, sahtecilik ve kara para aklama gibi yasadışı faaliyetler yoluyla mali kaynak temin ittiğini söyledi.
     
    Terör örgütünün bu şekilde elde ettiği yıllık gelirinin 400-500 milyon euro civarında olduğunu kaydeden Saygun, terör örgütünün Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 80'ini elinde bulundurarak, aslında kendi halklarını zehirlediğini belirtti.
     
    Orgeneral Saygun, günümüzde terörle mücadeleyi olumsuz etkileyen bir diğer hususun da teröristlerin gelişmiş iletişim imkanlarını yaygın olarak kullanabilmeleri olduğunu söyledi.
     
    Orgeneral Saygun, "Türkiye, yıllardır yürüttüğü terörle mücadelesinin her safhasında terörist ve halk ayrımını çok keskin çizgilerle yapmış ve farklı yorumlara yol açabilecek her türlü uygulama, tavır ve ifadeden kaçınmış, hiç kimseye potansiyel terörist gözüyle bakmamıştır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow