Pınar Selek davası ertelendi
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm Yargıtay tarafından bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti davayı 24 Ocak 2013'e erteledi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan hükümlü sanık Maşallah Yağan katıldı. Sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 4 sanık ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Hamzaçebi, mahkemenin başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun geçirdiği rahatsızlık nedeniyle raporlu olduğunu belirterek, mahkemenin üye hakimleri arasından kıdem sırasına göre usule uygun görevlendirme yapıldığını ve söz konusu heyetin 28 Haziran'dan beri birçok duruşmayı yürüttüğünü söyledi.
Hamzaçebi, sanık Pınar Selek'in avukatlarının 22 Kasım 2012'de yapılan duruşma sonrasında reddi hakim talebinde bulunduklarını, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ve itirazı inceleyen merci olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin reddi hakim talebini reddettiğine dair karar verdiğini kaydetti.
Mahkeme Başkanı Hamzaçebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ret kararında, "Heyetin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir sebebin olmadığını" ifade ettiğini söyledi.
Sanık Pınar Selek'in avukatı Akın Atalay, esas hakkında söz almadığını, usul hakkında konuşacağını söyleyerek, "Verilen ret kararına karşı itiraz hakkımızı kullanmadık. İtiraz hakkımızı kullanmak istiyoruz. İtirazımız üzerine verilecek kararın kesinleşmesi sonrası yargılamaya ancak devam edilebileceği ve buna ilişkin henüz ret prosedürünün bitmemesi göz önüne alınarak, bu aşamada ret talebimizin kabul edilmemesine ilişkin karara itiraz ediyoruz" dedi.
Avukatların itiraz hakkını kullanma talebiyle ilgili mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, "Bu hususta mahkemenin ve duruşmanın idaresini yapan heyetçe bir karar verilmesi kamu adına mütalaa olunur" diye konuştu.
Dava ertelendi
Mahkeme heyeti, Pınar Selek'in avukatlarının reddi hakim taleplerinin reddine dair karara karşı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 7 gün içinde itiraz etmeleri için süre verilmesini kararlaştırarak, duruşmayı 24 Ocak 2013'e erteledi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011 tarihli duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, sosyolog Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararının bozulması yönündeki kararına karşı direnme kararı almış, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırmıştı.
Mahkeme, 22 Kasım 2012'deki duruşmada ise Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnmekten vazgeçmişti.
Avrupa Birliği: "Yargı tacizi"
Müebbet hapis istemiyle yargılanan Pınar Selek'in davası Avrupa Birliği'nin de yakın takibinde. Avrupa Parlamentosu, yaşananları "yargı tacizi" olarak niteleyen bir açıklama yaptı. Türkiye Raportörü Ruijten'e göre ise, bu süreç, raporlarda Türk yargı sistemine yönelik eleştirilerin haklı olduğunu gösteriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || 79 kişiye mezar oldu: Kahreden detaylar!
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Bir anda ortaya çıktı... Tam 25 metre derinliğinde! Bölge halkında büyük panik
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın