Pedikür yapılan inek daha çok süt veriyor
Konya'da, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin yaptığı bir araştırmada, ayak ve tırnak bakımı yapılan ineklerde yüzde 25'e yakın süt artışı tespit edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 rakamlarına göre Konya, 752 bin 221 büyükbaş hayvan sayısı ile ülke birinciliğini sürdürdü.
Geçen yıl 1 milyon 59 bin 496 ton süt üretimi ile de liderliği elinde bulunduran kentte, Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 125 teknik personeliyle 13 bin işletmeye hizmet götürüyor.
Üretim sahasının her noktasında hizmet ağını genişletmeye devam eden birlik, Konya'daki 400 bine yakın hayvan üzerinde "Süt ve Besi Verimi" araştırması yaptı. Veteriner hekim ve teknik personelle gerçekleştirilen araştırmaya göre, sığırlarda belirli aralıklarla yapılan ayak ve tırnak bakımı, hayvanın genel sağlığına önemli katkı sağlıyor.
Konya'daki 30 bin 467 sığırda ayak sorunu var
Bundan dolayı yetiştiricilere, hayvanlarının altı aylık periyotla yılda iki kez tırnak bakımını yaptırmaları tavsiye ediliyor. Tırnak bakımının ineklerde doğum sonrası, döl verimini ve süt artışını ciddi ölçüde etkilediği belirtiliyor.
Tırnak bakımının yapılmamasının ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulanan araştırmaya göre, düzenli olarak tırnak bakımı yapılan ineklerde yüzde 25'e yakın daha fazla süt elde ediliyor. Aynı uygulamanın besi performansına katkısı ise yüzde 15 düzeyinde ölçüldü.
Araştırmada, Konya'daki büyükbaş hayvanlarda ayak hastalıklarının ortalama görülme oranı yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Kentte 298 bin 704 anaç sığırdan 30 bin 467'sinde ayak problemi vakası tespit edildi.
Tırnak rahatsızlığı olan hayvanda 865 lira zarar
Ayak ve tırnak bakımı yaptırmayan yetiştiricilerin, hayvanın ayak hastalığının şiddetine bağlı olarak zararı (süt ve besi verim kaybı) 865 lira olarak hesaplandı.
Hayvan başına tespit edilebilen veteriner giderleri, döl verimi, buzağı ve et verim kayıpları hesaplandığında ise Konyalı üreticilerin ekonomik kaybı toplamda 26 milyon 353 bin 955 lira olarak belirlendi.
Farkındalık oluşturulursa kayıpların önüne geçilecek
Öte yandan Konya'da ölçülebilen süt verim kaybı ise 46 bin 874 ton. Tespit edilebilen ve edilemeyen ayak tırnak problemi olan hayvanların ekonomiye toplam zararı ise 75 milyon 571 bin 655 liraya ulaşıyor.
Araştırmada, yetiştiriciler bilinçlendirilip, teknolojik ekipmanlarla ayak tırnak bakımı yapıldığında, tespiti yapılmamış verim kayıplarının da önüne geçilebileceğine işaret edildi.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığır yetiştiricilerinde ayak ve tırnak bakımı bilincinin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Hayvanların diğer bakım ihtiyaçları gibi ayak bakımının da önemli bir zaruret olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Gelişen entansif (yoğun) hayvan yetiştiriciliğinin sonucu olarak böyle bir ihtiyaç doğdu. Ayak ve tırnak bakımı uygulaması yaptığımız süt sığırcılığı işletmelerinde yem ve diğer unsurlar değişmediği halde, uygulama sonrasında süt veriminde artış göründü. Bunun en önemli sebebi ise hayvan refahı arttıkça verim seviyesinin artması olarak değerlendirilebilir. Yetiştiricilerimizin hayvanlarına periyodik ayak bakımı yaptırmalarının gerekliliği ortadadır. Verim kaybının önüne geçilmesi ülke ekonomisi açısından son derece önemlidir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...