hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patron eylemdeki işçilere "erişim yasağı" istedi

    Patron eylemdeki işçilere erişim yasağı istedi
    expand

    İşten atmalara karşı 85 gündür eylem yapan SF Deri işçilerine ilişkin haberlere internette erişim yasağı istendi. Başvuruyu yapan fabrika sahibinin iddiası, "ticari sırlarının ifşa edilmesi"...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     SF Deri’de Türk- İş 'e bağlı DERİTEKS’e üye oldukları için işten atılan işçilerin başlatmış olduğu direniş 85. gününü geride bırakırken, işverenden ilginç bir hamle geldi. Evrensel gazetesinden Metehan Ud'un haberine göre, SF Deri "ilk olarak haksız rekabet gerçekleştirdikleri" iddiasıyla hem sendikaya hem de işçilere dava açtı ve 300 bin lira tazminat istedi. Ancak talepleri bununla sınırlı kalmadı, mahkemeden "ticari bilgilerinin ifşa edildiği gerekçesiyle", 'SF Deri' isminin geçtiği pankartların toplatılmasını ve yapılan haberlere yasak konulmasını istedi.

    İlk yasak pankarta

    SF Deri'nin bu talebi İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 'ihtiyadi tedbir' kararı verdi. Karar doğrultusunda işçilerin “Mulbery, SF Deri’de atılan işçileri geri al” yazılı pankartına İzmir 19. İcra Müdürlüğü tarafından el konuldu ve işverene teslim edildi. Patron bu pankartı alabilmek için 30 bin liralık teminat yatırdı.

    İşverenler istedi, metal işçilerinin sosyal medya hesapları kapatıldı

    SF Deri avukatı Olcay Mutlu Akbaba ayrıca, İzmir 19. İcra Müdürlüğü'ne içinde haberlerin ve sosyal medya paylaşımlarının linklerinin bulunduğu bir liste vererek, Asliye Ticaret Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda, erişimlerinin engellenmesi için gerekli işlemlerin başlatılmasını istedi. İzmir 19. İcra Müdürlüğü de Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne yazı yazarak listedeki haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli istedi.

    "Karar hak ihlallerine sebep oluyor"

    İcra Müdürlüğü'nün kararı değerlendiren DERİTEKS’in Avukatı Erkan Göbekçin, asliye ticaret mahkemesinin verdiği tedbir kararının hukuki anlamda dayanaksız olduğunu ifade ederek ağır hak ihlallerine sebep olduğunu dile getirdi. Karara itiraz ettiklerini de ekleyen Göbekçin, “İnternette SF Deri araması yaptıklarında karşılarına çıkan bütün web adreslerini not edip engellenmesini istemişler. Bu yazı bütün içeriklerin hemen engellenmesi anlamına gelmiyor. Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin bu kararı uygulayıp uygulamayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Mevcut mevzuata göre bu yetki hakimlerde ve acil hallerde cumhuriyet başsavcılarında. Yasal prosedür belli ve o prosedür izlenmeden yapılmış bir işlem söz konusu. Bunun sulh ceza hakimliğinden istenmesi gerekiyor. Hem de icra dairesinin dayanaksız verilmiş bu karar doğrultusunda başkanlığa böyle bir yazı yazması hukuki anlamda dayanaksız” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow