hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patrik Kirill: "Ruhban Okulu açılabilir"

    Patrik Kirill: Ruhban Okulu açılabilir
    expand

    Ankara'da bulunan Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılabileceğine dair bilginin kendilerine ulaştığını söyledi. Başbakan Erdoğan'la görüşen Patrik Kirill'in, Antalya'ya gelen Rus turistlerin ibadethane ihtiyaçlarını gündeme getirdiği açıklandı. Kiril, Diyanet İşleri Başkanı Başkanı Ali Bardakoğlu ile de bir araya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beraberinde 54 kişilik heyetle özel uçakla Ankara'ya gelen Patrik Kirill, Esenboğa Havalimanı'nda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri tarafından karşılandı.

    Patrik Kirill, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

    Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın Rus Ortodoks Patriği Krill'i kabulünde, Patrik Kirill, Erdoğan'a, "Biz, Rusya'da Davos'taki tavrınızı çok takdir ettik. Televizyonlardaki konuşmanızı izleyen Ruslar sizi alkışlayarak duygularını dile getirdi" dedi.

    Türkler ile Rusların yüzyıllardır yakın komşuluk münasebeti içinde olduklarını belirten Krill, iki halkın karşılıklı olarak dini hoşgörüyü muhafaza ettiklerini ifade etti.

    Bugün de iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen aşamanın çok olumlu olduğunu vurgulayan Patrik Krill, "Türkiye'ye gelen Rus turistler, halkların birbirini daha yakından tanıması için vesile oluşturuyor" diye konuştu.

    Kirill, Rusya'nın Türkiye'deki dini otoritelerle sıcak ve samimi ilişkiler içinde olduğunu ve Türkiye'nin İspanya ile ortaklaşa gerçekleştirdiği, "Medeniyetler İttifakı" girişiminin çok olumlu karşıladığını, yürekten desteklediğini dile getirdi.

    Medeniyetler İttifakı sürecinde din adamı ve otoritelerine de yer verilmesinin çok uygun olacağını ifade eden Krill, böylelikle bu girişimlerin din adamları vasıtasıyla daha çok kitlelere ulaşma imkanı bulacağı görüşünü aktardı.

    Kirill'in BM bünyesinde de farklı dinlere mensup otoritelerin bir araya gelerek, sorunlara çözüm arayacağını ve dünya barışına çok olumlu katkılar ortaya koyacağını ifade ettiği öğrenildi.

    Başbakan Erdoğan'ın da bunun üzerine "aynen katılıyorum" dediği kaydedildi.

    Başbakan Erdoğan'ın Patrik Kirill'e iki ülke arasında 500 yıllık köklü ilişkilerin olduğunu söylediği ve "Şu andaki ilişkiler mükemmel şekilde çok boyutlu, güçlendirilmiş ortaklık temelinde her gün biraz daha iyiye gidiyor. Nitekim, Rusya bugün birinci partnerimiz. Enerji, turizm ve inşaat sektörlerinde başrol oynuyor" dediği belirtildi.

    Kabulde, Patrik Kirill'in, Antalya'ya gelen Rus turistlerin ibadethane ihtiyaçlarını gündeme getirdiği, Başbakan Erdoğan'ın da Antalya'da Rus turistlere her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını, Türkiye'de 21 ilde 315 kilisenin 73 bin kişilik cemaate hizmet ettiğini söylediği kaydedildi.

    Kiliselerden 161'inin İstanbul'da, 69'unu Mardin'de 14'ünün İzmir'de, 14'ünün Hatay'da, 11'inin ise Çanakkale'de olduğunu hatırlatan Erdoğan'ın tarihi özellik taşıyan anıt müze niteliğindeki yapıların da restore edildiğini söylediği öğrenildi.

    Bardakoğlu görüşmesi

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir araya geldi.

    Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ikili basın açıklaması yaptı. Bardakoğlu, Kirill'in görev sonrası ilk ziyaretinin Türkiye'ye olmasından ve bu ziyaret kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da yer almasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi.

    Moskova'ya yaptığı ziyarette Kirill ile uzun ve faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Bardakoğlu, bu ziyarette birçok ortak paydaların olduğunu gördüklerini belirtti.

    Bardakoğlu, Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin son dönemde gelişmiş olmasının Rusya'nın din özgürlüğü konusunda örnek bir konum sergilemesinin, iki ülkede din ve devlet ilişkilerinin ayrı olması ve ülkelerde dini kurumlara toplum nezdinde itibarın olmasının iki ülke arasındaki ortak paydalar olduğunu kaydetti.

    Dini kurumlar arasında son dönemde diyalog, iletişim ve karşılıklı müzakere ortamının ve din özgürlüğünün gelişmiş olmasının kayda değer sevindirici bir husus olduğunu ifade eden Bardakoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun son dönemde girişimiyle ortaya çıkan medeniyetler buluşması tezinin dünyada 100'ün üzerinde ülke tarafından benimsendiğini anlattı.

    Ali Bardakoğlu, "Medeniyetleri çatıştırmayı hedefleyen stratejiler ise gündemden düşmüştür" dedi.

    Din mensupları ve dini kurumlar arasındaki diyaloğun gelişmesinin beraberinde din özgürlüğünün gelişmesini doğuracağına işaret eden Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Rusya'da bugün 20 milyonu aşkın Müslüman'ın yaşadığını ve diğer din mensupları gibi Rusya'daki Müslümanların da özgürlük içinde olmasının insanlık adına sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

    Radikal dini arayışlar...

    Kirill'in Rusya'daki Müslümanların din özgürlüğüne sahip çıktığını kaydeden Bardakoğlu, öte yandan gerek Rus Ortodoks Kilisesi gerekse Diyanet İşleri Başkanlığının, radikal dini anlayışlara da siyasi ve stratejik amaçlı dini yayılmacı faaliyetlere de karşı olmasının ortak paydayı güçlendirdiğini vurguladı.

    Bardakoğlu, "Radikal dini anlayışlar dinlerin özüne saygısızlık içerdiği gibi insanların huzurunu tehdit eden çok ciddi olumsuz bir gelişmedir. Aynı şekilde siyasi ve uluslararası strateji amaçlı dini yayılmacılık faaliyetleri de netice itibariyle dinleri bir kaos ve gerilim ortamına sevk etmektedir. Dini kurumların birbiriyle mücadele etmesi ve birbirine karşı yayılmacılık faaliyetlerine girişmesi yerine bugün insanlığın düşar olduğu ahlaki ve manevi boşlukla mücadele etmesi ve dünyada bir ahlak ve manevi ses olarak sesini yükseltmesi daha doğru bir hedeftir" dedi.

    Kirill ile yaptıkları görüşmede dünyanın ahlaki ve manevi gelişmeden giderek uzaklaştığını ve ekonomik gelişmenin ahlakileşmeyi sağlamadığını üzülerek paylaştıklarını ve bu konuda bütün dini kurumların ortak hareket etmesinin ne kadar önemli olduğunu konuştuklarını anlatan Bardakoğlu, "Bugün insanlığın küresel ölçekte maruz kaldığı sıkıntılar, sorunlar, açlık, yoksulluk ve küresel krizler din adamlarının ve dini kurumların ürettiği sorunlar değil. Ama dini kurumlar ve dini liderler bu küresel sorunların çözümünde elini taşın altına koymak ve aktif şekilde rol almak zorundadır" diye konuştu.

    Kirill "Ruhban Okulu'nun açılması doğru bir adım"

    "Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill de, dini azınlıklar alanında bazı somut adımların atılması gerektiğini söyleyerek, "Ruhban Okulu'nun açılmasını doğru bir adım olarak görüyorum" dedi.

    Kirill, açıklamasında, patrik seçilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını ve bu ziyaret kapsamında İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ve diğer din kardeşleriyle görüşerek birlikte ayin yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

    İlk defa bir Rus Patriğinin Ankara'yı ziyaret ettiğini vurgulayan Kirill, Ankara'da hem siyasi hem de dini liderle görüşme fırsatını bulduğunu ve bunun da Türkiye halkıyla yapılan bir görüşme olarak değerlendirdiğini belirtti.

    Kirill, Rusya ve Türkiye'nin dostça ve birlikte yaşayan iki ülke, iki halk olduğuna değinerek, Rus vatandaşların daha çok Akdeniz kıyılarına turist olarak geldiklerini, Rusya'da çalışan pek çok da Türk bulunduğunu anlattı.

    Kişisel ilişkilerin geliştiği bu ortamda dini ilişkilerin de gelişmesi gerektiğini ifade eden Kirill, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu ile bu kapsamda faydalı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

    Kirill, görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını umduğunu dile getirdi. Bir gazetecinin, Rusya'daki dini cemaatlerin faaliyetleri ile ilgili ne düşündüğünü sorması üzerine Kirill, dini cemaatlerin Rusya'daki kanunlar çerçevesinde faaliyet göstermesi gerektiğini vurgulayarak, cemaatlerin kanunlara aykırı olmaması, dinler arası düşmanlığı kışkırtmaması ve sosyal yapıyı zedelememesi gerektiğine işaret etti.

    Bir başka gazetecinin Ruhban Okulu'nun açılmasıyla ilgili siyasi bir izlenim edinip edinmedikleri sorusunu Kirill, Ruhban Okulu açılmasıyla ilgili kendilerine bilgi ulaştığını ve konuya olumlu baktıklarını kaydetti.

    Din özgürlüğünün iki ülkede de önemli olduğuna dikkati çeken Kirill, bunun sağlanması gerektiğini söyledi.

    Kirill, "Dini azınlıklar alanında da bazı somut adımların atılması gerektiğini de düşünüyorum. Ruhban Okulu'nun açılmasını doğru bir adım olarak görüyorum" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'dan konuyla ilgili bir görüş alıp almadıklarının sorulması üzerine Kirill, "Somut bir yorum alamadım" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow